Велинград - online - 3 дни музика, песни и танци под Цепина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон

3 дни музика, песни и танци под Цепина
Публикувано 2011-08-02 08:33:47 от темпо

Хиляди километри и един океан делят европейска България и южноамериканска Колумбия. Но въпреки разстоянията и различията, България и Колумбия се срещнаха - в сърцето на Родопите, на Международния фестивал за автентичен фолклор в Дорково. Трудно е да се намери по-убедително доказателство, че фолклорът сближава хората - дорковци и всички зрители, скупчили се около фестивалната сцена, почувстваха и аплодираха духа на Колумбия, а дошлите от толкова далеч колумбийски музиканти и танцьори за 3 дни се потопиха в звуците, ритмите и багрите на българското.

За 13-ти път от 29 до 31 юли 2011 г. Дорково събра толкова много автентични гласове, танци и свирни, колкото рядко могат да се чуят и видят на една сцена. Близо 100 фолклорни ансамбъла от всички краища на България плюс гостуващи ансамбли от Израел, Колумбия, Украйна, Гърция, Румъния и Молдова. Всеки от изпълнителите донесе в Дорково своя автентичен и уникален звук, ритъм и танц и така помогна да се изпълни голямата цел на фестивала за запазване на истинския фолклор.
Най-зрелищната част от фестивала бе тържественото откриване вечерта на 29 юли с много гости и с изпълнения на повечето от чуждестранните ансамбли. Приветствия към всички, събрали се на площада в Дорково, отправиха кметът на община Ракитово Емилия Еленкова, народната представителка от ГЕРБ Красимира Симеонова и Емил Павлов от международната фолклорна организация ЦИОФФ. Денят бе особено щастлив за кмета на Дорково Николай Ковачев, на когото часове по-рано се роди дъщеря. Празничното настроение на площада и по препълнените с народ улици на селото продължи с изпълнения на Виевската група.
В събота и неделя центърът на Дорково се превърна в огромен панаир със стотици сергии, димящи скари, увеселителни люлки и изнесени на тротоарите маси и столове. Сред гъмжилото от килими, пердета и дрехи тук-там се открояваха и сергиите на занаятчии, дошли и те да предложат нещо автентично, изработено в България, а не в Китай или Турция. И добре, че тези майстори все още ги има, та гостите от чужбина да си вземат за спомен нещо наистина българско.
От години фестивалът е времето, когато всеки дорковец посреща близки и роднини от близо и далеч, събират се цели родове, около трапезите си дават среща млади и стари. Така беше и тази година, защото дори кризата не може да спре желанието на хората да се повеселят в компанията на най-близките.
В двата дни истинските любители на фолклора се радваха на близо 20-часова програма. Организаторите от кметството и читалището, както всяка година досега, се справиха отлично с трудната работа да посрещнат и представят пред публиката по най-добрия начин хилядите си гости. Помогнаха спонсорите в лицето на Министерството на културата, Община Ракитово, “Болярка”, “Симид”, минерална вода “Ракитово”, “Маринела”, “Ралица”, “Ели-Н. Дузов”, “Булгамалт”. Телевизия “Родина” и Българското национално радио направиха съпричастни към фестивала и тези, които не успяха да дойдат в Дорково.
Фестивалът е без конкурсен характер - в Дорково няма победени, всички са победители и на първо място народната песен, музика и танц. Жалко, че СПА столицата Велинград не покани поне някои от чуждестранните състави на наша сцена - курортът само щеше да спечели.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica