Велинград - online - След дебати “против кмета или против спорта”: Ски клуб “Чепинец” остава без ОПС 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

След дебати “против кмета или против спорта”: Ски клуб “Чепинец” остава без ОПС
Публикувано 2013-01-22 09:29:12 от Темпо

На последната си редовна сесия на 20 декември 2012 г. общинските съветници без никакви дебати и с пълно единодушие удължиха с 5 години срока за реализиране на отстъпено право на строеж ОПС) върху две петна с площ по 80 кв.м. на Юндола. Това стана по молба на Ски клуб “Чепинец”, а кметът Иван Лебанов бе упълномощен да сключи с клуба нов договор за ОПС.

Със заповед от 9 януари 2013 г. областният управител Дончо Баксанов върна за ново обсъждане решението като незаконосъобразно. Мотивът е, че липсват данни, обуславящи необходимостта от удължаване на ОПС без провеждане на търг или конкурс във връзка със Закона за физическото възпитание и спорта, който е посочен сред правните основания на решението на Общинския съвет. Това стана повод за провеждане на извънредна сесия на 17 януари, на която след бурна дискусия и три прегласувания съветниците отмениха своето първоначално решение.
Предисторията на учреденото на СК “Чепинец” отстъпено право на строеж припомни зам.-кметът Атанаска Хрисчева. През 1981 г. на Юндола бе проведен кръг от Световната купа по ски-бягане, за който бяха изградени 3 бунгала. Впоследствие те остават за ползване от ски-бегачите за тренировъчна база, но по-късно парцелите, върху които са разположени, са закупени от частни лица и бунгалата няма къде да бъдат монтирани. Тогава общината обявява конкурс за ОПС, спечелен от ски-клуба. В продължение на повече от 10 години клубът няма финансова възможност за реализиране на ОПС върху двата парцела. Затова е поискано и ново удължаване на срока за ОПС, гласувано от Общинския съвет в края на 2012 г. Г-жа Хрисчева обяви от името на кмета Иван Лебанов, че като вносител той изтегля решението, тъй като е създадена обществена настройка срещу ски спорта.
Въпреки изтеглянето Общинският съвет по закон трябва да се произнесе по върнотото от областния управител решение и дебатите продължиха. Екатерина Каферинова подчерта, че въпросните ОПС са спечелени, а не дадени на ски клуба и че Общинският съвет стотици пъти е удължавал сроковете за различни ОПС.
Позицията на ДПС стана ясна в две изказвания. Общинският лидер на ДПС Мустафа Джамбаз попита от кого е искането и защо под молбата на Ски клуб “Чепинец” има печат на общината, а съветникът Али Мареков прогнозира, че на базата на ОПС след това ще се искат парцели от по 2000 кв.м. Това бе категорично отхвърлено от директора на “Общинска собственост” Георги Янев, който се позова на текста на решенията, в които фигурират две УПИ по 80 кв.м.
Реджеп Ходжов от ЕНП призова съветниците да се разграничат дали са против кмета или са против спорта. Той попита: “Ако сме против кмета, защо да вредим на Ски клуб “Чепинец”?” и предложи да потвърдят решението за удължаване срока на ОПС, за да не търпят упреци, че са против спорта.
С такава постановка на проблема не се съгласи Тома Пачалов от БСП, който каза: “Ние не сме нито против спорта, нито против кмета, когато се спазва законът!” Според него при предишното гласуване съветниците са били подведени, тъй като срокът за ОПС вече е бил удължаван два пъти и по закон следва да се обяни нова конкурсна процедура. Да отменим решението, за да спазим закона, прикани Тома Пачалов.
“Не е въпросът за кмет или за спорт, а че ако потвърдите решението, вършите престъпление”, категорична бе София Ключкова. Тя определи молбата от СК “Чепинец” с печат на общината като документално престъпление и поиска ски клубът да представи лиценз, а общината да даде договорите за ОПС, за да е ясно дали е фиксиран срок от 10 години, в който парцелите да се ползват за спортни цели, а след това не е ясно какво се случва с тях.
При първото гласуване “за” потвърждаване на решението за удължаване срока на ОПС гласуваха 4 съветници: Екатерина Каферинова, Златко Златанов, Реджеп Ходжов и Тодор Шейнов. За отмяна на решението не стигна един глас и се стигна до трето прегласуване, при което единствено Ек. Каферинова остана на първоначалната си позиция. Така спорното решение бе отменено и Ски клуб “Чепинец” загуби правото на ОПС на Юндола.
Историята може да има продължение с обявяване на нов конкурс, на който ски клубът да се яви и отново да спечели ОПС. Големият и труден въпрос обаче остава дали ще се намерят ли пари за изграждане на съвременна тренировъчна база за скиорите на Юндола, без която славното за Велинград ски-бягане не може да се развива - горчив факт, който обрича бъдещето на деца със заложби в този спорт. Това е въпросът, който трябва да тревожи градските управници, а не кой срещу кого или срещу какво е против.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 76.54 %
PM 2.5 µg/m3 35.52
PM 10 µg/m3 37.84

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica