Велинград - online - Общината плавно покачва такси и данъци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството

Общината плавно покачва такси и данъци
Публикувано 2013-12-24 11:09:16 от Темпо

На сесия на 18 декември Общинският съвет определи размера на таксата за битови отпадъци и общинския данък за МПС през 2014 година. И таксата, и данъкът бележат леко покачване в сравнение с 2013 г.

За Велинград таксата за битови отпадъци от 1.3 промила върху данъчната оценка на имота става 1.47 промила. Повишението се дължи на изискване на Закона за управление на отпадъците, според което общините са длъжни да събират от своите жители средства за проучване, проектиране, изграждане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за твърди битови отпадъци. Сумите са предназначени за изграждане на бъдещото регионално депо край Пазарджик. По този параграф задълженията на общината за 2012 г. са били 322 400 лева, но с нова наредба те са завишени до 914 000 лева. Това налага общината да коригира размера на таксата, защото в противен случай ще трябва да внесе сумата от собствени приходи, обясни пред Общинския съвет директорът на дирекция “Местни данъци и такси” Спас Шулев. До момента по въпросния параграф общината е начислявала в такса смет 0.17 промила, които сега стават 0.34 промила. Г-н Шулев даде пример, че за семейство, чиято такса досега е била 1.30 лева сега ще стане 1.47 лева, а за фирма от 8 лева ще се увеличи на 8.30 лева. Промилите за различните селища от общината са различни, но в общия случай увеличението е между 0.9 и 1 промил.
Тъй като сегашната система за изчисляване на таксата за битови отпадъци на базата на данъчна оценка на имота е несправедлива, от 2015 г. ще бъде въведена нова методика и ще плащаме според количеството изхвърлен отпадък. Това обаче ще доведе до увеличаване на сумите за малките населени места от общината, тъй като там сега таксата е ниска заради ниските данъчни оценки.
Общинският съветник Тома Пачалов заяви, че ще дойде момент, когато такса смет ще скочи шоково и затова трябва да започне да се увеличава плавно. Критично бе изказването на кмета на Сърница М. Аликанов, който обясни, че от “Еко-Титан” там са съкратили чистачките, депото не се поддържа, а около язовира не се чисти. Спас Шулев напомни, че в Сърница такса смет от жителите е платена на 50%, а от фирмите на 48% и допълни, че общината обмисля предложение да се махат съдовете за смет там, където не се плаща таксата. По предложение на Златко Златанов бе решено ресорният зам.-кмет Исмет Бабучи да насрочи среща с ръководството на “Еко-Титан”, кметове на кметства и общински съветници за изясняване на проблемите, свързани със сметосъбирането в общината.
Новият размер на таксата за битови отпадъци бе приет с 15 гласа “за”, групата на ДПС и част от съветниците на ГЕРБ гласуваха “въздържал се”.
Спорове предизвика и данъкът за превозни средства, който влиза в сила от 1 януари 2014 г. С изменения в закона се стигна до увеличаване на сумите за МПС с мощност на двигателя до 74 кw, които не съответстват на екологичните категории Евро 3,4, 5 и 6. На практика това са по-старите модели автомобили, които досега ползваха 50% отстъпка от дължимата данъчна сума. Сега законът позволява отстъпката да варира от 20% до 40% - тоест при всички положения собствениците на такива автомобили ще плащат повече. Общинска администрация (ОА) предложи минималната отстъпка от 20%, групата на ДПС застъпи максималната отстъпка от 40%, а комисията по туризъм - 25%. След три гласувания бе приет вариантът на ОА, а Спас Шулев поясни, че увеличението ще е символично и на практика собствениците на по-стари автомобили ще плащат само по няколко лева повече.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 77.83 %
PM 2.5 µg/m3 27.89
PM 10 µg/m3 37.00

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай