Велинград - online - Граждански натиск за отмяна на решението за събaряне на Културния дом 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Граждански натиск за отмяна на решението за събaряне на Културния дом
Публикувано 2013-07-02 09:11:21 от Темпо

На следващата сесия на Общинския съвет кметът Иван Лебанов ще внесе предложение за отмяна на решението за събаряне на Културния дом. Това стана ясно на общественото обсъждане, което на 27 юни събра в голямата зала на общината голям брой велинградчани. За разлика от поредица обществени обсъждания в последно време, които протичаха абсолютно формално, този път активността на хората бе висока и се чуха множество мнения за настоящето и бъдещето на недовършената сграда в центъра на Велинград.

Позицията на кмета Иван Лебанов е за преразглеждане и отмяна на решението на Общинския съвет, след което сградата да бъде предоставена на общината за Културен дом, заяви зам.-кметът Исмет Бабучи. Той подчерта, че в момента сградата и земята са частна собственост, но отреждането според градоустройствения план не е променяно и на това място може да има само Културен дом.
Главният архитект на общината Тодор Енев проследи всички етапи от създаването на дружеството “Хорос” през 2001 г. В това дружество общината апортира сградата и парцела на Културния дом, като според дружествения договор те остават със същото предназначение. “Театърът на военните действия”, както арх. Енев определи последващите действия на частните собственици, продължава до 2012 г. Собствеността е прехвърлена последователно, с ловки юридически трикове, през 6 различни фирми. В момента ситуацията е парадоксална, обясни архитектът: собственик на сградата е “Съни Холидейс”, а на земята под нея “Културен център” АД, в чиято регистрация присъства Панама. Той допълни, че всички замесени в схемата искат събаряне, защото ако няма сграда, няма и престъпление. И тук идва поредният парадокс: Общинският съвет гласува за бутане на сградата по искане не на нейния собственик “Съни Холидейс”, а по искане на “Културен център” АД. Това е един от силните аргументи, че взетото от общинските съветници в края на 2012 г. решение няма правна стойност. Към момента в общината няма искане за събаряне от собственика на сградата “Съни Холидейс”, но пък има множество обвинения от страна на “Културен център” за възпрепятстване на правото им на осбственост от страна на общината.
Арх. Енев отхвърли опасенията, с които някои спекулират, че сградата е опасна. Тя е проектирана за 7-ма степен на земетръс по скалата на Рихтер, а позицията на проектантите начело с Иван Проев е, че конструкцията е в пълна изправност. Събарянето на Културния дом без подпис от общината ще бъде незаконно и полицията ще го спре. Волята на общинското ръководство е ясна: по плановете на Велинград и от 1983, и от 2003 г. отреждането е за Културен дом. Със заповед на кмета Иван Лебанов е отменена заповед на врид кмет за промяна в отреждането и по този начин там нищо друго не може да бъде построено.
Втората “застраховка”, че не може да се събаря, е становището на Министерството на културата. Културният дом е проектиран с топла връзка към читалище “Отец Паисий”, така че по план двете сгради образуват един ансамбъл. Тъй като читалището е паметник на културата, свързаният според проекта с него Културен дом черпи същите права и без параф на министъра на културата не може да се пипа, каза арх. Енев. Според него бъдещето на сградата е отмяна на решението за събаряне, актуване като общинска собственост и осигуряване на средства за довършването чрез европейски програми.
От името на Инициативния комитет от велинградчани, който повече от години се бори за спасяването на Културния дом, д-р Любомир Крантев прочете декларация. С нея се настоява за незабавна отмяна на решението за събаряне, което е в грубо противоречие с обществения интерес. В същия тон бяха и прозвучалите близо 20 изказвания от залата (част от тях публикуваме отделно), сред които нямаше нито едно “за” съборяне на сградата.
На общественото обсъждане дойде само един общински съветник - Васил Аврамов от групата на БСП. Той застана пред присъстващите и обясни, че по време на сесията през декември 2012 г. пред съветниците е било обяснено, че собствеността на сградата е безвъзвратно загубена, а самата тя е опасна. При взимане на решението за събаряне са надделели и аргументите, че там се събират наркомани и е извършено убийство. Не приемам обвиненията за корупция спрямо нашата група, готови сме да съдействаме и на следващата сесия ще внесем предложение за отмяна на решението за събаряне на Културния дом, заяви Васил Аврамов.
Сред дошлите в залата това бе общото очакване - Общинският съвет без повече протакане да отмени решението си. Водеща бе не само носталгията по миналото, а и мисълта за бъдещето. Генерал В. Ачев, който показа квитанция за дарени от неговите родители 500 лева за строителството на Културния дом, призова съветниците да отменят по-бързо “позорното си решение”, за да могат по-възрастните хора да присъстват на откриването на Културния дом.
На финала арх. Енев отново подчерта, че проблемът с Културния дом не е технически, а е юридически и е важно общината да противопостави сериозни юристи срещу ходовете на ответната страна. Адвокат Милияна Шулева също каза, че не бива да се подценява силата на документите за собственост и общината трябва да намери верния юридически път за принудително отчуждаване. Част от намирането на този верен път е максимална публичност и граждански натиск, без които изобщо нямаше да се стигне дотук. Друга част е в постигането на очаквания повече от година диалог с Общинския съвет и дали той ще се случи на предстоящата сесия през юли.
Елена Баева

ПРЯКА РЕЧ
арх. Ели Главеева: От самото начало това е крупна кражба: общината дава сграда и земя, които по документи стават собственост на други хора. Не може да са собственици, ако не са платили и не са изпълнили задълженията си по договор, затова ние сме собственици.

Георги Пашов: Трябва да се търси персонална отговорност на всички, които са слагали подписа си през годините. Надявам се да се сформира Инициативен комитет, който да тръгне по същия път и за покрития плувен басейн.

Михаил Алексиев: Вертикалната планировка предвижда подземен паркинг и модерна инфраструктура около сградата. Най-важното е отреждането по плана да не бъде променяно и да остане “За Културен дом”.

Мария Къдреева: Всички пенсионери от Велинград се възмущаваме от решението на Общинския съвет и благодарим на хората от Инициативния комитет. Може да не дочакаме довършването, но ще сме спокойни, че оставяме нещо в наследство на децата и внуците си във Велинград.

Атанас Водев: Инициативният комитет благодари на медиите и на ОА, че изнесоха конкретна информация. Надяваме се ОА да продължи да информира какво се случва и какво е изпълнено - с имена и факти. Елементите за взимане на управленско решение са налице, за да приключи сагата “Културен дом”.

Милен Налбантов: Културният дом е важен и за нас, хората от съседно Драгиново. И ние искаме да продължи строителството, за да има място за изява на местните таланти.

д-р Любен Атанасов, предсадетал на Инициативния комитет: За нас Община Велинград е реален собственик на Културния дом. При внасянето на документите в Общинския съвет с искане за отмяна на решението за събаряне съветникът Реджеп Ходжов арогантно ни се изсмя и ни попита кои сме ние. Дали сме мотивирано становище в Общинския съвет още преди повече от година, но без резултат. 28 души гласуват да се разруши сграда за милиони без никаква експертиза - това е уникално! Странно е, че общинските съветници не знаят и не помнят подписката ни с над 1200 подписа.

инж. Димитър Ждраков: Подозирам, че основната цел за събаряне на сградата, е битка против културата и идентичността на Велинград. Към днешна дата строителството е завършено, покривът е довършен с дарения на граждани, обектът не е пуснат в експлоатация, а по оценка на проектанта Иван Проев сградата на Културния дом може да бъде емблема на Велинград.

ген. Величко Ачев: В тунела има светлина! Трябва да бъдем още по-настоятелни и бдителни с какво темпо съветниците ще отменят позорното си решение и да се кандидатства по европейските фондове.

Илиана Масларова: Участвах в първата копка на “малкото НДК”. Икономиката фалира, но духовното и изкуството не може да бъде унищожено.

Героги Златинов: Това е демокрация в действие. Разумът на съветниците трябва да надделее, да не губим повече време в боричкания, а енергията да е за спечелване на средства по европейски програми за довършване на сградата.

Илия Тупчев: Нека да поканим съветниците, които направиха това нечувано престъпление, да се извинят. Да поканим собствениците и да им кажем, че ще организираме жива верига и от градски ще превърнем проблема в национален и европейски. Нужен е силен пресиращ фактор върху тези, от които зависи решаването на проблема. Имах гости от Норвегия, които ме попитаха каква е тази сграда и аз,спестявайки подробности, отговорих, че строим Културен дом. При завръщането си в Норвегия те написаха в тамошната преса, че във Велинград хората живеят с по 200 евро на месец, но строят дом за култура.

Ваня Цанова: Защо наследниците на Николай Гяуров да ходят на фестивали в чужбина, вместо да доведем фестивалите тук?! В името на талантите трябва да запазим сградата.

София Ключкова: Присъствах на сесията, когато бе гласувано за съборянето на Културния дом. Имаше общински съветници, които агитираха и подведоха сесията и сега трябва да поправят грешката.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica