Велинград - online - Дойдоха, чуха ги и на изборите ще решат 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Дойдоха, чуха ги и на изборите ще решат
Публикувано 2011-10-17 21:32:47 от темпо

Ръководството на клуба на пенсионерите в Ракитово покани на среща-дебат кандидатите за кмет на общината. В уречения час на 12 октомври се отзоваха шестима от общо десетте претенденти за кметското кресло.
Възрастните хора искаха да разберат как новата управа ще се справи с безработицата, инфраструктурата и проблема с базата на пенсионерския клуб.
Помещението бе претъпкано, което показа интереса на ракитовските баби и дядовци към проблемите на общината. Група “Горски здравец” с ръководител Н. Янев поздрави гостите с песен.
Петър Лазев, председател на клуба, обяви регламента: изказванията да стават според номера в бюлетината и даде думата на кандидата на ГЕРБ Любомир Петков. Като доказал се ръководител на успешен бизнес, г-н Петков направи кратко и ясно изказване, в което подчерта, че безработицата и проблемите с водата в района са от неговите основни приоритети, за които предвижда радикални решения: развиване на малък и среден бизнес по европроекти с работна ръка от общината, работа с неправителствени организации, подобряване на инфраструктурата със средства от европейските фондове или целева субсидия. По проблема с клуба на пенсионерите обясни, че първо трябва да се реши въпросът със собствеността и после има генерално решение на казуса. За въпроси към неговата управа и тяхното навременно решаване кандидатът предвижда “Горещ телефон” за гражданите. И една идея, която също обнадежди ракитовци: общински бюлетин, който да съобщава местните новини, проблеми и събития.
След това думата взе кандидатът от ЕНП Георги Пелев, който също предвижда решаване на проблема с безработицата с помощ отвън и с много работа отвътре. Той обърна внимание и на проблема с отпадните води. За него въпросът с клуба не е нов, тъй като работи много години в общинската администрация и смята, че има реално решение.
Поради семейни проблеми издигнатият от БСП Николай Гаралов не дойде на срещата. От негово име Румен Вандев изясни част от програмата и предложи, ако има конкретни въпроси към техния кандидат, да бъдат предоставени в писмена форма.
Стефан Георгиев от Атака не се яви на срещата и не бе изпратил представител за разлика от отсъстващия по уважителни причини Костадин Холянов, подкрепен от РЗС, чиято представителка К. Левтерова разясни програмата с акценти върху саниране и ремонти на учебните заведения, водопроводи до квартали с недостатъчно водоснабдяване и колектори за вода. Тя допълни, че г-н Холянов е във връзка си израелски инвеститори, които имат интерес за подпомагане на малкия и среден бизнес в община Ракитово. Като мед за душите на възрастните хора в залата дойде и обещанието, че при евентуална победа на К. Холянов за всеки над 70 години ще има надбавки от 200 лева.
Г-н Валентин Хаджимосков от Движението за социален хуманизъм не представи своята програма пред пенсионерите.
Най-обстоятелствен в изказването си бе кандидатът от Българската левица Стоян Допчев, който след тридневно обхождане на съответните институции се бе подготвил с анализи за икономическата обстановка, социалната сфера и инфраструктурата в общината.Той изрази твърдо мнение, че местният бизнес трябва да се прави от местни фирми и да търсят нови производства със завършен цикъл като “картофи - чипс - нишесте”, нови насаждения като дървото пауловния, което за 8 г. дава суровина за бичене, производство на пелети, надомна работа и др. Според него трябва прецезирането на проектите за инфраструктура и поетапна подмяна на на водопреносната мрежа. Г-н Допчев обясни, че трябва да се реши собствеността на клуба и да се отремонтира с местни средства.
Заместник-кметът в досегашната ОА Димитър Топалов от БСД кратко и ясно обясни своята програма: работа по европроекти с местни специалисти, повишаване квалификацията на работещите, проекти и програми, изработени от експерти. За клуба решение ще се търси със средства от оперативна програма към МТСП.
Досегашната кметица Емилия Еленкова, кандидатирала се като независима, заяви, че по време на нейното управление са открити над 360 работни места и 170 са утвърдени по програми. Тя съобщи, че държи връзка със 7 холандски частни фирми, които имат инвестиционни интереси в общината. Направи и едно иновационно предложение за изработването на пелети от слонска трева. Г-жа Еленкова подчерта, че ВиК инсталацията е стара и трябва да се търсят средства за подмяната й. По въпроса за пенсионерския клуб Емилия Еленкова беше радикална: всеки от кандидат-кметовете да даде парични средства, за да се реши проблемът.
Г-н Илия Генчев, кандидат на ДЕИ, най-напред се представи пред присъстващите, защото бе най-непознат за всички, но като ръководител на бизнес-център в областния град Пазарджик показа, че е наясно с нещата. Според него ключовата дума е инвестиции, безработицата е следствие на износ на кадри-висшисти и ниска квалификация на голям брой работещи и търсещи работа. Той изрази съжаление от обезлюдяването на общината и деленето на проблемите по възраст и етническа принадлежност. Изказа мнение, че е добре да се помогне на пенсионерския клуб, но би му се искало да има и клубове за млади хора.
П. Лазев изрази задоволство от участието на кандидат-кметовете и пожела на този, който спечели кметския пост, да бъде съпричастен към проблемите на възрастните хора така, както покойният кмет Ангел Говедарски.
Невена Павлова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води