Велинград - online - БСП търси обновление без нови лица и идеи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.08.2022
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство

Политика: БСП търси обновление без нови лица и идеи
Публикувано 2004-02-22 23:22:43 от Темпо

Социалистите от Велинград се събраха на извънредна конференция на 21 февруари, чиято цел бе определена предварително от Висшия партиен съвет: анализ на представянето на местните избори и обновяване на ръководството. От избраните 154 делегати в работата на конференцията участваха 102. Гости бяха Младен Костов и Дария Василева от ВС на БСП, областният лидер Костадин Кобаков и областният секретар Божидар Попов. Като гост участва и членът на ВС на БСП Иван Лебанов. Конференцията продължи близо 9 часа. Основният анализ на местните избори бе представен от общинския председател Тома Пачалов. Имаше предложение в залата да бъде прочетена и оценката на ВС на БСП за резултатите от местните избори във Велинград, но то не бе прието. Г-н Пачалов проследи етапите на предизборната подготовка, започнала още през лятото на 2002 г. и подписването на коалиционното споразумение между 16 леви партии през юни 2003 г. Анализът (част от изводите публикуваме отделно) изобилстваше с цифри и сравнения с резултатите от всички избори от 1991 г. насам. Като главни причини за изборния неуспех бяха изтъкнати многото кандидати, разединили партията; подценяването на социологическите проучвания; недооценяването, че се участва в нов вид избори; недостатъчната работа за балотажа. Посочиха се и лични вини на членове на БСП, които според ръководството не са спазили партийната дисциплина. Като причина бе посочен дори “ежегодният биологичен отпад на членската маса”. Спокоен съм за себе си, съвестта ми е чиста, следвал съм линията на партията, каза на финала Тома Пачалов.
Изказванията бяха доста (части от тях публикуваме отделно), като повечето емоционално търсеха причините за неуспеха, а не разглеждаха проблема как БСП ще промени стила си на работа занапред. Идеи в тази посока съдържаше приетата резолюция, че трябва в ръководството на БСП да се включат повече млади хора, да се търсят срещи с бизнес-средите “за установяване на взаимно изгодно сътрудничество”, да се засилят контактите на общинските съветници с избирателите и нови форми за изява.
При обсъждането на новия състав на общинския пленум се открои една значима тенденция: емблематични фигури от БСП като Иван Лебанов и Иван Тричков си направиха самоотводи с мотив, че трябва да се променят стилът и методът, да се включат нови хора. Заварин Маров попита защо се бие отбой, но и част от предложените за нови членове на пленума също обявиха самоотводи. В крайна сметка останаха 42 имена, от които делегатите след двучасово тайно гласуване избраха новия 32-членен Общински партиен съвет. В него превес имат познатите имена, обновяването е минимално. Изненадващо от пленума отпадна общинският съветник Михаил Алексиев, които не присъства на конференцията.
Предложенията за председателския пост бяха 10, но след самоотводи останаха само 2: досегашният лидер Тома Пачалов и Георги Джаров, който не бе останал за последното гласуване. Реши се гласуването да е явно и при отсъствието на г-н Джаров делегатите дружно, без нито един глас против, преизбраха Тома Пачалов.
Заключителните думи бяха на членът на ВС Младен Костов, който призова да има инакомислещи, но да има единодействие, когато се изпълняват решенията. Г-н Пачалов благодари за новия кредит на доверие и пожела заедно да положат усилия, за да излезе БСП от сегашното си състояние. Конференцията не даде отговор на важния въпрос каква ще е ролята на БСП в местната власт - ще крепи управлението или ще е в опозиция. Частичен отговор прозвуча в анализа на Т. Пачалов: “Без участие в управлението на общината позициите на БСП се топят!”. Пак там бе препоръчано да се търсят допирни точки с ДПС, НДСВ, БСД и ВМРО. Новият Общински партиен съвет е изправен пред предизвикателството да избере печелившия за БСП вариант, при това няма много време.
Елена Баева

АНАЛИЗЪТ
При 16 номинации за кмет имаше прогнози, че с толкова кандидати сме загубили и други, че така се показва силата на партията и наличието на кадри. След общинската конференция някои от кандидатите пристъпиха морала и се кандидатираха, подтиквани от наши кадри. Слабост бе липсата на обратна информация за електоралните нагласи. Подминахме информация, неудобна за нас - решихме, че е социологическа грешка. Подминахме и сигналите за пробив в структурите - активисти на БСП работиха за Даскалов, Колев, Овчаров, а вероятно и за други кандидати. На места бяха издигнати паралелни кандидатури като Доспатски в Грашево.
Тенденциите: увеличава се броят на гласувалите в селата (с около 3000) и това ще продължи занапред, като родовият принцип на гласуване е над партийния. В селата са използвани и различни форми на натиск, без да са постъпвали официални жалби. Във Велинград на местните избори не са гласували 9274 човека. Най-ниска е била избирателната активност в Каменица, а най-висока в Чепино.
Резултатите за листата за съветници показват, че подкрепата за БСП постоянно намалява, като това е тенденция в цяла България. Явно листата не е допаднала на избирателите. Иван Лебанов заплаши с регистрация като независим и преподредихме листата.
Причини за неуспеха: БСП не намери път към бизнес-елита и нямаше средства за кампанията. Не изградихме в достатъчна степен печеливш имидж на Заварин Маров. Управленските проекти не стигнаха до хората. Не оценихме, че има нов тип избори между агресивни противници, икономическият сблъсък подмени идеологическия.

ИЗКАЗВАНИЯТА
Лиляна Христова: Всичките 15 кандидат-кметове бяха рожби на БСП. Изборите не бяха между политически партии, а между новобогаташи. Мария Александрова: Висшият съвет каза “обновление”, но някои го тълкуват като “разширение”. Не спечелихме първия тур, но имаше кандидат, който води с 3000 гласа - защо не разгледахме неговото предложение, а по семейни причини подкрепихме другия? Георги Пашов: Ако и днес бъдем изправени пред 10 кандидатури за председател, това ще е нравствено и организационно изпитание, абсолютен разпад. Партийният съвет е затворена структура, група от 5 човека, които са начело на листата. Листата за съветници трябваше да има друг водач и състав. Димитър Аршинков: Отдавна не сме слушали толкова критичен доклад. Не трябва да казваме “загубихме”, а “не спечелихме”, защото пак имаме 5 съветника, а кмет не сме имали. Иван Лебанов: Едва ли не Иван Лебанов е виновен за загубата на изборите! Давал съм идеи, различни от тези на Бюрото. Цялото гражданско знаеше, че 9 кандидати е грешка и че нашият кандидат е неизбираем. За листата също се знаеше кои ще са първите 6 и затова предложих да участвам като независим, а после да бъдем заедно в Общинския съвет. Идеята ми е БСП да се движи по-прагматично на местно ниво.
Иванка Цанова: Дайте път на другите! Не може едни и същи да са и в пленума, и съветници, и кандидати.
Заварин Маров: Аз имам най-голяма вина. Но в личен план имам и най-голяма загуба, защото дадох личния си авторитет. Ако ние бяхме на втора позиция на балотажа, нямаше да спечелим. Такова количество пари не можем да осигурим, а и не можем да купуваме гласове с пари. Формулата на успеха на Ф. Беев беше пари плюс едностранен етнически вот плюс медии, а резултатът бе съкрушителна разлика. Сега трябва да освежим ръководството чрез разумен баланс и партийният съвет да реши къде ще е нашата група в Общинския съвет.
Иван Бандаков: Не си научихме урока от предишните избори, които загубихме по същия начин.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica