Велинград - online - Без матури тази година? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Общество и наука: Без матури тази година?
Публикувано 2002-12-16 06:09:08 от Темпо

Ако някой очакваше на националния семинар на Съюза на работодателите в системата на образованието на 13 декември във Велинград да чуе ясен отговор на многото въпроси около матурите, то той е бил прекален оптимист.
Министерството на образованието чака Върховният административен съд да изтълкува скорошното си решение за отмяна на матурите, след това ще има държавно решение, в което може да се включи и Народното събрание с промяна в закона, съобщи г-жа София Димитрова, директор Дирекция “Средно образование” в МОН. След часове дискусии председателката на синдиката на българските учители Янка Такева хвърли “бомбата”: на 19 декември СБУ ще внесе искане за отмяна на матурите за тази учебна година. По-късно пред в. “Темпо” г-жа Такева изрази убеденост, че отмяната на матурите ще стане факт, още повече, че същата идея се застъпва и от хора в самото образователно министерство.
Националният семинар на Съюза на работодателите в системата на образованието (директори на училища от цялата страна) събра в голямата зала на общината няколко шефове на дирекции в МОН като С. Димитрова, Елисавета Паньовска, Димитър Танов, началници на регионалните инспекторати в София, Пазарджик и Перник. Сред гостите бе и лидерката на СБУ Янка Такева, която бе представена като “истински коректор на директорите и МОН”. Семинарът бе воден от Нина Чанева, председател на столичната организация на Съюза.
Преди деловата работа гостите бяха приветствани от кмета на Велинград д-р Цветан Дафов, който призова дейците на образованието да помислят за сериозни промени в законите, за да бъде облекчена работата на общините в тази приоритетна, но трудна сфера. От името на областния управител Иван Димитров приветствие поднесе началничката на РИ на МОН в Пазарджик Ангелина Сурлекова. Успех на семинара пожела и председателят на Съюза на работодателите Самуил Шейнин.
Г-жа София Димитрова започна изказването си с думите, че много е искала да излезе с ясни разяснения за матурите, но за момента това е невъзможно. Според нея объркването е заложено с решения на МОН и НС от 1998 и 1999 г., заради които ВАС постанови отмяна на матурите за част от тазгодишния випуск. Докато се чака тълкувание на решението на съда, са ясни няколко неща: * ще се удължи срокът за подаване на заявления за матура, който изтече на 15 декември. На директорите бе препоръчано да не настояват за спазване на този срок. За подалите заявления вероятно ще има възможност за промяна на посочените предмети през април догодина. * нормативът от 200 часа, за да може ученикът да посочи даден предмет като матуритетен, ще бъде отменен от министъра. Повече яснота ще внесат готвените промени в Правилника за прилагане на закона, които се обсъждат и ще са факт след януари 2003 г.
В продължение на часове директорите задаваха въпроси към г-жа Димитрова: за датите за матура, за проблеми около оформяне на дипломите за средно образование, за хорариума на оценки по предмети с 1 час седмично, за учебните практики... Отговорите подсказаха, че МОН ще решава по-голямата част от натрупаните въпроси в движение. За проблемите в документацията г-жа Димитрова дори се извини от името на МОН, особено по отношение на тазгодишните дипломи, които ще бъдат “смесен вариант” между старите и новите. Директорите аргументирано предложиха МОН да е готово с всички нови промени до края на август преди начало на учебната година.
Г-жа Димитрова даде пояснение за матурата по български език и литература. Тя подчерта, че е погрешно схващането, че има две равнища на матурата: “Не са две равнища, а едно равнище с два различни варианта върху една и съща учебна програма”. Оказа се, че в документите си МОН е написало “равнища”, но по-правилно е да се говори за “изпитен формат”. По изрично настояване на ВУЗ-ове е включени като “изпитен формат” и интерпретативното съчинение, което някои от тях ще признават и при кандидатстване.
Другата основна тема на семинара бяха учебниците. Г-жа Димитрова бе категорична, че МОН ще прекрати порочната практика с много учебници по даден предмет и за догодина нови учебници ще има само за втори клас. Тя поиска директорите да дадат предложения кой да оценява учебниците: научни работници или учители. От залата се чуха много идеи, но общото бе, че научните работници трябва да имат думата дали са спазени стандартите, а основната оценка трябва да е на учители с дългогодишен стаж. Г-н Недевски подчерта, че основната грешка при оценяването на учебниците е бързането, даде за пример как учителите са избирали измежду 12 учебника по биология в рамките на два часа и предложи за ободрението на всеки учебник да има едногодишен период на размисъл и обсъждане.
Задължителен за ученика ли е часът на класа? Този въпрос на директор получи доста витиеват отговор от г-жа Димитрова. Ако часът е задължителен, то всички училища са в нарушение, тъй като с него скача максималният брой на допустимите учебни часове. Според г-жа Димитрова проблемът е “дали часът се вмества в разрешеното от Министерството на здравеопазването време”, тоест дали в този ден часовете са намалени. И тук стана интересно, защото половината зала твърдеше, че часовете се намаляват, когато има час на класа, а другата половина бе на обратното мнение.
Участниците в семинара дискутираха по работни групи и на следващия ден. Техните предложения в обобщен вид ще бъдат предоставени в МОН. Според г-жа Димитрова точно в тази обмяна на идеи е големият смисъл на подобни семинари. Жалко, че за да се подобри състоянието на българското образование вече не са достатъчни само добрите идеи...
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.83 %
PM 2.5 µg/m3 29.18
PM 10 µg/m3 31.65

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica