Велинград - online - Празници за душата на празниците в Ракитово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Празници за душата на празниците в Ракитово
Публикувано 2013-07-09 09:13:04 от Темпо

Тази година в програмата на празниците в Ракитово имаше богат избор за ценителите на театралното, изобразителното, словесното изкуство и науката.
Моноспектакълът на Николай Урумов “Лалугер” стопли душите на зрителите в залата на читалище “Будилник”, въпреки студения и дъждовен 30 юни. Авторът Александър Урумов и съименникът му актьор докоснаха сърцата на публиката с искрените си послания за доброта и любов между хората, въпреки шизофренността на всекидневието ни.

На другия ден, 1 юли, в камерната зала на читалището се откри изложба на панагюрските художници Стайо Гарноев и Манол Панчовски. Двамата творци са изобразили голи тела, но посланието е различно. Героите на С. Гарноев са в битови сцени, поднесени с ирония и сарказъм, Гледаш ги и не ти се иска да признаеш, че тази е действителността около нас - и обстановката, и нравите, и фантазиите ни. Картините на М. Панчовски мога да обобщя с колаж от наименованията им: “Присъствие на ефирни създания в хармонични състояния”. В тях зрителят е покорен от погледа на очите, а не от голотата на тялото.
Един етаж по-долу, във фойето (излъскано до блясък за празника), бе подредена изложба по повод дългоочакваното събитие - връчването на Националната литературна награда “Милош Зяпков”. Тя напомня за Милош чрез колажи от писма, стихове, есета, поздравителни картички, посветени му от съвременници и почитатели и проследява историята на конкурса и носителите на наградата Георги Борисов, Деян Енев, Божана Апостолова и Аксиния Михайлова. Те оживяха в дух и картини и във филма на Стоян Арабов и Петър Василев, посветен на “раждането и утвърждаването на конкурса”, както го определи инициаторът Константин Зяпков, брат на поета.
Заедно с актрисата Параскева Джукелова и трио “Доминанта” от Пазарджик К. Зяпков откри петото издание на конкурса в препълнената зала на читалището. Новият член на тазгодишното жури Никола Радев прочете прочувствено слово за Милош Зяпков, чийто поглед “удря право в сърцето”. Първият носител на наградата Георги Борисов каза: “Ние не сме първи, първи е Милош Зяпков”, а вторият носител Деян Енев присъства чрез своето послание, прочетено от водещата на вечерта Мария Мирова-Димова.
Гости на празничната вечер бяха кметът на Ракитово Любомир Петков, дъщерята на поета Албена Зяпкова и внукът Георги, доц. Владимир Янев, омбудсманът на Пазарджик Димитър Атанасов, литературният критик Ем. Каменова, първият и вторият издател на М. Зяпков - Ангел Ангелов и Тодор Божанов, актрисата Белла Цонева, поетесата Е. Алекова, група творци от Пазарджик и Велинград.
Председателят на журито Никола Иванов и кметът Любомир Петков връчиха наградите на тазгодишния носител на Националната литературна награда “Милош Зяпков” - Деньо Денев за книгата “Епикриза на есенните дъждове” и на победителите в останалите конкурси (имената им публикувахме преди седмица). Тази година награди-грамоти получиха и двама ракитовски творци: Йоанна Янкова за поезия и Георги Янков в раздел “Хумор”.
Стиховете на Милош Зяпков прозвучаха в изпълнение на група “Рая” - неговото слово и музиката на Димитър Кантарев трогна зрителите. Вечерта приключи, но погледът на Милош от портрета следва неговите последователи и признателната публика и ще продължи да ги следва до следващия юли, когато поезията, прозата и хуморът отново ще ни съберат в читалище “Будилник”.
В късния следобед на същия ден в залата в общината проф. Иван Стоянов представи книгата си “Нови щрихи към възгледите и дейността на Васил Левски” заедно с колегата си от Великотърновския университет проф. Калчо Калчев и по покана на състудента им Георги Попчев - бивш кмет, историк по образование и по душа. Първите думи на автора бяха, че е трудно да се пише за Левски, но се видя, че не и да се говори за него, защото час и половина този ерудит задържа вниманието на аудиторията с красноречие, подплатено с факти, доказателства, вметки и асоциации. Да го чуеш от него е безценно, но горещо препоръчвам и да прочетем книгата, за да преосмислим Левски - не като икона, а като “подражаем идол”, както го определя проф. Стоянов. Особено в разделно време като нашето.
За празничния 7 юли в Ракитово - в следващия брой.
Невена Павлова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.38 %
PM 2.5 µg/m3 37.12
PM 10 µg/m3 39.43

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica