Велинград - online - Росица Стоицова: Има невероятна магия в българското хоро 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Росица Стоицова: Има невероятна магия в българското хоро
Публикувано 2013-07-16 09:55:32 от Темпо

Танцовият клуб “Росица”, организатор на фестивала “Хоро край извора”, носи името на жената, която го е създала и ръководи - Росица Стоицова. Разговаряме с нея минути след края на фестивала, често прекъсвани от гости, които си тръгват и искат да кажат “Довиждане”. Всички до един прибавят колко им е харесало във Велинград, какъв чудесен фестивал се е получил и че ще дойдат отново...

- Госпожо Стоицова, как изглежда фестивалът в цифри?
- Тази година клубовете са 24, колкото бяха и през 2012 г. Но участниците са повече - 650 танцуващи плюс още поне 200 човека, които са дошли с тях. Половината от клубовете са същите като на първото издание, а останалите идват за първи път. Радвам се, че покрай фестивала докарахме толкова много хора във Велинград. В рамките на официалната програма бяха изиграни между 32 и 35 хора.
- Как да си обясним огромният бум и интерес към българските народни танци, на който сме свидетели през последните години?
- Българинът търсеше нещо истинско, българско. Иска да съчетае в свободното си време движение, социални контакти и уникалното чувство на гордост, че си българин, което дават нашите народни танци. Няма човек, който да е научил две хора и да можеш да го изгониш от залата, това е невероятна пристрастеност! Танцуват спокойни, позитивни и добронамерени хора, каталясват от репетиции и продължават да търсят контакти извън тях. Всяка пролет и есен правим по една екскурзия из България, като посещаваме всички духовни, природни и културни забележителности. Танцът ни помага да създаваме приятелства и да се чувстваме горди българи. Да не забравяме, че българското хоро е по модел на строежа на вселената. Хватът човек до човек, кръгът, който се затваря от хора с положителен заряд с музикант в средата - всичко това създава и дава невероятна енергия. А танцът усилва вибрациите и тази енергия, защото не можеш да танцуваш, ако си настроен негативно. Има невероятна магия в българското хоро!
- Участвате в доста фестивали, какво е нивото на велинградския “Хоро край извора” в сравнение с другите?
- Правят се много и различни фестивали. Клубовете са създадени с идеята хората да се раздвижат и да се научат да танцуват автентични хора от всички области. Това е различно от ансамблите за автентичен фолклор, които представят само танците от своя регион. Ние искаме да затанцуваме най-доброто от цяла България - отиваш например във Видин и заиграваш тяхното хорце. На някои фестивали се включват т.нар. “авторски хора”, което за мен е недомислено, защото хората трябва да са автентични. На нашия фестивал клубовете представят по две автентични и една хореографска обработка. Всеки си намира фестивала, който му доставя удоволствие и благодарение на разнообразието нямаш чувството, че си на едно и също място. Фестивалите са още един начин да се срещаме, дават много в това време, когато всеки от нас е затворен или пред компютъра и хората не контактуват. Мнозина намират в хората нещо, което не са знаели, че им липсва. Затова има бум на любовта към българския танцов фолклор. Това го нямаше, когато всичко се финансираше през различни културни институции и се посещаваше насила. Тук всеки сам финансира всичко и това също носи удовлетворение.
- Изпълни ли “Хоро край извора” задачата си за тази година?
- Това бе най-мащабното събитие в Празниците на културата, благодарим и на общината, че ни подкрепи. За първия фестивал тръгнахме с идеята да се съберем, да танцуваме и да се забавляваме, а на втория ден да подарим едно автентично хоро от нашия край. Нашият фолклор е непознат - хора, костюми, песни. Още докато бях в ансамблите “Вела” и “Здравче-венче” съм събирала много автентични танци - имаме уникални танци, имаме уникален женски еднопрестилков костюм, които трябва да запазим и да покажем. С хорото, което научиха тук миналата година, някои от клубовете вече се явяват по фестивали и печелят награди. Надяваме се същото да се случи и този път. Правим фестивала за града, за всички, които си изкарват хляба тук - участниците се връщат, защото посещението им във Велинград е било свързано с положителни емоции и тогава не гледаш дупките по улиците. Ще ги чакаме догодина да се върнат отново на “Хоро край извора”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 92.17 %
PM 2.5 µg/m3 33.41
PM 10 µg/m3 36.35

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica