Велинград - online - Великден в Полша 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 23
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“
· Велинградчанка пробяга маратона в Копенхаген
· Извършено бе най-мащабното зарибяване на река Чепинска
· Поредно отличие за МФГ „Каменчани“
· Фестивалът в Костандово се превърна в тридневен празник

Великден в Полша
Публикувано 2013-04-02 09:42:09 от Темпо

Полша бе втората от общо петте дестинации, които можем да посетим в рамките на проекта “Different colours - the same meanings” по програма “Коменски”.
След Англия, където бяхме през ноември 2012 г., в Полша се видяхме отново с вече познати лица. Имаме общи теми за разговор и сходни интереси и, да, макар и облечени в различни цветове, допирна точка беше надеждата, че посещението в Полша ще бъде приятно и ползотворно. Като добавим и предчувствието за настъпващата пролет, общият цвят бе зелен.

Заедно с ръководителите - г-жа Мая Андреева и г-жа Рила Попова, в Пекари Шльонске бяха и две чудесни деца - Кристин Костова и Александър Прегьов. Кристин е ученичка в 4 клас с класен ръководител г-жа Шени Гагова, а Александър е от 6 б клас с класен ръководител г-н Христо Стоев. Идеята бе да има деца от начална степен и основния курс на обучение.
Кристин представи любимия български пролетен обичай, свързан с баба Марта. Тя завърза мартенички на всяка ръка и с удоволствие наблюдавахме как колегите и учениците не само ги носеха през петте дена на посещението, но и питаха за подробности - как се правят, докога се носят и какво се случва с тях през следващите месеци.
Александър направи презентация за българското знаме от конската опашка до съвременния трикольор и сам я представи пред гостите от Словения, Унгария, Турция и Англия и пред любезните домакини от Полша. Подобни презентации бяха показани от всяка една партньорска страна.
Всички гостуващи ученици взеха участие в предвидените от домакините дейности, които започнаха с ритуалното изгаряне на Маржена - парцалена кукла, олицетворение на зимата и продължиха с великолепните пролетни традиции, свързани с Великден. Децата изработваха поздравителни великденски картички, после кичиха “палма” за така известната в католическия свят “Палмова неделя” - еквивалент на нашата Цветница. И дойде любимият на деца и възрастни момент на писането на великденски яйца. Домакините ни показаха свои техники на украса, дадоха ни и възможност да ги опитаме, а ние показахме типичното за Велинград писане на яйца с восък. Обяснихме как се пише яйцето, а мострите бяха грабнати с много голям интерес и удивление. Във Велинград бяха изработени с много майсторство и заредени с много положителни емоции великденски яйца.
Удивителна беше и разходката из училището: във всяка учебна стая имаше по нещо, свързано с проекта, децата очевидно знаеха какво се случва във всеки един момент, оказваха пълно съдействие и желание за участие във всяка дейност. И все пак най-интересна беше възстановката на учебна стая от ХIХ век и предоставената на гостуващите ученици възможност да пишат с писалка и мастило, седнали на стари дървени чинове. Вниманието ни бе грабнато и от невероятната етнографска изложба на стари вещи, предмети от бита, книги, документи и снимки, които дават представа как е живяло типичното полско семейство в края на ХIХ и началото на ХХ век.
Програмата беше много наситена и изпълнена с неочаквани гледки и интересни преживявания, като например да видиш хотел, ресторант и катедрала на 135 метра под земята. Да, точно така - това видяхме в експлоатираната 700 години мина за добив на каменна сол, която е отговорна за богатството на Краков. Все пак солта се е разменяла за злато в съотношение 1:1. Останалите след изкопаването на солта зали са превърнати в туристическа атракция. Ние стигнахме само до 2 ниво, а най-дълбокото е на 346 м под земята. Пак там видяхме и солени езера, от които продължава да се добива сол. След това чудо ни очакваше прекрасният замък Вавел, живописно разположен на р. Висла, украсяващ един от най-красивите полски градове - Краков. Възхитихме се на красивата архитектура, на чистотата и спокойствието в старата част на града, който гостоприемно ни посрещна с чудесни пролетни температури и приятно слънце. Трудно се разделихме с този омагьосващ град.
Но... всяка хубава приказка има хубав край. Дните от 17 до 21 март 2013 г. минаха бързо като пролетен сън. Прибрахме се във Велинград с отлични впечатления от организацията на цялото посещение. А след това? Очаква ни Лота в Словения!
Рила Попова, СОУ “Св.св. Кирил и Методий”

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.08 %
PM 2.5 µg/m3 27.64
PM 10 µg/m3 29.88

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води