Велинград - online - Подкрепата за “Сютка” е подкрепа за спорта и бъдещето 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон

Спорт: Подкрепата за “Сютка” е подкрепа за спорта и бъдещето
Публикувано 2002-11-16 18:34:10 от Темпо

На 11 и 12 ноември в Ракитово и Велинград се провежда общественото обсъждане на проекта за зимен спортен център “Сютка”. По този повод разговаряме с г-н Тодор Бозев, главен експерт “Спорт и туризъм” в Община Велинград:

- Г-н Бозев, вие участвахте активно в общественото обсъждане за “Сютка” миналата пролет и сте един от хората в общината, които добре познават проекта. Какви са прогнозите и очакванията ви за новото обсъждане тази седмица?
- По обективни причини проектът “Сютка” бе стопиран, процедурата се разтегли и бе отложена във времето. Нормално е хората да са се отдръпнали в известна степен, но се надявам, че всеки би преценил реалностите, свързани с проекта: отрицателни, ако не бъде реализиран и положителни, ако местната общественост защити шанса проектът да бъде осъществен. При проявено равнодушие от страна на хората в Ракитово и Велинград протоколите от общественото обсъждане ще бъдат в ущърб на проекта, шансовете да се продължи на следващия етап намаляват. Затова главната цел е обществеността ясно да каже пред Министерството на околната среда и водите иска или не иска такъв проект.
- Как оценявате новите параметри на проекта “Сютка”, които ще се обсъждат: по-малко писти, по-малки начални инвестиции, много по-голяма екологосъобразност?
- Новият вариант е много добър. Практиката в нови зимни курорти като Банско и Батак показа, че се постига по-лесен и по-бърз ефект с направата на една или няколко писти, които да привлекат скиори и туристи. Много е важно да се разбере, че в крайна сметка реализацията на един проект като “Сютка”, дори и в този съкратен вариант, ще доведе до подобряване на туристическата инфраструктура във Велинград и Ракитово. Ясно е, че един курорт без туристическа инфраструктура не може да търси място в класациите. Със сигурност това ще доведе и до подобряване на градската инфраструктура. Когато стартира Банско, един направи хотел, друг тротоар пред къщата си и съседът му също пожела да бъде конкурентен - така градът придоби нов облик. Същото ще стане и във Велинград, когато тръгне проектът “Сютка”.
- Само спомен остана 1981 година, когато за първи и единствен път Велинград бе домакин на ски-старт от световна величина на Юндола. Ще си върнем ли тази стара слава, ако проектът “Сютка” стане факт или само това няма да е достатъчно?
- В момента конкуренцията е много сериозна. Важно е обаче, че по проекта “Сютка” ще бъдат изпълнени всички изисквания на Световната федерация по ски по отношение на пистите. Техническите данни за пистите са съобразени и ще отговарят на утвърдените нормативи. Да не забравяме и факта, че стартът от Световната купа се проведе тук и заради успехите на олимпийския медалист Иван Лебанов. Съчетанието от отговаряща на стандартите база плюс бъдещите успехи на велинградската ски-школа ще бъде гаранция, че можем да си върнем старата слава и да се утвърдим като нов и и перспективен зимен център.
- Използва ли Велинград в достатъчна степен спортът като реклама на курорта и начин за привличане на туристи? И в каква степен осъществяването на проекта “Сютка” може да помогне за положителна промяна?
- За времето, през което работя като главен експерт “Спорт и туризъм” в общината, сме положили максимални усилия всяко от провежданите тук спортни мероприятия да бъдат и реклама на града. От гледна точка на наличната база спортните прояви във Велинград са многобройни. Лицето на града като спортен център тотално се промени в положителна посока благодарение на изградения нов стадион. Вече е факт и първият заявен лагер от Българската федерация по баскетбол, който започва на 15 ноември. Жалко е, че при наличието на инвеститори като г-н Беев, които искат да модернизират и обогатят спортно-материалната база, областната управа пречи на едни такива благородни инициативи.
Ако продължим да обогатяваме спортната база, особено с мащабна инвестиция, каквато се очаква по проекта “Сютка”, рекламата на града като туристически център ще нарастне неимоверно. Затова усилията в подкрепа на проекта са всъщност усилия за бъдещето не само на спорта, а на развитието на града и региона като цяло.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води