Велинград - online - Изборите в Сърница - роман с продължения 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Избори: Изборите в Сърница - роман с продължения
Публикувано 2004-03-30 07:36:00 от Темпо

От 19 век датира практиката във вестниците да се публикуват романи с продължения. Още тогава автори и издатели откриват универсалната формула как да накарат читателя да тръпне в очакване какви ще са съдбите на главните герои. Тя дава отличен резултат и досега, творчески претворена в километричните латино и холивудски сериали. Животът никога не закъснява да повтори изкуството. Примери много, а поредният е случаят с кметските избори на Сърница. Вече ви информирахме, че на 19 март Общинската избирателна комисия обяви за избран кмет на Сърница Шукри Якубов. Това стана възоснова на окончателно решение на Върховния административен съд, предшествано от 5-месечна одисея, преминала през изпитанията на 7 съдебни дела, гледани от различни състави на Окръжен и Върховен съд. След издаване на удостоверението от ОИК на сесията на Общинския съвет на 22 март Шукри Якубов трябваше да положи клетва като кмет на Сърница и да встъпи в длъжност за своя втори мандат. Сценарият обаче се оказа друг. Първо председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов уведоми съветниците, че цяла сутрин си кореспондира с Централната избирателна комисия за местните избори (ЦИКМИ), която бе поискала касиране на изборите в Сърница, но загуби делото във Върховния съд. В ЦИКМИ е постъпила жалба от кандидат-кмета на ДПС в Сърница Реджеп Кисьов срещу решението на ОИК, с което за кмет е обявен Ш. Якубов. При това положение е по-добре да отложим полагането на клетвата, призова г-н Кехайов, подкрепен от ДПС-съветника Реджеп Сиджим, който заяви, че Р. Кисьов трябва да е кмет.
Няма казус, който да подлежи на разискване, има решение на Върховен съд и на ОИК като единствен орган, който има правомощия да обяви кой е избран за кмет, опонира д-р Дафов. Ек. Каферинова напомни на съветниците, че всички те са се заклели също след решение на легитимния орган - ОИК и че Общинският съвет не може да гласува дали да се полага клетва. Тя подчерта, че въпросът става много политически и че се прави опит да се заобиколи закона. Това е прецедент, удостоверенията от ОИК не са хартийки, каза Асим Адем. Заварин Маров изрази съмнения, че казусът не е ясен, припомни и как Фидел Беев не положи клетва след решение на ОИК. Наложи се още едно припомняне: г-н Беев не положи клетва, защото съдът спря решението на ОИК с определение, а случаят в Сърница е различен - съдът излиза с решение, възоснова на което ОИК обявява кой е кмет.
Съветниците спориха и дали подадената жалба от Р. Кисьов спира изпълнението на решението на ОИК, както и дали г-н Кисьов изобщо е страна по последното дело във Върховния съд между ЦИКМИ и Ш. Якубов. Последният прочете пред съветниците цялото решение на ВАС, че изборите в Сърница са били действителни и се касае единствено за техническа грешка в протокол на секционна комисия. Боряна Белухова поиска да присъства юрист, но според Неджат Кехайов всички юристи му отказали да тълкуват, а председателката на ОИК Милияна Шулева подала оставка.
Не оспорвам полагането на клетва, а да не бързаме, настоя Н. Кехайов. От своя страна Ш. Якубов заяви, че ще сезира прокуратурата срещу Н. Кехайов за използване на служебно положение в негова вреда. Градусът в залата стана толкова висок, че председателят Н. Кехайов даде неполагаща се по правилник почивка, през която проведе поредна консултация.
След почивката той обяви, че и от областната управа го били посъветвали да се изчака, за да не се забърква по-голяма каша. Една група от Сърница прави всичко, ако не се положи клетва, ще е закононарушение, настоя д-р Дафов. В крайна сметка Неджат Кехайов прибегна до гилотината на гласуването, предлагайки да се гласува клетвата на Шукри Якубов да бъде отложена. Този добре смазан политически инструмент проработи: 13 съветника от ДПС, БСП и Зелената партия взеха уникалното от правна гледна точка решение. На 22 март Ш. Якубов не встъпи в кметска длъжност (парадоксално е, но ако след изборите не беше положил клетва като общински съветник г-н Якубов щеше през цялото време да продължи да е кмет на Сърница). От своя страна и следващата в листата на СДС Атанаска Хрисчева не можа да положи клетва като съветник, въпреки че има и такова решение на ОИК.
Цяла седмица се чакаше ЦИКМИ пак да се произнесе по случая в Сърница. В Централната избирателна комисия обаче не бързат - заседанието им от 24 март остана без отговор на въпроса дали решението на ОИК - Велинград е незаконосъобразно. Ново заседание ще има на 30 март, понеделник, а Р. Кисьов е подал жалба и до Окръжен съд - тоест въртележката може да започне пак от изходна позиция.
Не остава друго, освен да се възползваме от старата изпитана формула: “Продължава в следващия брой”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 76.55 %
PM 2.5 µg/m3 32.83
PM 10 µg/m3 45.69

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай