Велинград - online - 85 г. есперантско дружество във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон

85 г. есперантско дружество във Велинград
Публикувано 2011-06-07 08:50:05 от темпо

На 4 юни в Историческия музей се събраха есперантисти от цяла България за отбелязване на 85-годишнината на дружеството във Велинград. Публикуваме доклада на председателя Борис Гаджанов, който припомня най-важното от отминалите десетилетия:

Идеята за международния език в Чепинската долина пламва преди Първата световна война. Основател на есперантското движение тук е Наньо Огнянов Кочев от Чирпан, приятел на поета Яворов. През 1914 г. той идва в село Ракитово като началник на пощата. Започва да информира за есперанто учителите. През 1915 г. организира курс по есперанто в село Лъджене. Курсът прекъсва поради войната и продължава през 1918/19 г.
През 1922 г. инж. Сотир Пешев, началник на строежа на учителския санаториум, отново организира и ръководи курс по есперанто. Един от първите есперантисти Никола Костов участва в конгреса във Варна през 1923 г. До края на живота си остава есперантист и дълги години е председател на контролната ревизионна комисия.
Първото есперантско дружество в Чепинско е основано на 19 юни 1925 г. в село Лъджене. На учредителното събрание се приема устав на дружеството и ръководство: председател Иван Божков, секретар-касиер Б. Златков, библиотекар Р. Колчагова, съветници Ив. Стоилова и Бъжева, контролна комисия: П. Захов, М. Чолев, Чорбова. Дейността на дружеството се изразява в изучаване на езика, увеличаване броя на съмишлениците, участие в конгресите на БЕС: в София 1925, Варна 1926, Пловдив 1927, Русе 1933 г.
Започва и оживена международна кореспонденция. През 1936 г. Димитър Пещерски започва есперанто курс в село Каменица. В него учат: Вера Пеева, Стойо Калпазанов, Никола Влахов, Стоил Гълъбов и други прогресивни младежи.
През 1945 г., по инициатива на учителя Никола Годев и Димитър Пещерски, с подкрепата на есперантистите Александър Цанов и Тодор Влахов се възстановява дружество под името “Стойо Калпазанов”. Впоследствие дълги години председател на дружеството е Никола Годев.
Дългогодишен активист на дружеството, председател 1965-68 г., е инж. Борис Маринов, научен сътрудник на Академията на науките в Сан Марино за подгоновката на терминологичен лесотехничмески речник на есперанто. Той ръководи много курсове за ученици и граждани.
От 1953 г. до края на живота си активно работи като есперантист Атанас Гаджев. Той дълги години бе председател на контролно-ревизионната комисия.
От 1969 до 1986 г. председател е Манол Чолев. Организира и ръководи курсове по есперанто. По негова инициатива са провдеени много години международни семинари почивки във Велинград. В тях участват есперантисти от Чехословакия, Полша, Унгария, Холандия, Дания, ГДР, СССР, Гърция идр. Главен организатор е Манол Чолев, подпомаган от Димитър Ждраков, Иван Сергиев, Васил Бричев, Елена Янчева, Борис Маринов, Никола Годев, Живко Тодоров и др. По линията на есперанто дълги години се осъществяват посещения и обмен на ученически групи с Чехословакия, Унгария с активното участие на учителите Елена Янчева и Иван Сергиев, Лили Герова, Борис Гаджанов. Учителят по музика Иван Сергиев създава ученически есперантски духов оркестър, който участва в 63-тия конгрес на Световния есперантски съюз във Варна.
Традиционни са есперантските контакти с град Требин, Чехия. Размяната на есперантски групи прерастна в размяна на градски хорове и оркестри.
От 1979 до 1986 г. активно работи в дружеството Димитър Ждраков, станал есперантист като студент. Той е водил курсове по есперанто и е участвал в мероприятия във Враца, Хасково, Стара Загора и др. Организира екскурзии до Унгария. Има голяма кореспонденция.
През 90-те години е създадена железничарска секция към дружеството с отговорник Васил Бричев. Той е дългогодишен активист на дружеството. Редовно участва в конгресите на БЕС.
Дългогодишен активист на дружеството е Живко Тодоров. Водил е курсове, участвал в конгреси на БЕС. Има богата кореспонденция. Трябва да отбележим още работата на Венера Ланджова, Христина Терзиева, Кина Щерева, Любен Бенчев, на учителките Лили Герова и Тони Папазова, Серафим Костов, Ник. Алексиев.
Дружеството ни бе домакин на поредица от национални изяви:
през 1984 г. БЕС проведе във Велинград научно-практическа конференция; през 1989 г. отбелязахме 70 години на списание Bulgare Esperdntisto; 2001 г. - 52-ри конгрес на БЕС; 2009 г. - 90 г. списание и 60-ти конгрес на БЕС в Царево с главен организатор Борис Гаджанов - председател на дружеството във Велинград.
Дългогодишният есперантист Иван Серигев многократно участва в световни есперантски конгреси в различни страни.
Дружеството на есперантистите във Велингад ще продължава да работи като активен член на БЕС.
Борис Гаджанов, председател на Есперантско дружество “Ст. Калпазанов” Велинград

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води