Велинград - online - Жестокото убийство на Стоянка Делкова ще стигне до съда в Страсбург 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Жестокото убийство на Стоянка Делкова ще стигне до съда в Страсбург
Публикувано 2013-01-29 10:09:15 от Темпо

Жесток край на една трагична съдба - така приключи животът на 73-годишната Стоянка Делкова от Велинград. Следобед на 21 януари 2013 г. тя бе намерена мъртва на около 8 километра от Велинград, на метри от шосето към Юндола. Възрастната жена, която бе обявена от полицията за национално издирване, е зверски убита. Главата на жертвата е била в найлонов чувал и с въже на шията, а по тялото й са открити следи от насилие.

Стоянка Делкова е разпозната от нейна близка, но ще бъде направена и ДНК-експертиза. Заключението на аутопсията, извършена от “Съдебна медицина” - Пазарджик, е за причиняване на смърт чрез удушване. Според патоанатомите смъртта е настъпила в периода от един до два месеца преди откриването на трупа.
Тялото е открито от хора, които работят по ремонтните дейности на пътя. Те са видели от земята да стърчат крака, обути в домашни тарлъци. Най-вероятно краката са били разровени от лисици или други животни. Останалата част от трупа е била затрупана с бетон.
Веднага на местопроизшествието е извършен оглед от страна на експерти и криминалисти. В разследването по случая наред с полицаите от Велинград се включват и техни колеги от Пазарджик и София. Въпреки че има сигурни доказателства за убийство, все още не са открити сигурни доказателства за извършителя или извършителите на тежкото престъпление. Окръжна прокуратура - Пазарджик образува наказателно производство, което до края на изминалата работна седмица бе срещу неизвестен извършител.
Неофициалната, но най-обсъждана версия във Велинград е, че зад убийството на Стоянка Делкова стоят имотни интереси на семейството на бивш полицай с дълъг стаж в местното РПУ на МВР. Мъжът е родом от едно от околните села и поддържа години наред контакти със семейство Делкови. След смъртта на съпруга си Стоянка Делкова остава сама и с договор за глед прехвърля на семейството на бившия полицай част от фамилната къща в кв. Чепино. Но вместо грижи г-жа Делкова получава психически и физически тормоз - така свидетелстват нейни съседи и близки. Възрастната жена има медицински свидетелства за побой и многократно подава сигнали до местните органи на реда за упражнявано върху нея насилие и малтретиране. Стоянка Делкова се жалва и в МВР - Пазарджик, но дори и полицията да е предприела някакви мерки, те остават без нужния ефект.
В същото време Стоянка Делкова води дело за разваляне на договора за глед, като от страх напуска собственото си жилище, излиза на квартира и започва да плаща наем. Решението на имотния спор е в нейна полза, но тя така и не успява да влезе във владение на своето жилище, защото в средата на месец ноември 2013 г. възрастната жена изчезва. Пропадат всички опити на нейни близки да я намерят и се заражда основателното съмнение, че се е случило най-лошото.
В броя си от 18 декември 2012 г. със статия на д-р Александър Попов вестник “Темпо” пръв съобщи за изчезването на Стоянка Делкова. След това жената бе обявена за национално издирване - до намирането на умъртвеното й тяло на 21 януари 2013 г.
По неофициална информация в момента разследващите работят основно по версията, че Стоянка Делкова е убита заради имотен спор. Проведени са разпити, включително с детектор на лъжата, на бившия полицай и членове от семейството. Първоначално разпитите са били във Велинград, а впоследствие в Пазарджик. Полицията е издирила автомобил на един от членовете на семейството, който е продаден в периода след изчезването на Стоянка Делкова и е извършила експертизи.
И докато във фокуса на общественото внимание е тази версия, трябва да се върнем назад във времето, за да откроим още един пласт в трагичната съдба на Стоянка Делкова и нейното семейство. Нейният съпруг Трендафил Делков е родом от село Сбор, Пазарджишко, а тя от село Злокучене. През 1951 г. Трендафил постъпва на работа като милиционер в местното управление на МВР, а 7 г. по-късно се жени за Стоянка и семейството се установява в Сърница, където мъжът се пенсионира като районен милиционер през 1982 г. Стоянка работи като деловодителка в кметството и касиерка в киното в Сърница. През 1960 г. се ражда техният син Живко, който по-късно завършва техникум по индустриална химия в Димитровград, а впоследствие работи в завод “Кристал” във Велинград и в предприятия в Пазарджик. През нощта на 25 срещу 26 юли 1984 г. на Цигов чарк е извършено двойно убийство - разстреляни са полковник Нико Бобев и неговата съпруга Тодорка Бобева от Шумен. Случаят се поема от Главно следствено управление - Държавна сигурност към МВР, а Живко Делков е обвинен като извършител на престъплението. В хода на разследването, водено от ДС, той прави самопризнания. Съдът го признава за виновен и смъртното наказание е изпълнено през 1986 г.
Няма да навлизаме в детайлите на това дело - историята на целия процес е документално представена в книгата на д-р Александър Попов “Гибел”, издадена през 2009 г. Тя проследява и многократните, но безрезултатни опити на бащата и майката на Живко Делков за възобновяване на съдебното дирене, за да докажат посмъртно невинността на своя син. Но нито преди, нито след 1989 г. българската правораздавателна система не дава на семейство Делкови втори шанс за дирене на истината. Желанието да реалибитират името на сина си се превръща в мисия за бащата и майката до края и на техния живот. Броени дни преди да изчезне, Стоянка Делкова предприема последния възможен ход - подава жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург с искане да бъде преразгледана присъдата на нейния син.
Тази жалба предсказва идващата трагедия. Г-жа Делкова пише до Европейския съд по правата на човека, че се страхува да не посегнат на живота й и че не е сигурна дали ще успее да получи отговор от съда, защото чувства, че е под наблюдение. Отговор от съда идва - жалбата на Стоянка Делкова е заведена, но междувременно жената изчезва. Хора от Гражданската инициатива за преразглеждане на присъдата на Живко Делков своевременно известяват Европейския съд в Страсбург за нейното изчезване. Запознават със случая Районна прокуратура - Велинград и началника на Национална следствена служба Бойко Найденов, който по това време е и временно изпълняващ длъжността главен прокурор на България. Сега ще изпратят до Страсбург нова информация - за убийството на Стоянка Делкова и ще очакват отговор дали при смърт на жалбоподателя жалбата ще бъде разгледана от европейските съдии.
Видно е, че убийството на Стоянка Делкова вече е и във фокуса на европейското правосъдие. Дано това помогне да бъде открита истината за двете трагедии през 1984 и 2013 г., които бележат съдбата на семейство Делкови.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica