Велинград - online - ГЕРБ начело на 17-членна Общинска избирателна комисия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

ГЕРБ начело на 17-членна Общинска избирателна комисия
Публикувано 2011-08-09 10:11:32 от темпо

17 членове ще има новата Общинска избирателна комисия (ОИК), която ще отговаря пряко за провеждането на изборите за кмет на община Велинград, кметове на населените места и Общински съвет на 23 октимври 2011 г. Бройката е определена в новоприетия Изборен кодекс и е с 6 човека повече в сравнение с досегашната ОИК, в която участваха 11 представители на политическите сили.

На 3 август 2011 г. кметът Иван Лебанов покани местните лидери на парламентарно представените политически сили на преговори за състава на ОИК. С пълномощни от съответните централи в преговорите участваха: Стоянка Гинчева от ГЕРБ, Иван Бандаков от БСП и Коалиция за България, Али Мареков от ДПС, Иван Мавриков от НДСВ, Цветко Петлов от Атака и Капка Вачева от Синята коалиция. От страна на Общинска администрация преговорите води секретарят на общината Стоянка Кърпачева с участието и на Никола Вецов.
Г-жа Кърпачева разясни процедурата, по която партиите са били поканени на преговорите. Трудности е създало уведомяването на Атака заради липса на избран нов председател, след като досегашният Борислав Чинков наскоро е подал оставка. Въпреки че няма парламентарна група в Народното събрание, НДСВ участва в преговорите и в състава на ОИК, тъй като има избрани депутати в Европейския парламент.
При прегледа на пълномощните от ГЕРБ представиха пълномощно от областния председател Иван Иванов, според което правото да представляват ГЕРБ заедно и поотделно имат Ангел Даскалов и Стоянка Гинчева. Тъй като пълномощното не бе подписано от председателя на партията Бойко Борисов, бе даден срок за отстраняване на пропуска. Още докато течаха преговорите, по факса пристигна нужният документ.
Този път преговорите за състава на ОИК протекоха много по-спокойно, тъй като разпределението на местата в комисията бе предварително ясно според представителството на политическите сили в Народното събрание и Европейския парламент: 8 места за ГЕРБ, по 3 за Коалиция за България и ДПС и по 1 място за Синята коалиция, Атака и НДСВ.
Без спорове бе прието, че председателят на ОИК ще бъде от ГЕРБ, а за поста от партията посочиха Стоянка Гинчева. В момента г-жа Гинчева е шеф на Поземлената комисия във Велинград, а на предишните местни избори бе кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ. Новият председател на ОИК има две висши образования - математика и информатика, счетоводство и финанси.
Единственият спор по време на преговорите възникна за позицията секретар на ОИК. И от ДПС, и от БСП пожелаха техен представител да заеме поста. Али Мареков изтъкна, че в двете последни ОИК секретарят (Мехмед Дживгов) е бил от ДПС и има натрупан опит. Иван Бандаков от БСП се аргументира, че е хубаво да има промяна в тази практика, още повече, че от БСП предлагат юрист в лицето на Мария Манолчева. По предложение на Капка Вачева се стигна до гласуване на двете предложения. За предложението ДПС да получи поста секретар на ОИК гласуваха ГЕРБ и ДПС, а кандидатурата на БСП бе подкрепена от Синята коалиция, Атака и БСП. НДСВ се въздържа и при двете гласувания. При създалата се патова ситуация решението коя политическа сила ще има секретар и коя заместник-председател на ОИК - Велинград ще вземе Централната избирателна комисия.
Партиите предложиха и поименен състав на членовете на ОИК, който ще бъде утвърден от ЦИК (списъка публикуваме отделно). Според Изборния кодекс членовете на ОИК трябва да имат висше образование. Изискването те да са юристи на практика е трудно осъществимо, но е положително, че в бъдещата ОИК техният брой ще е по-голям от досега. В новия състав има както нови лица, така и опитни “изборджии”, участвали и преди в състава на ОИК.
Предстоят преговори за разпределението на местата и състава на секционните избирателни комисии. Те започват на 22 август и ще продължат на 13 септември 2011 г. На 22 август ще стане ясен и поименният състав на комисията по чл. 242, ал. 7 от Изборния кодекс. В новата комисия, каквато на досегашни избори не е работила, ще има шестима представители на парламентарните партии и един на Общинска администрация.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води