Велинград - online - Празнично за деня на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Празнично за деня на Велинград
Публикувано 2013-07-09 09:53:08 от Темпо

В календара на Велинград първата събота на юли се отбелязва с червено - по традиция този ден, бележещ началото на летния курортен сезон, е избран за празник на нашия град. Тази година празникът на 6 юли бе троен, защото към него прибавихме два юбилея: 65 години от създаването на Велинград и 5 години от обявяването за СПА столица на Балканите.

Важният за велинградчани ден бе уважен от председателя на Народното събрание Михаил Миков, вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, народните представители Сергей Кичиков и Йордан Младенов, областният управител на Хасково Николай Нанев, кметът на Батак Петър Паунов.
Тържествената сесия на Общинския съвет бе открита от председателя Дияна Кехайова, която каза, че това е нашият общ любим празник, че всеки от нас има своя Велинград, но общото е, че всички го обичаме и се гордеем с неговата история, традиции, природа и красота. Г-жа Кехайова благодари на поколенията, които са създали Велинград и са съхранили са неговата уникалност, превърнала го в СПА столица. Тя подчерта, че от векове ние даваме пример за толерантност и че днешният облик на града е заслуга на всички велинградчани. Пред гостите в голямата зала (за срамота отсъстваха много от съветниците) прозвучаха чудесните изпълнения на Калина Деспотска и Венелин Каменов от “Звънче” и Ани Ушева от “Караоке”. Г-н Михаил Миков връчи на кмета Иван Лебанов възпоменателен знак на Народното събрание и реплика на официалния държавен печат.
Духови оркестри от Гърция и България начело с велинградския поведоха празничното шествие към площад “Николай Гяуров”, от чиято сцена в изпълнение на Градския хор “Н. Гяуров” и Духовият оркестър “Д. Мечев” прозвучаха химните на България, ЕС и Велинград. Кметът Иван Лебанов върна лентата на историята към далновидността на своя предшественик Йосиф Шнитер, който създава Плажа и превръща трите села в курорт, който през 1948 г. става Велинград, през 1959 г. е обявен за национален курорт, през 1981 г. за курорт с международно значение, през 2005 г. за СПА столица на България и през 2008 г. за СПА столица на Балканите. Кметът благодари на всички, изградили красивия ни град и цитира стиховете на нашата поетеса Анна Маргова за обичта с име Велинград.
Михаил Миков бе посрещнат със смес от аплодисменти и освирквания. Той каза, че днес сърцето на Велинград е пълно с много приятели и призова велинградчани да бъдат горди за сътвореното и за европейското бъдеще на младите хора и своя град, пожелавайки славата на СПА столицата да отиде в Европа и да стигне до света.
Поздравителни адреси за празника на Велинград изпратиха областният управител Иван Йорданов, директорът на Руския културно-информационен център Виктор Баженов, председателят на СБУ Янка Такева, кметът на Ракитово Любомир Петков.
“Велинград, славата си надалеч носи” бе наречен концертът, в който под съпровода на Представителния духов оркестър с мажоретен състав “Д. Мечев” пяха и танцуваха възпитаници на музикална школа “Звънче”, вокална група “Караоке”, ОДЗ “Фантазия”, КСТ “Импулс”, фолклорните ансамбли “Чепино” и “Здравче-венче”. Финалът на концерта събра на сцената всички участници, а в небето полетяха десетки балони в цветовете на българското знаме.
След това започна едночасовият концерт на певеца Георги Христов, който изненада публиката, като вместо на сцената се появи сред хората и попадна под “обсадата” на стотици почитатели. “Велинград лекува душата и тялото, дано и след 65 години отново да сме заедно!”, каза Георги Христов. Той откри концерта с емблематичната си песен за приятелите и зарадва публиката с най-хубавите си песни, всяка от които казва, че никога не е рано и никога не е късно да обичаме.
Последен поздрав за 65-тата година на Велинград бе празничната заря, с която завърши вечерта на 6 юли.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води