Велинград - online - Историята на Колчаговия род - 300 годишна памет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон

Общество и наука: Историята на Колчаговия род - 300 годишна памет
Публикувано 2003-09-01 19:31:35 от Темпо

Как между кориците на една книга се събират 300 години памет? Как се описват 570 мъже и жени, свързани от едно родово име? Как се проследяват 7 големи родови клона, които стигат до САЩ, Канада, Швейцария, Германия, Франция?
Отговорите на тези въпроси знае г-жа Магдалина Тошева Колчагова-Стефанова - авторка на наскоро излязлата “История на Колчаговия род”. Тя е направила огромното усилие да събере и напише историята на известния род, чийто корени са в Банско преди близо 300 години и са свързани със семейството на Паисий Хилендарски. Интересната история на тази връзка е първата от многото, разказани от авторката. А доказателството, че Колчаговият род е в кръвна връзка с рода на Хилендарския монах идва от авторитетно изследване на Българската академия на науките. Връзката е Елена Хадживълчева, праправнучка на известния търговец Вълчо Баанов, който е брат на Паисий Хилендарски. Елена Хадживълчева става съпруга на Тоше Колчагов - търговец от Банско, роден около 1870 г. Така започва историята на големия Колчагов род, който след Илинденско-Преображенското въстание се разпръсва из свободна България и мнозина идват в село Лъджене. Днес най-голям брой негови представители живеят във Велинград - 21 семейства, в Банско остава само един клон от известната фамилия.
Магдалина Колчагова-Стефанова започва да събира родовота история през 1943 година. Какво е подтикнало 20-годишната тогава студентка по право да прояви интерес към историята и родословието? Ето отговорът: “През 1943 година следвах право и живеех в къщата-музей на Георги Димитров, при Парашкева Димитрова и дъщеря й Магдалина Баръмова, майка на моя съученичка. Когато си идвах в Лъджене, дядо ми Лазар Колчагов, когото съратникът му П. Яворов заслужено нарича “сладкодумния Лазар”, много обичаше да ми разказва свои преживявания. Слушах го много пъти и постепенно се роди идеята да запиша тези неща”. От Лазар Колчагов, виден деец на македонското движение, приятел на Гоце Делчев и Яворов, активен участник в аферата “Мис Стоун”, има какво да се научи. В книгата е поместен и негов документален разказ като участник в борбата за освобождение на Македония. Той е “виновникът” да бъдат запазени данните за рода от 1780 до 1950 година, представени в книгата.
Във всички държави хората имат навика да записват важните за рода събития, при нас тази традиция е позагубена и затова да се събере родословието и неговата история никак не е лесно, разказва авторката. Тя благодари на всички роднини, които са дали дали биографични данни и така след 58 години труд е станало възможно създаването на “История на Колчаговия род”. Книгата е истинска енциклопедия с много герои и данни, пълна е с интересни факти и още по-интересни истории. Те очертават портрета на Колчаговия род. Според авторката основното качество на рода е, че всички са се стремели към високо образование, родителите са давали мило и драго и в най-тежките времена да изучат децата си. Не случайно в рода се гордеят, че имат професор в Сорбоната, десетки лекари, инженери, учители, а известният проф. Тянко Йорданов е зет във фамилията.
Книгата вече е подарена от г-жа Колчагова-Тошева на библиотеката в Лъджене. Сега ще бъде изпратена и в най-голямата библиотека за родови изследвания от цял свят в американския град Солк Лейт Сити. Така историята на Колчаговия род ще бъде на разположение на пръснатите по цял свят негови наследници. Във Велинград ценната история може да бъде закупена от книжарница “Ренесанс”. Заслужава си, защото това не е просто историята на един род, а е 300 годишна българска памет.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай