Велинград - online - Започва състезание на идеи, за да върнем блясъка на Клептуза 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Започва състезание на идеи, за да върнем блясъка на Клептуза
Публикувано 2014-02-18 08:26:20 от Темпо

На 14 февруари 2014 г. община Велинград даде официален старт на коркурса за идеен проект за Клептуза. Решението за провеждане на конкурса бе взето на 25 април 2013 г., след което последва дълъг етап на подготовка.
Конкурсът ще бъде открит, явен и ще се проведе в един етап. Целта е да се избере най-добрият идеен проект за един от символите на Велинград, а Клептуза да възвърне своя блясък на предпочитано от велинградчани и туристите място за отдих и забавление.

Идейният проект трябва да включва реконструкция и обновяване на съществуващи сгради и/или събаряне и изграждане на нови в същите петна, както и околното пространство, включващо двете езера на Клептуза (без парка) и прилежащите им територии, включително двата моста, осигуряващи достъп до тях. С така поставената задача общината търси баланс между традицията и бъдещето, а като възложител поставя редица изисквания:
* тъй като част от Клептуза е защитената зона на карстовия извор, няма да се увеличава застроената площ на съществуващите сгради. Проектантите трябва да отчетат изключително внимателно степента на интервенцията при фундиране или укрепване.
* паркът и парковите алеи, които бяха ремонтирани в рамките на европейски проект, не влизат в обхвата на конкурса. Те ще останат във вида, в който са в момента.
* идейният проект трябва да разработи решения за ресторантски комплекс с малка хотелска част. Изискванията са за ресторант на две нива плюс хотелска част на трето ниво с няколко стаи и 1 или 2 луксозни апартамента. Към ресторантската част да се предвиди зала за групови мероприятия, зала за дегустация на вина, възможности за лятна градина чрез плосък покрив на второ ниво и запозване на панорамата, летен бар и подходящо озеленяване.
* част от проекта е и подсигуряването на паркинг с минимум 20 паркоместа, за който ще се ползва общинската площ пред парка.
* за водните площи на двете езера е нужно да се разработи подводно и наземно осветление, да се предвиди изнесена сцена за културни изяви, възможности за спортни състезания и атракции.
След решението за конкурса и обявяването с дата 14 февруари 2014 г. започна да тече 65-дневен срок за участие. За разглеждане на конкурсните предложения и документи ще бъде сформирана техническа комисия от специалисти: представители на Общинския съвет, на Общинска администрация, както и на граждански неправителствени организации. Класирането на идейните проекти ще бъде извършено от жури с участието на специалисти архитекти, инженери и юрист. Преди журито да вземе крайното си решение всички идейни проекти ще бъдат представени на изложба, която ще завърши с публично обсъждане. По този начин своето мнение ще могат да изразят и всички велинградчани, които се вълнуват от съдбата и бъдещето на Клептуза. Предвидени са и парични награди за класираните на първите три места участници в конкурса. За първо място наградата е в размер на 5000 лева, за второ - 3000 лева и за трето - 2000 лева. Спечелият конкурса ще получи правото да изготви работния проект за реконструкция и обновяване на Клептуза.
За първи път нашата община организира подобен конкурс. Избраният начин дава гаранции, че в хода на процедурата ще чуем както тежката дума и добрите идеи на професионалистите, така и мнението на широк кръг от граждани. С надеждата да бъде избран най-добрия проект вестник “Темпо” ще проследи в детайли всички етапи от конкурса
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.12 %
PM 2.5 µg/m3 32.60
PM 10 µg/m3 35.66

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай