Велинград - online - С полиция запечатиха църквата “Св. Троица” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Общество и наука: С полиция запечатиха църквата “Св. Троица”
Публикувано 2004-07-26 00:54:53 от Темпо

Най-старият църковен храм в Чепинското корито - църквата “Света Троица” в кв. Каменица, бе запечатан сутринта след Илинден. Както в цялата страна, така и във Велинград, с прокурорско разпореждане полицаи затвориха църквите, числящи се към алтернативния синод на софийския митрополит Инокентий. До месец април на 2001 г. всички църкви в Чепинското корито бяха към въпросния алтернативен синод (тогава под егидата на покойния днес Пимен). След това тукашните свещеници преминаха към синода на патриарх Максим, единствено каменската църква “Света Троица” със свещеник Антон Добрев остана към алтернативния синод.
На 21 юли всички врати на каменската църква бяха заключени и облепени с лепенки, върху които бяха поставени печатите на Пловдивския епархийски съвет и на Районната дирекция на вътрешните работи - Пазарджик. От 21 до 22 юли полицаите останаха на 24-часово дежурство пред църквата, за да се предотвратят евентуални безредици. Въпреки че църквата бе заключена от всички страни, точно в 17 часа камбаната започна да бие тревожно. Камбанният звън звуча повече от 5 минути, след което започна да бие три пъти - така, както по традиция се бие за умряло дете. Живеещи наблизо мъже и жени разтревожени пристигнаха в уличката зад църквата, за да питат какво се е случило. Имаше дори предположения, че е започнала война, защото същия ден дойде заплахата, че терористи ще удавят в кръв България. В това време пристигна и отец Антон Добрев, който на въпроса на миряните кой е умрял отговори, че днес е умряло човешкото достойнство и им обясни какво става с храма. Според отец Антон случилото се на 21 юли в повече от 200 църкви в цялата страна показва, че само по закон религиозните институции са отделени от държавата, но на практика е точно обратното. “Никога не е било в православна държава да се затваря православен храм!”, каза отецът пред заключените с катинари църковни двери и припомни притчата за Вавилон: “Като взеха всички да пишат и никой да не чете написаното, Вавилон загина”. Той каза, че докато другите нехаят и чакат ден за ден, за 10 години църковното настоятелство на Каменската църква е съградило 3 нови православни храма - в местността Гергевана, на Юндола и в парка при Лятното кино. Случващото се с църквата той определи не като раздор, а като деление на администрациите и подчерта, че извършилите този акт се интересуват основно от имотите. Църковният имот в Каменица е на легитимно избраното църковно настоятелство, категоричен бе отец Антон.
Събралите се в църковния двор жени и мъже бяха силно възмутени от затварянето на църквата и от новината, че за нов свещеник на храма е определен отец Александър Тренков. Имаше възгласи, че свещеник на Максим няма да стъпи в Каменската църква, както и категорично несъгласие на мястото на отец Антон да дойде точно отец Александър. “Както си избираме кмета, така искаме в Каменица да си избираме и попа”, разпалено коментираха хората. Коментарите в църковния двор не секнаха и в следващите дни, преобладаващото мнение бе, че всичко се прави от завист, защото църквата в Каменица е най-хубавата и тук наистина миряните, настоятелството и отец Антон са направили много.
Междувременно стана ясно, че отец Александър Тренков е изпратен в църквата “Света Троица” в Каменица с решение на пловдивския митрополит Арсений от синода на патриарх Максим. “Ние сме като войници - където ни изпрати епископът, там отиваме”, обясни колегата му отец Иван Чалъмов от църквата “Успение Богородично” в Лъджене. В каменската църква ще се прави ревизия, търсени са начини и за запориране на банковите сметки. Жените, работещи в храма, се оплакаха, че не са присъствали при запечатването му, а вътре е имало събрани пари за предстоящото пътуване на 100 човека до Кръстова гора, организирано от църквата. В петък отец Антон отслужи църковната служба и обичайната за този ден Киприанова молитва под открито небе в църковния двор.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 77.61 %
PM 2.5 µg/m3 34.51
PM 10 µg/m3 36.78

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica