Велинград - online - Кой как се представи в избора за Общинския съвет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Избори: Кой как се представи в избора за Общинския съвет
Публикувано 2003-11-03 17:43:54 от Темпо

Изтеклата седмица бе белязана от горещата интрига около балотажа за кметския стол, която сякаш остави на втори план анализите и коментарите за състава на новия Общински съвет. А ситуацията в него освен че е доста интересна, е и от първостепенна важност за развитието на общината. За последните 13 години имахме възможността многократно да се убедим, че местната власт се крепи далеч не само на кмета, а и на мнозинствата в общинските съвети.
Как се представиха на изборите партиите, които и досега бяха “парламентарни” на местно ниво? С едно изключение - под предишните си възможности. Изключението е БЗНС: в предишния Общински съвет под абревиатурата ОЗС партията с лидер Георги Велев имаше двама съветници, а сега успя да ги увеличи на трима. Преди 4 години за ОЗС масова подкрепа дадоха ромските секции, сега обаче листата с водач Снежана Велева освен от Асфалтова база получи стабилно количество бюлетини от всички секции във Велинград. Изненадващо или не, като земеделци се припознаха и десетки избиратели от Цветино, Абланица, Юндола, Медени поляни и др. БСП демонстрира стабилност - запази броя на петте си съветници. Тази стабилност обаче едва ли радва социалистите, които имаха далеч по-големи цели и очаквания. След като кандидат-кметът на БСП и левоцентристката коалиция остана четвърти, а броят на съветниците не се увеличи, определено е време за горчиви анализи и изводи в раздробеното от лични амбиции ляво политическо пространство. Стабилно запази своето място и единственият съветник, който ще представлява ромското население - на предишните избори от “Свободна България”, а на тези от “Рома” Стефан Асенов остана в местния парламент благодарение основно на подкрепата от Анезица.
В новия Общински съвет ДПС влиза с най-голям брой гласове, но броят на съветниците й от 6 намалява на 5. От традиционния електорат на ДПС в този вот “дръпна” гласове не само изпадналото зад борда на местния парламент НДПС. Гласове от ДПС взеха още Зелената партия благодарение на мощната кампания на Фидел Беев, БЗНС и Либерален съюз, с чиято регистрация в Общинския съвет влезе бившият лидер на ДПС и настоящ на Демократичното крило на Осман Октай - Асим Адем, който поставя рекорд - ще бъде съветник за четвърти мандат.
След вота на 26 октомври 2003 г. СДС е големият губещ, след като се срина, оставайки едва с двама от досегашните 7 общински съветници. Прогнозите, че твърдото ядро на синята партия няма да падне под подадените на последните парламентарни избори около 2800 гласа, бяха разбити на пух и прах - за листата на СДС гласуваха едва 1009 човека. За първи път от 13 години насам синята партия потъва толкова и достига критичен минимум. С 2 гласа в Общинския съвет СДС трудно ще влияе на общинската политика. Като се прибави и петото място на досегашния кмет д-р Дафов, сините са съдбовно притиснати от цифрите в своя (не)подкрепа и ще са им нужни огромни усилия и промени, за да намерят обратния път към своите избиратели.
Избирателите отрязаха наполовина и подкрепата си за БЗНС-Народен съюз. Досега с двама съветници, партията успя да изпрати в новия Общински съвет единствено лидерката Екатерина Каферинова. Още един факт-оценка, който досегашните управляващи на общината си заслужава да анализират без илюзии. Всъщност другият досегашен съветник от листата на БЗНС-Народен съюз Георги Михайлов влиза в новия парламент, но този път като независим. Единствен той успя да постигне това, към което се бяха устремили общо 16 независими кандидат-съветници. На предишните избори избирателите гласуваха доверие на петима независими, които обособиха групата “За община Велинград”. Дали негласуването за независими съветници е своеобразна оценка за работата на досегашните или независимите просто не успяха да се преборят с невиждания досега натиск от страна на десетките партии? Въпросът е открит за анализаторите.
Новото попълнение в Общинския съвет са Зелената партия, която стартира повече от убедително с четирима съветници, НДСВ с трима, Българска социалдемокрация с двама и Съюзът на свободните демократи с един съветник. Това са общо 10 човека, които за първи път ще играят на полето на местния парламент. Фактът, че избирателят ги е изпратил там очевидно означава, че е бил воден от желанието за промяна в общинските дела. Спорно е дали бюлетините, подадени за листите с водачи Фидел Беев и Александър Даскалов, трябва да бъдат приписани като успех съответно на Зелената партия и Българска социалдемокрация или вотът е бил по-скоро мажоритарен. Местни избори 2003 г. изведоха на политическата сцена и във Велинград две партии, които се бориха сериозно за своето място в местната власт - НДСВ и ССД.
Под чертата, без мандати в Общинския съвет, остават общо 31 партии, коалиции и независими кандидат-съветници. Те събират малко над 4500 гласа, които при сега действащата избирателна система бяха преразпределени между влизащите в сесията по метода Д’Онт. Това едва ли кореспондира с нагласите и желанията на хората, които са пуснали бюлетина за тези кандидати, но политиците няма в скоро време ще се лишат от обслужващите техните интереси “екстри” на пропорционалната избирателна система. Разбира се, най-важният сега въпрос е как ще се оформи мнозинството и кой ще поеме съсредоточаващия много лостове на влияние председателски пост. Логично е мнозинство да се оформи около победителя в кметската надпревара по принципа “Няма вечни приятели, има вечни интереси”. Но ще чакаме - Общинският съвет на Велинград през годините е доказал, че е благодатна почва за всякакви кръстоски.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 89.90 %
PM 2.5 µg/m3 31.74
PM 10 µg/m3 34.36

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica