Велинград - online - Опашки и нерви в изборното денонощие 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Опашки и нерви в изборното денонощие
Публикувано 2011-10-25 08:21:42 от темпо

Дългите опашки от желаещи да гласуват, които се извиха пред секциите, станаха отличителен знак на изборите “2 в 1” на 23 октомври 2011 г. Изборите де факто бяха “3 в 1” във Велинград и “4 в 1” в населените места, където се гласуваше и за кмет на кметство. Това създаде затруднения и за избирателите, и за членовете на секционните комисии.

Допълнително напрежение породи удължаването на изборния ден до 20 часа. Пред много от секциите дори в този късен час имаше гласоподаватели. Заради големия брой избиратели Общинската избирателна комисия поиска разрешение от ЦИК гласуването в две секции в Сърница и една в Рохлево да продължи дори и след регламентирания краен срок 21 часа. Към 22 часа общо 17 секции в общината не бяха обявили край на гласуването.
За първи път от години, затрупани от работа, в изборния ден секционните комисии не успяха да подават информация до ОИК за избирателната активност. Така броят на гласувалите на първия тур стана ясен късно през нощта: 21 879 гласували (61%) за местния вот и 20 123 гласували (55.5%) в изборите за президент.
Друг отличителен белег на тези избори бе огромният брой застъпници на партии и кандидати - повече от 1300 за общината. Стигна се до парадокси в някои от малките секциите броят на присъстващите застъпниците да надвишава броя на избирателите плюс членовете на секционните комисии.
Избиратели изразиха недоволство, че членове на СИК четат на висок глас личните им данни като ЕГН и така застъпниците имат възможност да ги запишат или проконтролират.
Обичайно в деня на изборите в ОИК постъпиха различни жалби. Най-активни в подаването им бяха от ПП “Общество за Нова България”, но ОИК определи повечето от жалбите като неоснователни. Фрапиращ бе случай в 37-ма секция в Драгиново, където член на СИК подаде жалба срещу друг член на комисията - Муса Кепчелев, у когото била намерена бюлетина с отлебязано гласуване за № 7 - ДПС. След проверка на място бюлетината е анулирана.
Скандал с бюлетини на ДПС избухна и в деня за размисъл 22 октомври. При проверка от страна на полицията в багажника на автомобил, управляван от кандидата за кмет на Абланица Светлин Мечов са открити бюлетини с надпис “образец”. Г-н Мечов е задържан в полицията за няколко часа, като е обяснил, че бюлетините не са оригинални и са използвани само за обучение. От ОИК са съставили на кандидата акт за административно нарушение.
Най-оспорвано и скандално (не за първи път) се оказа гласуването и броенето на бюлетините в Крастава, където гласовете за двама от кандидатите за кмет на селото се оказаха “на кантар”. Част от членовете на секционната комисия са отказали да подпишат протокола и се наложи през нощта председателката на ОИК Таня Гинчева да пътува до Кръстава. В крайна сметка на сутринта бюлетините бяха докарани, за да се броят в ОИК - Велинград.
Още по-драстичен бе случаят в Рохлево, където членове на СИК са били обиждани и замеряни с камъни. Страстите са избухнали заради гласуването за кмет на кметството. Късно през нощта секционната комисия се прибра във Велинград с полицейска охрана.
Създадената от Общинска администрация, ОИК и МВР организация по докарване на членовете на СИК и приемане на изборните книжа бе много добра. Секционните комисии започнаха да пристигат след полунощ, но не се стигна до струпвания, опашки и голямо чакане.
През нощта паралелно преброяване на гласовете правиха и в партийните централи, но заради затрудненото броене и неясните до последния момент окончателни данни в нито един от щабовете на празнуваха победа.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica