Велинград - online - Йосиф Шнитер - кметът, който отвори света за чепинци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон

Йосиф Шнитер - кметът, който отвори света за чепинци
Публикувано 2013-07-16 09:26:58 от Темпо

В присъствието на сина Антон, снахата Величка и внуците на Йосиф Шнитер на 11 юли в залата на Историческия музей във Велинград бе открита изложбата “Кметът Йосиф Шнитер”. Това е втората изложба, която музеят посвещава на кмета Шнитер - първата бе преди 14 години, бе показана оригиналната фотоизложба, с която през далечната 1935-36 г. тогавашният кмвет е рекламирал курорта Чепино в Пловдив.

Директорът на музея Снежана Велева представи изложбата с думите: “65-тата годишнина на града и петата годишнина от обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите са добър повод да си припомним и почетем хората, създавали и съграждали този град. Йосиф Шнитер е един от тях, още повече, че се навършват 120 години от рождението и 40 години от смъртта му. В тази изложба ние се постарахме да разкажем за личността Йосиф Шнитер, да покажем по-пълно делата и мечтите на един селски кмет от преди 80 години. По инициатива на кмета Йосиф Шнитер през 1937 г.се построява Лъдженският минерален плаж, по-късно и ски шанцата и работи с високата си европейска култура, мащабното мислене, професионализма и амбицията да допринесе с нещо за културното и стопанско издигане на богато надарения от природата Чепински курорт в едно общонационално богатство. 4-годишното кметуване на Йосиф Шнитер е повратна точка в историята на Чепинския край. Неговата политика в областта на културата отварят света на чепинци и чепинци се отварят за света. На един обикновен лист в няколко точки Йосиф Шнитер формулира за десетилетия стратегическите задачи за просперитета на този край. Някои от тях са изпълнени, други чакат своите изпълнители, но трябва все пак да ги прочетем. Това е една изложба за и от Йосиф Шнитер, защото снимките са направени от самия него.”
Снежана Велева благодари на семейство Антон и Величка Шнитер, които са предоставили над 2000 негатива, 150 документа и много вещи на Йосиф Шнитер. Благодарности и за художника-оформител на експозицията Юлия Димитрова.
Фотосите показват и разказват за родителите на Йосиф Шнитер. Бащата Йосиф Ваацлав Шнитер е роден на 16 октомври 1852 г. в град Нови Биджов на 70 км източно от Прага в род на строители и архитекти. Майката Елизабет Бауман е родена на 10 ноември 1867 г. в балнеокурорта Бад Виндсхайм, околия Ансбах, тогавашното кралство Бавария и е 8-то от 14 деца. През 1892 г. се срещат с инженер-архитект Шнитер и се венчават. Йосиф Шнитер е най-голямото дете на семейството. Роден е на 11 ноември 1893 г. в Пловдив, където учи и завършва Пловдивската мъжка гимназия “Александър Първи”. Завършва право в СУ “Св. Климент Охридски” и участва в Балканската и Първата световна война. През 1921 г. е преводач в нашето консулство в Мюнхен, където се среща с цар Фердинанд и донася в България писмо до цар Борис III. През 1927 г. се оженва за Мария Иванова и имат две деца - син и дъщеря. През м.май 1934 г. Йосиф Шнитер става първият назначен, а не избран кмет в Лъджене. По-късно работи като юрисконсулт. Умира на 13 юли 1973 г.
Изложбата, открита от зам.-кмета Исмет Бабучи, е изключително богата откъм снимки, документи и вещи и показва повече от 100 години от историята на България. Присъстващите на откриването бяха приятно изненадани с прожекцията на легендарния черно-бял филм за избиране на Царица на плажа през лятото на 1940 г. в Лъджене.
Според мен изложбата “Кметът Йосиф Шнитер” е задължителна за всеки кмет, общински съветник и въобще общинар. Особено неговият доклад-оставка до министъра на вътрешните работи от 7 ноември 1938 г., за да се научим как се защитава достойнството на кмет и най-вече на човек. От 11 юли до 11 ноември 2013 г. изложбата може да бъде видяна в залата на Историческия музей във Велинград.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica