Велинград - online - Излезе биография на Иван Лебанов 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Излезе биография на Иван Лебанов
Публикувано 2011-10-11 10:40:50 от темпо

На 3 октомври залата на Градската художествена галерия събра почитателите на твореца Михаил Алексиев, за да се срещнат с неговата нова книга “Скиорът на века”.
Това е една книга-биография, посветена на скиора от световна величина Иван Лебанов. Представянето й книгата бе поверено на учителя и поет Ангел Горанов. Той подчерта, че това е четвъртата книга на Михаил Алексиев след романа “Момичето от Южен” и двете книги за първия почетен гражданин на Велинград Николай Гяуров.
“Скиорът на века” е за втория почетен гражданин - “златното момче на българското ски бягане” Иван Лебанов. Н. Гяуров и Ив. Лебанов са единствените наши съграждани, които през ХХ век стават почетни граждани на Велинград. Замисълът на поредицата е да се издадат книги за всички почетни граждани и за хора, допринесли за развитието на града ни.
“Скиорът на века” с редактор Райна Константинова проследява живота и развитието на Иван Лебанов от детските му години до днес, като всяка дума е подкрепена с фактология и богат снимков материал. Фактите дават отговор на заглавието “Скиорът на века”. Възпитаникът на м.с. Мария Стамболова и заслужилия треньор Георги Стамболов е донесъл на България много титли и медали от европейски и световни състезания, като върхът е първият медал за България - бронз от олипиадата през 1980 г. в Лейк Плесид, САЩ. Тридесет години по-късно олимпиецът Иван Лебанов подарява ските, с които спечелва бронзовия олимпийски медал на на момче-скиор от Норвегия с парализа и психични увреждания. Сега тези ски са изложени в музей в Норвегия. През юни 1999 г. на тържественото честване на 80-годишнината на ски-спортовете в България Иван Лебанов е избран за скиор на XX век на България и е обявен за “Скиор на века”. Той е и водачът на Българските параолимпийски делегации на състезанията по света.
Според автора на книгата Михаил Алексиев три са основните крачки, които Иван Лебанов прави в живота си. Първата, когато печели медала; втората, когато се жени и създава семейство и третата, когато става кмет на Велинград.
Мария Пашова, носителка на сребърен медал от музикален конкурс в Беларус (участието й е било възможно благодарение на личната финансова помощ на Иван Лебанов), възпитаничка на “Караоке”, поздрави присъстващите с песента “Повей, ветре” и след изпълнението й започнаха изказванията: врид кметът Исмет Бабучи, Боряна Стаева, Росица Лебанова, която заяви: “Каквото и да кажа за него, аз съм пристрастна, защото го обичам”.
Видимо развълнуван, Иван Лебанов благодари на своите “втори родители” - семейство Стамболови и лично на Мария Стамболова, благодари на автора Михаил Алексиев, защото “биографията ми е много достоверна”, благодари на Велинград, че успя да си върне името, “защото имаше период, когато се казваше по друг начин” и отбеляза задоволството си, че къщата му е построена много отдавна, така че няма критики по този въпрос. Иван Лебанов съобщи, че по въпроса за баните общината е спечелила делата на две инстанции, напомни, че Клептуза вече е общински, а има и одобрени проекти, “които някои хора се опитват да ги спрат”.
Кандидатът за втори кметски мандат заяви, че ще води толерантна кампания и отрече общината да има дългове и е една от малкото без кредити и завърши с думите: “За мен и моя екип има само една партия и тя се казва Велинград!”
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.43 %
PM 2.5 µg/m3 36.11
PM 10 µg/m3 38.46

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай