Велинград - online - Болницата иска пари от общината, за да оцелее 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Разни: Болницата иска пари от общината, за да оцелее
Публикувано 2004-02-18 23:44:23 от Темпо

2004 година ще бъде година на поредния тежък преход за велинградската болница. Проблемите на лечебното заведения бяха обсъдени на 11 февруари в общината на среща между управата на болницата, кмета Фидел Беев, председателя на Общинския съвет Неджат Кехайов, политически лидери и съветници, главния счетоводител на общината Христо Савов. Д-р Йорданка Савова, управител на “МБАЛ-Велинград”, формулира проблема така: при новия начин на финансиране през 2004 г. общинската болница няма да може да лекува пациентите пълноценно. Досега болницата получаваше финансиране от общинския бюджет и по клинични пътеки от Здравната каса. Сега вместо от общините част от парите за общинските болници ще идват директно от Министерство на здравеопазването (МЗ), което ще плаща за болни, които не се лекуват по клинични пътеки. Цените, по които ще работи министерството, станаха ясни миналата седмица и ще са различни за обособените 5 категории болници. Велинградската попада в категорията “4 група, 3 подгрупа”, където определените цени са наполовина по-ниски от тези в университетските или болницата в Пазарджик. Един от тежките проблеми - липсата на субсидии за хемодиализите, е частично решен като МЗ ще плаща по 51 лева - недостатъчно, но все пак по-добре от нищо, както досега. Другият тежък проблем - изтичането на средства на болниците към Спешна помощ, ще продължи.
2004 г. ще е преходна, предстои ни акредитация, от която зависи финансирането на болницата занапред, подчерта д-р Савова. Тя съобщи, че според МЗ общините имат право от свои местни приходи да дофинансират общинските болници и призова това да бъде направено. Срокът е кратък - до август, когато вероятно ще започне акредитацията, трябва спешно да се ремонтират Хирургично и Неврологично отделение и да се закупи апаратура, без която болницата няма да се пребори за висока акредитационна оценка. Нужни са поне 100 хиляди лева за апаратура и 150 хиляди за ремонти, сочат грубите сметки.
Д-р Ташев, д-р Бучков и д-р Личев също изразиха тревогите си за бъдещето на болницата. Д-р Дафов, управител на “ДКЦ-1”, поиска общината да поеме твърд ангажимент, тъй като през 2004 г. ще става въпрос за оцеляването на болницата. Според него са нужни по 40 хиляди лева месечно за дофинансиране плюс покриване на задълженията на болницата за 2003 г. - общо 780 хил. лева. Д-р Савова уточни, че болницата разплаща задълженията, но и трупа нови, като е трудно да се направи точен финансов разчет преди да са наясно с приходите от МЗ и касата. Но и тя се съгласи: “За да оцелеем, трябва дофинансиране от общината”.
Кметът Фидел Беев беше ясен: финансовото положение на общината не е добро, има заварени 500 хиляди лева дългове и те се увеличават. Болницата трябва да се запази, но въпросът е как, защото големите приватизационни сделки са минали и общината няма за продажба втори хлебозавод. Главният счетоводител Хр. Савов бе категоричен, че общината е изпълнила анжгажимента си към болницата и занапред пари трябва да се търсят от държавата в лицето на МЗ. Общинската хазна не се е разплатила за храната на детските градини и за ел. осветление, затова не е в състояние да се нагърби с нови плащания. Неджат Кехайов провокира лекарите да мислят по посока създаване на ДКЦ към болницата, да се канят известни специалисти с научни титли, да се използват всички резерви на лечебното заведение.
Д-р Личев формулира и другата тревога на лекарите - защо да влагат пари от собствени приходи в апаратура и ремонти, след като съществува опасност общината да приватизира и болницата като поликлиниката за жълти стотинки. Не искаме да продаваме болницата, а да я запазим, но държавата абдикира от отговорност, свършиха изборите и вече никой не осигурява пари, отговори Фидел Беев.
В края на срещата Неджат Кехайов предложи да се направи програма за болницата, която да гарантира нейното оцеляване и развитие през 2004 г. Той пое и личен ангажимент да лобира пред управляващите от ДПС за “МБАЛ-Велинград”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica