Велинград - online - Мустафа Шарков - пример за чист патриотизъм 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Мустафа Шарков - пример за чист патриотизъм
Публикувано 2011-05-03 08:43:19 от темпо

Историческият музей, Дружество за защита на Родопите и Дружба “Родина” във Велинград събраха много гости и публика на представянето на книгата “Мустафа Шарков и Дружба “Родина” в Чепинско”. Поканата уважиха народният представител Ангел Даскалов, чл. кор. проф. Стоян Михайлов, проф. Георги Бакалов, ст.н.с. д-р Стоянка Кендерова, секретарят на “Тангра Танакра” Димитър Димитров, Асен Шарков и още родственици на посмъртно обявените за почетни граждани на Велинград Мустафа Шарков и Герасим Попов.
В голямата зала на общината присъстваха и ученици от СОУ “В. Левски”, ПГГС “Хр. Ботев”, ПГИТ “Ал. Константинов” и ПГД “Ив. Вазов”, а водещ на срещата бе председателят на Дружба “Родина” във Велинград Емил Моллов.
В сборника “Мустафа Шарков и Дружба “Родина” в Чепинско” петима автори дават отговор на въпроса кой е Мустафа Шарков. Книгата е част от поредицата “Цепина” и съдържа докладите на участниците в юбилейните четения преди 4 години: Стоянка Кендерова, Стоян Михайлов, Милкана Бошнакова, Костадин Ушев и Георги Пашов плюс проникновената изповед на самия Мустафа Шарков. Снежана Велева, директор на музея и зам.-председател на Общински съвет - Велинград, благодари на Община Велинград, Ротари клуб Велинград, “Тангра Танакра”, Г. Пашов и К. Ушев за помощта при издаването на сборника. “Тази книга е написана с любов към България и българския народ и е за всички”, каза г-жа Велева.
Проф. Стоян Михайлов посвети изказването си на историческото значение на Дружба “Родина” и подробно разказа за нейния създател Камен Боляров - 22-годишен българомохамеданин от Смолян. В основата стои неговото и на сподвижниците му желание да се направи разграничението между религиозна и етнонационална принадлежност, защото дълго време не се прави разлика между мохамеданската религия и турското самосъзнание. Според проф. Михайлов започналата към 1940 г. промяна на имената с български, честването на Гергьовден като празник на Дружба “Родина” и изборът на “Мила Родино” за химн 21 години преди песента да стане национален български химн, е продължение на един започнал през Възраждането и останал незавършен процес сред приелите мохамеданската религия. За създателя на Дружба “Родина” в Чепинско Мустафа Шарков проф. Михайлов каза, че това е един изключителен мъж, високо интелигентен, чист патриот.
Асен Шарков, брат на Мустафа Шарков, от позицията на очевидец и участник разказа за делото на М. Шарков и Г. Попов. Сега, на фона на безработицата, глада и мизерията, “родинци” са най-необходими за българската държава и трябва всички да си подадем ръка, призова г-н Шарков.
Ще съберем всичко, писано от Мустафа Шарков, защото имаме дълг към този наш велик земляк, каза от свое и от името на Георги Пашов г-н Костадин Ушев. Той припомни, че не случайно наричат Мустафа Шарков “мюфтията, който спаси Родопите”.
В сборника е включен и реферат, с който ученици от СОУ “В. Левски” под ръководството на г-жа Радка Тотолакова участваха в националния конкурс “Родолюбие” и получиха специалната награда на “Тангра Танакра”. Мария Ангелова и Ваня Калоферова представиха част от тезите в реферата и разказаха за историческия трагизъм на нашия край, но подчертаха, че въпреки верското разделение хората тук винаги са осъзнавали своя общ корен.
Г-жа Стоянка Кендерова отличи дейността на местния Исторически музей, който се утвърждава като център за изучаване на Северозападните Родопи и поднесе на Снежана Велева ценен дар - току що излезлия луксозен атлас за българските земи в средновековната арабско-писмена географска наука.
Председателят на сдружение “Русофили” Георги Ст. Пашов даде висока оценка на организаторите на срещата, но изрази опасения дали данните от последното преброяване няма да покажат повишение на самоопределилите се като турци 5800 жители на Община Велинград при преброяването през 1991 г.
Грета Кадьова, ръководител на ансамбъла за автентичен фолклор в Драгиново, призова да пазим земята, традицията и българската си народност чрез фолклора. Срещата, продължила близо 2 часа, завърши с нейните думи: “Нашият ансамбъл обиколи Европа с български песни, танци и костюми и така постигнахме завета на Мустафа Шарков” и със заръката на Емил Моллов по примера на М. Шарков младите да не забравят, че най-важното е образованието и знанието.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 69.52 %
PM 2.5 µg/m3 35.21
PM 10 µg/m3 37.56

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica