Велинград - online - 7 “пирамиди” и 76 табели за минералните води 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

7 “пирамиди” и 76 табели за минералните води
Публикувано 2013-12-03 08:39:57 от Темпо

Беше време, когато до минералните извори във Велинград имаше табели с ясни указания за състава и лечебните им свойства. Преди да напълнят шишетата с вода, велинградчани и туристите четяха дали е подходяща за техните болежки, трябва ли да се пие всеки ден, в кои случаи не се препоръчва. Вече повече от 20 години такива табели няма - металните бяха откраднати и заминаха за скрап, дървените са олющени и не се четат. Велинградчани пълнят вода по спомени кой извор какво лекува. Туристите също се редят на опашка с туби и шишета, като се доверяват на това кой какво е чул за водата от съответната чешма от местните. А СПА столицата просто плаче за актуална, точна и полезна информация за най-голямото си богатство - минералната вода.

В момента община Велинград и сдружение “Нежна сила” работят по проект, с който ще кандидатстват за финансиране по стратегията, изработена от Местната инициативна група “Белово, Септември, Велинград”. В момента тече четвъртият прием на проекти, а на 27 ноември в общинския Туристически информационен център (ТИЦ) се проведе обществено обсъждане на идеята.
Тя е свързана с находищата, изворите и чешмите с минерална вода във Велинград и представянето на най-важната информация за тях. Предвидено е изработването на 7 големи информационни табла с данни на български и английски език за нашите минерални води, които ще бъдат оформени като пирамиди и разположени на 4 места във Велинград, в центъра на Драгиново, пред минералния плаж в Белово и на Варвара. По проекта са планирани и 76 табели на български език с описание на състава и лечебните свойства на 76 улични чешми с минерална вода във Велинград.
Мрамор Полежански от ОА обясни, че общината разполага с пълна и актуална информация за двете находища, които стопанисва - Каменица и Драгиново. До март 2014 г. ще получим и сертификат за качествата на минералните води от тези находища. За другите две находища - Лъджене и Чепино, които се стопанисват от държавата, данните са стари, а съвременни изследвания не са правени. Г-н Полежански разясни, че според законовите изисквания табелите трябва да съдържат информация за състав, дебит, температура и електропроводимост на водите, както и данни за тяхното приложение.
Подробно описание направи зам.-кметът Даниела Салкина, която подчерта, че проектът с наименование “Подобряване на туристическата инфраструктура и оборудване за атракции на открито” е разработен в три основни насоки. Първата са информационните табели, втората - изработване на интерактивна карта в сайта на общината с информация за всички термални източници, а третата - закупуване на оборудване, с което в бъдеще общината да организира различни атракции на открито като празници, концерти, изложения, базари и др.
Идеята за табели до всички минерални извори ни е много скъпа, от години я обмисляме и сега дойде момент, в който можем да кандидатстваме за финансиране, каза председателят на “Нежна сила” Росица Лебанова. Сдружението ще се включи във всички етапи на събирането и презентацията на информацията за минералните води.
Присъстващите обсъдиха местата за поставяне на “пирамидите”, който по проект ще са с височина около 3.5 метра, в трите квартала на Велинград.Избрани са места, където минават много хора и има възможност да се разглеждат от всички посоки. Намеренията са в Каменица голямата табела да бъде на бул. “Съединение”, близо до паметната плоча на Вела Пеева. В Чепино ще бъде поставена на центъра или в парка до Клептуза. В Лъджене вариантите са на централния площад и до стоянката на такситата на кръстовището при ТИЦ. Хотелиерът Христо Тричков подкрепи идеята за интерактивна карта на минералните извори и предложи за всеки от тях да има и текстова информация с показателите за водите. От картата, която ще може да се ползва пред входа на ТИЦ, туристите ще могат да видят и кой извор кои хотели захранва.
Проектът спечели всеобщи адмирации, защото е изключително нужен и полезен за курорта. Дали той ще получи одобрение и финансиране ще стане ясно в края на януари 2014 г., когато се очаква решението на Управителния съвет на МИГ “Белово, Септември, Велинград”. А крайното “да” или “не” ще произнесе Държавният фонд “Земеделие”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 77.08 %
PM 2.5 µg/m3 30.30
PM 10 µg/m3 39.48

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай