Велинград - online - Шанс или “шапка” за спорта ще бъде новата фирма “Спортни имоти”? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 06
· Отличен за плувците на „Чепинец“
· ПК „Белмекен“ с успехи в Пловдив
· Категорична домакинска победа за „Чепинец“
· Два детски отбора на ФК „Чепинец“ с бронзови медали от силен турнир
· Иван Лебанов гост на юбилея на катедра „Снежни спортове“ в НСА
· Нов клуб по бокс и бойни спортове
· В Ракитово организираха лагер за бъдещи пещерняци
Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград

Спорт: Шанс или “шапка” за спорта ще бъде новата фирма “Спортни имоти”?
Публикувано 2004-02-18 23:40:10 от Темпо

След повече от година време отлагане, на 29 май 1997 г. Общинският съвет взе решение за съдбата на спортните имоти и съоръжения. Създава се общинско предприятие “Спортни имоти” с предмет на дейност стопанисване и поддържане на общинските спортни обекти, обявени за публична общинска собственост. Това са: футболен стадион, две тренировъчни игрища, закрита спортна зала при стадиона, закрит плувен басейн, ски-писта в кв. Чепино, зимен стадион на Юндола, плувен басейн и игрище в Драгиново, игрище в Сърница, минерален плаж в Лъджене и Чепино, алпийска писта и голяма алпийска писта на Юндола, спортна зала за борба в Сърница.
Създава се и извънбюджетна сметка “Физическо възпитание, спорт и туризъм”, в която ще се набират средства от наеми на спортни обекти, дарения, реклама, средства от физически и юридически лица и др. До създаването на предприятието минераният плаж в Лъджене ще се ползва възмездно от ПК “Чепинец”, а плажът в Чепино от сегашните наематели “Искар” - Раковски. ПК “Чепинец” ще внесе в извънбюджетната сметка 25%” от приходите от билети, а “Искар” ще плаща 70 000 лева месечен наем.
Проектът за решение бе подкрепен от създадената специално затова комисия към Общинския съвет, но съветниците гласуваха след дискусия. Шефът на управление “Общински имоти и приватизация” Мрамор Полежански каза, че общината по закон е длъжна да опазва собствеността си, а ако се окаже, че има нарушения при създаването на общинската фирма, администрацията ще си поеме отговорността. Според кмета Г. Аврамов така се слага край на нещо, което не е законно. Той подчерта, че не иска да ликвидира спорта, че спортните клубове работят за просперитета на града, но че проблемите са много сложни. Кметът раздели мнението на спортните клубове на две: това на Плувен клуб “Чепинец”, която досега стопанисвал “най-апетитното парче от баницата” - Минералния плаж в Лъджене и това на всички останали.
В подкрепа на кмета за създаването на общинската фирма се изказа Иван Лебанов. Той говори от името на новосъздадения Съвет на председателите на клубове, в който били поканени, но не присъствали представители на ПК “Чепинец”.
На друго мнение бе съветникът Никола Минков, който попита дали “Спортни имоти” ще реши проблемите на спорта: приходите на фирмата ще са само от двата басейна, всички обекти ще искат капиталовложения, а и самият щат ще гълта пари за заплати. Г-н Минков зададе и два въпроса, на които не получи отговор: правила ли е общинската администрация някакви финансови разчети и защо общинската фирма “Стройком” не желае да поеме стопанисването на плажовете.
Предстои процедура по създаването на общинската фирма “Спортни имоти”. Ако единственото финансово рамо се окаже извънбюджетната сметка, от “Спортни имоти” едва ли ще потечат щедри средства за спорта. На дотации от държавата вече е нереалистично да се разчита. А и идеите как да се събират повече пари в извънбюджетната сметка засега са твърде неясни и уязвими - например предложението на Съвета на председателите да получат половината пари от приватизацията на покрития плувен басейн не е добре съобразено със закона. Спонсорите също са по-склонни да дават пари за определен спорт или състезание, а не да ги изливат в общия кюп.
Оптимистичната прогноза е, че “Спортни имоти” ще опази общинската собственост и ще осигури средства за развитие на спорта във Велинград. Песимистичната сочи, че “Спортни имоти” ще е административна шапка и ще реши проблемите на тези, които ще получат щатни длъжности и заплати. Коя от двете прогнози ще се оправдае зависи и от това кой ще заеме длъжността управител на фирмата.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 83.87 %
PM 2.5 µg/m3 31.39
PM 10 µg/m3 33.91

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica