Велинград - online - Да правиш това, с което никой друг няма смелост да се захване 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството

Да правиш това, с което никой друг няма смелост да се захване
Публикувано 2013-12-03 08:52:19 от Темпо

По покана на настоящия президент на Ротари клуб - Велинград Ангел Манолов на 26 ноември гости на редовната клубна сбирка бяха Нино Парпулов и неговите деца Надя и Тодор. Тримата заедно представиха уникалната работа на килимарската фабрика “Хемус”, спасила и доразвила вековни традции в килимарството.

“За нас това е мисия - 5 години се борихме да съхраним традицията, още 10 години, за да я доразвием. До момента работата ни е един много престижен социален експеримент. Имахме шанса да бъдем оценени и допуснати до най-високата ниша на килимарството. Единственият начин да постигнем това е да правим неща, с който никой друг по света няма смелост да се захване”. Думите са на Надя Парпулова, която сама определя себе си като “електронната визитка” на фирмата. Тя е поела функциите на мениджър, а нейният брат Тодор се занимава с дизайна на килимите. И двамата са още съвсем млади (което е огромен плюс към техния професионализъм), но вече добре знаят, че килимарството е екипна работа, която изисква много обучение и стиковка, защото дори ако само един сбърка, това се вижда в крайния продукт.
Нино Парпулов, който от десетилетия ръководи килимарския цех в Костандово, се върна в първите години след 1989 г. и тежкото наследство на потънала в задължения фабрика. В рамките на 5 години залагат на масовото производство, за да изплатят дълговете и точно когато това се случва, обявяват предприятието първо за приватизация, а после за ликвидация. Съдбата обаче си знае работата и неочакваното спасение идва благодарение на англичанина Дейвид Бамфорд, чийто бизнес е реставрация и консервация на уникални килими на възраст 400 и повече години. За 6 месеца обучават 400 тъкачки - тогава това е най-голямата преквалификация на работнички в България, спомня си Н. Парпулов. На фона на многото трудности и постоянната борба с държавата идва първата поръчка от Англия и то лично от внучката на Уинстън Чърчил - Джейн.
Днес списъкът с поръчаните и изтъкани килими за Англия и по света е не просто дълъг, а и изключително престижен: британското кралско семейство, британската Национална организация за запазване на културното наследство, историческият дворец Озбърн на остров Уайт във Великобритания, построен като лятна резиденция на кралица Виктория; кабинетът на британския министър председател (тогава Тони Блеър), замъкът Ануик, където е заснет част от филма “Хари Потър”, Албърт музей във Виена, историческата резиденция Давентър в Холандия, замъкът Перин в Уелс, благородната английска фамилия Гуд Ууд за едноимения замък, кралица Беатрис в Холандия, още много частни имоти и държавни учреждения в Европа.
Зад всяка от тези поръчки се крият истории, които Нино Парпулов разказва със заслужена гордост. Рок-звездата Миг Джагър поръчва 16 килима, които съпругата му отказва да раздели при развода. За исторически замък в Холандия изтъкават килим във формата на 120 кв.м. осмоъгълник, който тежи 900 килограма и заради размерите си не може да се побере в самолетите, които кацат в България. За лятната резиденция на английската кралица Виктория създават изключителен гладко тъкан килим “Обюсон” - във Франция тъкането на този старинен и много ценен вид килими се дотира от държавата, а тъкачките на “Хемус” успяват не само да повторят френския оригинал от 1837 г., а да го направят двулицев. Фирмата притежава най-големия стан в Европа и 26 жени тъчат в продължение на 8 месеца униката, за който дори английската кралица Елизабет първоначално не вярва, че е български, но днес до него гордо стои табелка “Произведено в България”.
“Известен съм в Англия, но е и тук” - казва с болка и огорчение Нино Парпулов и добавя как е предложил да направи килим за приемната на българския президент, но му съобщили, че е класиран на второ място в обществената поръчка (?!). Горд е обаче с килима, който от броени дни краси царската стая за почивка в Рилския манастир. От Светия синод и от управата на манастира се доверили на професионализма на Нино Парпулов и тъкачките от “Хемус” и поръчали килим за стаята, в която отсядал цар Борис III. Другата му голяма гордост е, че в техните изделия няма никаква химия и няма вложен нито един машиночас - всичко се иработва ръчно и без да вреди на природата и екологията.
На въпроса как се става тъкачка в “Хемус” управителят отговаря, че преди са работили 400 тъкачки, сега са 40, но започват обучение на нови 16 майсторки, които да продължат и да надградят традицията. А дали за него все още има тайни в килимарството? “Човек се учи, докато е жив”, казва Нино Парпулов, който мечтае да се заеме с предизвикателството на открит в Русия копринен килим на 2500 години, чийто майстор е постигнал съвършенството с 1 милион възела на квадратен метър. Цялата досегашна история на “Хемус” показва, че могат да изкачат и този връх.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 77.88 %
PM 2.5 µg/m3 27.82
PM 10 µg/m3 36.89

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води