Велинград - online - Инвеститорите готови да довършат Културния дом 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 06
· Отличен за плувците на „Чепинец“
· ПК „Белмекен“ с успехи в Пловдив
· Категорична домакинска победа за „Чепинец“
· Два детски отбора на ФК „Чепинец“ с бронзови медали от силен турнир
· Иван Лебанов гост на юбилея на катедра „Снежни спортове“ в НСА
· Нов клуб по бокс и бойни спортове
· В Ракитово организираха лагер за бъдещи пещерняци
Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград

Бизнес: Инвеститорите готови да довършат Културния дом
Публикувано 2003-09-01 19:33:56 от Темпо

Новите собственици на Културния дом от “Хорос” ООД избраха 29 август, за да оповестят публично своите намерения. На насрочената от кмета д-р Дафов пресконференция пожелаха да присъстват и наследниците Масларови, за отчуждаването на чийто имот до Културния дом общината води дело в съда. Кметът не се съгласи с тяхното присъствие и покани в кабинета си единствено представители на медиите. Дружеството е регистрирано преди 3-4 месеца в Пазарджишкия окръжен съд, но сега мести регистрацията си в столицата. В него софийските бизнесмени Огнян Гложев и Веселин Грънчаров си поделят по 37.5%, а оставащите 25% са на община Велинград.
Намеренията на новите собственици на Културния дом бяха оповестени на съвместна пресконференция с участието на кмета д-р Цветан Дафов, юридическата консултантка на фирмата адвокат Боряна Евлогиева и архитект Кръстю Танев. Самите собственици не се появиха във Велинград. Г-жа Евлогиева поясни, че уставният капитал от 1 029 000 лева е внесен от О. Гложев и В. Грънчаров, а общината участва с апортна вноска на сградата и земята. Основателите на “Хорос” са се занимавали с инвестиране в строителство, но адвокатката обясни, че не е упълномощена да посочи конкретни техни обекти. Основното им намерение е да довършат сградата на Културния дом за срок от 3 години, като самите те имат интерес да заработи по-бързо. Планираната инвестиция е 10 милиона лева и ако бъде осъществена, това ще е най-голямата инвестиция във Велинград до момента. Разрешителното за строеж вече е дадено от общината, както и строителна линия, каза адвокатката. От края на миналата седмица започна и ограждането и обезопасяването на строителната площадка около сградата.
Арх. Танев показа идейния план на бъдещия обект. Съществуващата сграда се запазва като са предвидени две пристроявания откъм ул. “Юндолска”, където ще се отвори нов вход и откъм временните заведения. Габаритите на сградата няма много да се променят, а определящи за вида й ще са металът и стъклото. Предвиждат се 2 200 кв.м. застроена и около 9000 кв.м. разгърната площ, а заедно с пристройките - 12 100 кв.м. Ще се запази многофункционалността на сградата. В подземието ще има спортно-възстановителен център, на първия етаж - търговски център. Сцената, която е изградена в Културния дом, има височина на 5-етажна сграда. Идеята е да се оформят три нива, на които последователно да се разположат конферетна зала, изложбена зала и ботаническа галерия, която ще получава светлина през остъкления покрив. Освен това ще има хотелска част (в сегашните помещения за гримьорни плюс пристройките) и паркинг. Проектантите предлагат и направата на басейн или шадраван в пространството към парка. Над представените идеи е работил колектив от 12 специалисти, от името на които арх. Танев благодари на общината, че е решила да мениджира тази съсобственост. Стана ясно, че досегашното проектиране е било по поръчка на общината, но на практика тя не е платила проектите. Арх. Танев обясни, че са имали договорка с главния архитект на община Велинград Т. Енев, с когото ги свързали колегиални отношения. Занапред щяла да плаща “Хорос” ООД.
На въпрос как са намерени инвеститорите кметът д-р Дафов отговори, че е осъществил много контакти и че негови познати са го свързали с г-н Гложев. Кметът се спря на трите проблема, свързани с довършването на Културния дом. Първият проблем са отношенията с наследници Масларови, чийто реституиран имот попада в парцела на Културния дом. За разлика от наследници Попови, на които д-р Дафов отново благодари, че се съгласиха на замяна, наследници Масларови продължават съдебното дело с общината. Докато се чака решението на съда, общината е издала частично разрешително за строеж, поясни кметът. За ресторант “Чинарите” той съобщи, че договорът се прекратява. Павилионите около сградата също имат предизвестия и собствениците им ще трябва да ги демонтират.
Надяваме се, че няма да се развали строежът заради едно парче земя, коментира адвокат Евлогиева казуса с реституирания имот на Масларови. Тя обясни, че тяхната земя е на стратегическо място и затова инвеститорите ще правят всичко възможно, за да се споразумеят. Дори и те да спечелят делото, инвеститорите едва ли ще се откажат, водят се и преговори за закупуване на земята, каза юристката. Според арх. Танев ако реститутите спечелят в съда, те нямат излаз на улица и няма да могат да урегулират парцел в рамките на имота. В такъв случай ще се влезе в сложни сервитутни отношения между двете сгради.
След пресконференцията се състоя и среща между кмета, представителите на инвеститорите и наследници Масларови. Последните поканиха и настояха на разговорите да присъстват и журналисти, но кметът не се съгласи. След срещата потърсихме и мнението на наследници Масларови. Те подчертаха, че не случайно са искали повече публичност на срещите, тъй като смятат, че пред медиите и пред тях се говорят различни неща относно бъдещето на сградата, особено по въпроса ще има или не хотелска част. Според тях общината няма право да издаде строително разрешително преди приключване на съдебния спор. Наследници Масларови са предложили на инвеститорите два варианта за продажба на имота и са поставили срок за отговор от 10 дни. При положение, че предложенията им не бъдат приети, съдебното дело за отчуждаване на имота продължава със заседание на 17 септември т.г. Наследниците са готови да водят и второ съдебно дело срещу новото решение на Общинския съвет, с което границите на техния имот бяха преместени. По това решение те са подали жалба и очакват съдът да насрочи процедура.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 84.00 %
PM 2.5 µg/m3 31.56
PM 10 µg/m3 34.08

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай