Велинград - online - Спортната база и спортната дейност трябва да са заедно 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Спорт: Спортната база и спортната дейност трябва да са заедно
Публикувано 2004-03-10 21:45:45 от Темпо

Известният скиор и олимпийски медалист Иван Лебанов от няколко месеца е и общински съветник. Поканихме го на разговор по темата как вижда проблемите и бъдещето на спорта във Велинград:
- Г-н Лебанов, какво е състоянието на спорта във Велинград и дали новият Общински съвет ще положи усилия, за да му помага?
- Трябва да разделим спортовете на зимни и летни. Летните, особено традиционно плуването, запазиха базата и треньорите и имат добри резултати. Докато зимните спортове почти тотално са загинали. Липсва им база, а това води до слаби резултати и слаби отчисления от парите, които Спортният тотализатор отделя за спортни цели. Развиваме ски-бягане, биатлон и ориентиране с по 7-8 деца, което не е нормално и естествено за стар ски-център като Велинград. Не се провеждат общински състезания като международната купа “Вела Пеева”, а точно големите състезания са дразнител за децата и юношите и ги увличат по спорта. Да не говорим за спортове като лека атлетика и баскетбол, каквито имаше във Велинград преди години, но вече не съществуват. Проблемът, който трябва да се разреши от новия Общински съвет, е основното противоречие от години: този, който стопанисва базата, няма никакъв интерес от спортните резултати, а тези, които развиват спорта, нямат възможност за стопанисват и поддържат спортната база. Това са две страни на едно цяло, които не могат да се разделят и Общинският съвет трябва да разреши това противоречие.
Надявам се, че при предстоящото приемане на бюджета, ще се намери вариант за финансова инжекция и помощ за спортна дейност - да се възвърнат традициите, да се възстанови провеждането на международни състезания, да се увеличи броя на спортистите. Трябва да се търси начин безработните треньори да получават поне минимално възнаграждение. В зимните спортове всички треньори са безработни и работят на обществени начала, водени единствено от любов към спорта. През 2003 г. според отчета на бюджета в графа “Спортни дейности” има 85 000 лева. От тях едва 1000 са за спортна дейност (ученически първенства и една зимна градска проява на Юндола). Всичко останало е за издръжка на спортната база. В общини като Самоков, Банско, Троян, Смолян не е така. В Самоков общината дава 80 000 лева само на ски-клуба, защото държат на този спорт и го пощряват.
Другото, което трябва да се направи във Велинград, е в някоя от гимназиите да има една паралелка със спортен профил, за да се поддържа тренировъчен процес. В противен случай с една тренировка седмично изоставаме и няма да сме конкурентни.

- Тази зима като че ли се усети раздвижване на Юндола, имаше ли повече туристи и скиори?
- Действително се усети раздвижване, благодарение на новата писта на “Старина” и пистите на Юндола, които са подходящи за начинаещи и ги привличат със спокойствието тук. На Банско и Боровец е по-трудно за начинаещите скиори, около тях профучават постоянно по-подготвени. Тази зима определено има повече хора, но страдаме по отношение на рекламата. На Юндола се проведоха и държавни първенства за инвалиди, малките възрастови групи и за ветерани. Дойдоха много добри скиори, догодина те ще докарат още хора.
- Има ли реални шансове при нас да дойдат отбори за предолимпийска подготовка за летните игри в Атина?
- Велинград изостана в това отношение. В други общини от години се готвят за този момент, чакат отбори от Африка и Азия - в Стара Загора например. Във Велинград не успяхме да изградим стратегия. Стадионът може да привлече футболни и баскетболни отбори, но трябва да се направи програма с олимпийския комитет. За плуване ще искат басейн с олимпийски размери, с какъвто не разполагаме. Дори и да дойдат отбори на подготовка за 2 седмици, това не вдига местната икономика. Не биваше да пропускаме шанса, че Министерството на младежта и спорта отпуска средства за модернизиране на спортните бази във връзка с олимпийските игри в Атина. Но не сме обединени спортистите, всеки си прави клуб не заради многото желаещи да спортуват, а заради междуличностни конфликти. А разделени не сме ефективни - законът за пръчиците на хан Кубрат важи и за нас.
Аз виждам бъдещето с обединен спортен клуб: всички клубове под една шапка, запазвайки юридическа самостоятелност, със собствени управителни съвети. Трябва спортната база и спортната дейност да са заедно, такава възможност дава формата за обединен спортен клуб, който да стопанисва и управлява. Трябва да се преразгледа дали е ефективно общинското предприятие “Спортни имоти и плажове”. Когато то се създаваше, искахме от всеки клуб да има по един представител в Управителния съвет и всички въпроси за спортната база да се решават там. Но стана по друг начин, който е неефективен.
В бъдеще предстои и във Велинград да изградим клуб “Олимпиец”. Такива клубове към Българския олимпийски комитет има в повечето градове. Задачата им е да популяризират олимпийското движение и неговите принципи, да подпомагат по-възрастни спортисти. Във Велинград има десетина участници в олимпиади, БОК отделя средства за издръжка на клубовете и за провеждане на състезания между деца на олимпийски принцип. Затова ще поканим шефа на БОК Иван Славков, ще се осигури помещение и ще направим клуб “Олимпиец” и във Велинград.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.22 %
PM 2.5 µg/m3 33.25
PM 10 µg/m3 46.69

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай