Велинград - online - ТРИ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ - РАВНОСМЕТКА 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Политика: ТРИ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ - РАВНОСМЕТКА
Публикувано 2002-11-05 12:31:42 от Темпо

Уважаеми съграждани,
На 1-ви ноември се навършват 3 години от деня, в който поех отговорната задача да управлявам Община Велинград. В началото на мандата, както всеки амбициран да се докаже и да даде всичко от себе си човек, смятах, че няма неразрешими проблеми. Сега, от разстоянието на 3 години работа, вече знам, че всъщност хората имат много проблеми. Убедих се, че въпреки огромното ми желание и това на целия ми екип да помогнем за разрешаването им, не бихме могли, защото много от тях са извън нашите възможности. Всъщност би било наивно да се смята, че от позицията на ръководител на местно ниво един човек или дори цял екип може да се справи с всички трудности. Според мен по-важното е, че посоката, в която сме вървели е правилна, защото тя е била към единствената цел - просперитет на града и общината, спазвайки стратегията и ръководейки се от плана за развитие.
Сигурен съм, че за хората с активна гражданска позиция това, което сме свършили до момента, не е непознато. Благодарение на медиите, които смятам за сериозен коректив на местното самоуправление, всичко, добро, което сме постигнали за тези години, онова, с което не сме могли да се справим, е станало достояние на широката общественост. Признателен съм им, защото освен че са аплодирали постиженията ни, те нерядко са ни помагали, като са посочвали грешките, а според мен това е изключително полезно в работата на управляващите.
НЕОСПОРИМИ ФАКТИ
Това, което може да се види, е неоспорим факт, затова в личен план аз съм изключително доволен от направеното през текущата година. Надявам се гражданите да споделят радостта ми от постигнатото, защото то е за всички нас. През м. август бе открита новата сграда за комплексно обслужване на населението на централния площад. На мястото на различните, остарели и неугледни сглобяеми павилиони сега се извисява модерна постройка. Дори в захлаждащите се есенни дни на хората им харесва да се срещат по слънчевите просторни тераси на сградата. Тук, в самия център на града, и жителите, и гостите на Велинград могат да ползват услуги от първа необходимост.
Безспорно едно от добрите ни постижения е Градският стадион. След много години на разруха и пълно забвение на мястото на стария стадион сега достойно стои едно напълно обновено и модерно съоръжение. Освен че ще се ползва от гражданите на Велинград, стадионът ще може да посреща и много гостуващи отбори за състезания и подготовка. Предстоят олимпийските игри в Гърция през 2004 г. Надяваме се базата да бъде дооборудвана с всичко необходимо и модернизирана, за да може да се ползва за предолимпийска подготовка през 2003 г.
Само преди месец в града беше открита първата концесия с концесионер ЕТ ”Вики-94”. Работата беше извършена качествено и в срок, като бяха спазени всички изисквания по договора до момента. Освен още един уютен ресторант и кафене за жителите и гостите на Велинград, там вече функционира и детска млечна кухня, каквато доста години липсваше. Доволен съм, че открихме точно такъв обект в помощ на младите майки, където квалифициран персонал ще се грижи за правилното хранене на децата им. Кухнята е оборудвана с модерна техника, като помещенията са със строго определено предназначение във връзка с хигиенните изисквания. Приготвянето на храната се следи от медицински специалист-диетолог.
Като добро управленческо решение бих определил отдаването на трите градски бани на концесия. Ако не бяхме сторили това, Общината трябваше да търси начини за ремонт на тези рухнали вече сгради, а средствата ни са крайно недостатъчни. Допълнително трябваше да се осигуряват средства за подготвяне на документи за ползване на минералната вода. Всичко това обаче не беше предвидено в бюджета за тази година и би ни затруднило много. Вече са факт значителните подобрения, които концесионерите извършиха на тези обекти. Факт са и преференциите, които съм много горд, че успяхме да издействаме за хората от третата възраст. Пенсионерите отдавна ползват услугите там безплатно или с намаление.
Преференции те ползват и в градския транспорт, тъй като това беше едно от изискванията ни към наемателите на транспортните линии в града. Продължава работата ни по един от най-мащабните проекти в общината -“Сютка”. За 12 ноември е насрочено общественото обсъждане на новата ОВОС и аз използвам случая да се обърна към всички жители на общината да дойдат на обсъждането и да подкрепят проекта.
Една добра инвестиция в общината направи немската фирма “Бианка”. Фабриката предлага перфектни условия за работа и на два етапа ще осигури работни места на 293 души. В момента там вече тече производствен процес, а до края на годината ще бъде направено и официалното откриване.
През следващата година очакваме откриването на два нови обекта, които ще издигнат на качествено ново ниво предлаганите в града туристически услуги. ”Двореца” и “Чайка” ще се превърнат в модерни четиризвездни хотели, които ще могат да посрещат високоплатежни туристи във Велинград, на чиито изисквания досега отговаряха много малко бази.
Класирането на Община Велинград за участие в проект “Красива България” ни даде възможност да подобрим до голяма степен градската среда - нещо изключително важно за един курортен град с амбиции за европейски курорт. Извършени бяха ремонти на трите църкви, на паметници, на тротоарни площи, на читалище “Отец Паисий”. Сега правим постъпки за продължаване работата по проекта, което ще ни даде възможност да реконструираме и обновим още обекти.

ОБЩИНАТА И МЛАДИТЕ ХОРА
През миналата година по проект “Красива България” започнахме работа и за изграждане на Детски спортен комплекс до Вельова баня. Той ще предлага чудесни условия за спорт и забавления на децата и юношите на Велинград - нещо, за което досега им бяхме длъжници. Дейностите по изграждането му продължават и през тази година. Значителната заслуга тук се пада на Дружеството за защита правата на детето във Велинград, чиито бяха идеята и работният проект за този комплекс. След избирането на младежки кмет през миналата година, през тази вече реално започнахме работа в посока по-тясна връзка между местното самоуправление и младежите. На кръглата маса, която проведохме през октомври и на която младите хора поставиха проблемите си, набелязахме конкретни дейности. Вече е подготвен и проект на споразумение между нас и младежите, той ще бъде обсъден и подписан в началото на този месец. През трите години на управление дадохме шанс на много млади специалисти да започнат работа в сферата на местното самоуправление, защото те са хората, на които всички ние ще разчитаме в бъдещото управление и стопанисване на Общината. Спечелихме проекти, касаещи обучението на кадри, а това ще допринесе за по-бързата адаптация именно на младите служители и ще ги изгради като добри специалисти. Надяваме се , че резултатите ще се изразят в по-ефективно обслужване на гражданите, търсещи услугите на Общинска администрация.

В ПОДКРЕПА НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС
По спечелен от Агенцията за регионално развитие проект през тази година бяха отпуснати средства в размер на 70 000 евро и бе създаден разсадник за отглеждане на култивирани билки. Идеята на проекта беше насочена към осигуряване на заетост на работилите в минната промишленост и на техните семейства. Реализацията му осигури 7 постоянни и 40 временни работни места. Бяха обучени 100 човека, които биха могли да започнат и свой бизнес в тази сфера.
Като последващи дейности ИЦМСБ и АРР предвиждат създаването на виртуален инкубатор за култивиране на билки, производство на домашно приготвени сладка, разработване на нови занаятчийски продукти, развитие на дейностите по туризма. Един от инструментите, които ИЦМСБ и АРР използват в работата си, е финансовият лизинг. Благодарение на него са открити 343 нови работни места и са запазени 278. Одобрение за финансов лизинг чрез центъра са получили 14 фирми, закупени са 43 машини. Добрата работа на специалистите в центъра доведе и до добри резултати. Проучени и посетени са 708 фирми на територията на общината, консултирани са 281 от тях, обучени са 398 човека - клиенти на ИЦМСБ, създадени са 5 групи производители.
За трета поредна година Община Велинград организира празник на картофите. Мероприятието дава възможност за обмяна на опит, контакти, връзки между производители, информация за цени и пазари. Като резултат още след първото му провеждане бе създадена и Асоциацията на картофопроизводителите, която е в помощ на всички занимаващи се с този бизнес на територията на общината ни.
През октомври основна тема в работата на ТСУ беше узаконяването на дърводелски работилници. Във връзка с това гл. архитект на общината обобщи и чрез медиите предостави на собствениците на незаконни цехове и работилници необходимите документи и реда на получаването им. Също с тази цел беше значително сгъстен графикът на провежданите експертни съвети. В резултат до момента 4 работилници вече се сдобиха с акт 16, а другите са в процедура по получаването му.

КУЛТУРА - ОТБЕЛЯЗАХМЕ ПОДОБАВАЩО ДВЕ ВАЖНИ ГОДИШНИНИ
Благодарение съвместните усилия на всички културни институции в общината работата в тази сфера през годината беше много ефективна. Мога да кажа, че от началото на управленческия ми период до момента комплексът от механизми в тази дейност, чрез които гражданите изразяват най- добре своите културни потребности, значително се усъвършенства.
Видимата част от работата тук е свързана предимно със заложеното в културния годишен план. С необходимата почит и уважение бяха чествани всички официални празници на Р България. Реализирането на местните обичаи и традиции изпълни основното си предназначение - да съхранят най-доброто създадено от народа, да не се прекъсва връзката с традициите и да се запази духовния облик на региона.
Основните акценти бяха върху отбелязване 80-годишнината от рождението на Вела Пеева и 30-годишнината от Велинградските празници на културата. И двете прояви преминаха при изключително добра организация и получиха висока оценка от обществеността.
През тази година отправихме поглед към нещо ново и перспективно, което се надяваме да превърнем в традиция. За пръв път Велинград предложи домакинството си на китаристи от различни страни и даде старт на Първия балкански фестивал по класическа китара. Много ще се радваме, ако той продължи във времето, още повече, че според участниците градът създава неповторима атмосфера за такъв род прояви. Вече имаме подкрепата на една от медиите за провеждането му догодина. Вече има и изготвена стратегия за развитие на културата в Община Велинград, която предстои да бъде обсъдена и приета, предстои и приемането на статут за Велинградските празници на културата.

ФИНАНСИ - РЕДОВНОТО ИЗПЛАЩАНЕ НА ЗАПЛАТИ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ БЯХА ПРИОРИТЕТИ В РАБОТАТА НИ
Бюджетът на Община Велинград за 2002 г. беше 9 763 183 лв., от които: собствени приходи 3 157 862 лв., от Централен републикански бюджет 3 697 460 лв. и трансфери 872 800 лв. В цифрата на трансферите са включени целевите средства за отопление, за фонд рехабилитация и социална интеграция, за поддържане на пътища и текущ ремонт, за зимно поддържане на пътища. В края на деветмесечието можем да се похвалим с преизпълнение на собствените приходи. От заложените в бюджета такива средства, възлизащи на 75.35% в Общината са изпълнени 84.66%, т.е. 2 672 766 лв. Ритмично се изпълняват до момента и субсидиите от РБ, съгласно Закона за държавния бюджет. Те са изпълнени на 74.35%, т.е. 7 258 720 лв.
Както повечето общини в страната, Община Велинград започна тази година с финансови задължения. Към края на м. февруари те бяха от порядъка на 672 324 лв. В тях обаче не влизаха задълженията по приоритетни плащания, като здравни осигуровки, социални осигуровки, заплати, които до момента изплащаме в срок. В резултат на доброто финансово управление мога да твърдя, че тенденцията е към значително намаляване на задълженията ни. Благодарение на помощ от МФ през м. август погасихме голяма част от тях.
От преведените 281 920 лв., 151 312 лв. бяха издължени на Енергоснабдяване, 115 608 лв. за горива. Бяха изплатени и 15 000 лв. за медикаменти. Към м. септември цифрата на дълговете е сведена до 485 183 лв. През годината Община Велинград, вследствие на добре изготвени технически задания и работни проекти, успя да получи значителни средства от ПК за бедствия, аварии и стихийни бедствия към МС. През м. април бяха преведени 10 938 лв. за изграждане на парно в училището на Сърница и 434 021 през април за укрепване на дерета и изграждане на подпорни стени там.
През август 19 639 лв. бяха преведени за ремонт на улици и изграждане на ВиК съоръжения в Драгиново. За ремонт и изграждане на улици 30 000 лв. получи с. Бирково, а 10 000 лв. Велинград за ремонт на улица “В. Левски”. Последните до момента средства, получени по тази линия, са в размер на 440 000 лв., като най-голяма част от тях за заделени за Сърница, където вследствие на обилните снеговалежи и дъждове има най-големи поражения. Останалите средства ще бъдат разпределени между селата Света Петка, Грашево, Пашово и Кръстава.
Работата на Общината през изтеклия период беше проверявана нееднократно от различни финансови институции. Аз съм доволен от тези чести проверки, защото чрез тях по всяко време имах реален поглед върху това, което правим. След всяка проверка информирахме своевременно цялата общественост за изнесените резултати. Държа още веднъж да подчертая, че при нито една не бяха констатирани нарушения, което пък е неоспоримо доказателство за законовото разходване на средства от наша страна.

УСПЕШНА ПРИВАТИЗАЦИЯ
За трите години на управление в Общината са факт повече от 10 приватизационни сделки.Между тях като най-значими се открояват тези за хлебозавода и бившата поликлиника. Само от тях двете в извънбюджетна сметка на Общината постъпиха около 1 300 000 лв., които инвестирахме предимно в инфраструктура.Голяма част от средствата инвестирахме и в работни проекти. Очакваме до края на годината финализиране на сделката за продажба на ресторант и закусвалня в хотел “България”, от която постъпленията ще бъдат около 171 000 лв. Надяваме се на окончателно решение в наша полза за провеждане на процедури за концесии за Общински пазар и Културен дом. През 2002 г. създадохме 4 търговски дружества с общинско участие, изразяващо се в апортни вноски. Благодарение на съвместното ни участие бяха възобновени минералния плаж в кв. Каменица и стадиона - два обекта с изключителна важност за визията на града ни като курорт.Другият важен момент със социален ефект при създаването на дружествата, както и при концесиите, е откриването на нови работни места. През годината реално са открити около 150.
Проведохме търгове за отстъпено право на строеж, с които се надяваме, че до известна степен сме успели да задоволим жилищните нужди на хората по кметствата. Продадени са около 10 парцела за жилищно строителство. Проблемът с опазване на селскостопанските земи решихме, като ги предоставихме под аренда отново на хора от кметствата.

ПОДОБРЯВАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРАТА
За велинградчани не е тайна, че цялостно асфалтиране в Общината не е правено от 20 и повече години. Пътната инфраструктура беше в много лошо състояние, затова голяма част от средствата по приватизация насочихме в тази дейност. Започнахме с по-големите и свързващи пътни артерии, а на следващи етапи ще асфалтираме и по-малките улици. Средствата, които усвоихме през миналата година, бяха в размер на 550 000 лв., а улиците, за които беше изготвено техническото задание бяха 22. През тази година за асфалтиране бяха вложени 59 000 лв., с които извършваме ремонт на нови 23 улици. Две от тях са предвидени за цялостно полагане на асфалтова настилка, на другите ще бъдат извършени частични ремонти. Надяваме се успешно да завършим планираното до времето, в което могат да се извършват подобни дейности - 15 ноември. През идната година инфраструктурата отново ще бъде заложена като приоритет в дейността ни и ще продължим с асфалтирането.
Вече има сключен договор и за реконструкция на обходен път покрай завод “Кристал” в посока Сърница. Надяваме се средствата там, които са в размер на 120 000 лв., също да бъдат усвоени ефективно, а работата да бъде извършена в срок, съобразявайки се със сезона.
През тази година на територията на общината ни беше монтирано енергоспестяващо осветление. То ще помогне до голяма степен да намалим разходите за електроенергия. Обектите ще се управляват от компютър в сградата на общината.
Удовлетворен съм, че важни обекти в града вече са подобаващо осветени: сградите на читалище “Отец Паисий” и тази на Общината, църквата в кв. Лъджене и един от паметниците. Желанието ни е в бъдеще да успеем да направим това и за други значими обекти, като много се надяваме фирмите, с които сме в договорни отношения, да помогнат за това.
Като значимо постижение през тази година бих искал да отбележа и създаването на водното сдружение и сключен договор с “Евроводкомерс”. Според този договор фирмата се задължава в период от 10 години да направи в Общината инвестиции от порядъка на 25 млн. лева. В момента се работи по проектиране на пречиствателна станция за отпадните води, което е едно от задължителните изисквания за курортен град.
През тази година със заповед на изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра беше одобрен цифровия и графичен вид на кадастралния план на Велинград - Централна градска част. Площта на приетата част е 89 ха. До края на годината е предвидено да се придадат още 150 ха за квартали Лъджене и Чепино, също в цифров вид , със срок за приемане на плана през 2003 г. Осигурен бе софтуерен продукт за административно-техническо обслужване с цел ползване на цифровия модел на кадастъра. От миналия месец вече преминахме на компютърно изчертаване на скици за централна градска част на Велинград. Всичко това ще ни даде възможност за по-голяма прецизност, точност и бързина при извършване на услугите.

РАБОТАТА ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ
Във връзка с изпълнение на ЗОП и Наредбата към него работихме по трите предвидени там групи дейности: извършване на строителство, доставка на стоки и предоставяне на услуги. Обществените поръчки, чиято стойност към датата на обявяването им е в границите, описани в закона и наредбата, бяха възложени по процедури, предвидени в тези актове.
За периода 01.01.02 г. до 25.10.02 г. проведохме 21 процедури по възлагане на обществени поръчки, 9 от които завършиха с подписване на договори с изпълнител на поръчката, а именно: *за доставка на стоки, канцеларски материали, леки автомобили, строителни материали *за извършване на строителство - подмяна на външна дограма СОУ “В. Левски”, ремонт и цялостно преасфалтиране на улични настилки, канализация на ул “П. Евтимий”, инженеринг на обходен път, възстановителни работи в с. Сърница за ликвидиране последствията от бедствия (валежи), възстановителни работи в с. Драгиново - също за ликвидиране последствията от стихийни бедствия/валежи.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - ОЩЕ ЕДИН ПРИОРИТЕТ
На територията на общината ни съществуват няколко здравни заведения с различна насоченост в предлаганите здравни услуги, поддържащи добра комуникация помежду си и с Общината. Мога да кажа, че здравната реформа стартира успешно във всички селища от Общината и не само като кмет, а като лекар съм спокоен, че благодарение на помощта от Световна банка и в последствие на спечелените проекти успяхме да ремонтираме и оборудваме здравните служби по селата, така че хората там да могат да получават необходимото здравно обслужване и да не им се налага да пътуват километри, за да им бъде оказана помощ, което често има фатални последствия. Многократно през трите години сме получавали помощи от БЧК, които по наша преценка и след консултации с ОССП са раздавани на различни социални гурпи според нуждите им. Друго много важно, което успяхме да направим през тази година, е ремонтът на Многопрофилната болница. С финансовата помощ, която оказахме, в размер на 25 000 лв., бяха разплатени стари задължения, което пък даде възможност със средствата, постъпили в болницата от РЗОК, да се извърши ремонт на фасадата и да се направи парково осветление на района около нея. Монтирани са 10 нови енергоспестяващи осветителни тела. Извършен е ремонт на складови помещения, на кухненски блок, на коридори и фоайета. Започнат е ремонт на паровата централа. Специално за него отпуснатите средства са по Строителната програма на Общината 10 000 лв. и гласувани от ОбС средства от приватизация 7000 лв. Очакваните резултати са значително намаляване на средствата за гориво и постигане на по-голяма ефективност. За извършването на всички ремонтни дейности беше ангажирана строителната бригада на Общината. Предстоят дейности по оформяне на парковата зона и ремонти на стационарните отделения, както преустройство на пералнята, за които болницата изцяло може да разчита отново на нашата помощ, тъй като общата ни цел е получаване на по-висока акредитационна оценка и отпускане на повече здравни пътеки.

ОБРАЗОВАНИЕ
На 16 септември във всички общински училища без изключение стартира новата учебна година. Всички подлежащи ученици са вписани и обхванати. В процес на утвърждаване е списък-образец №1 за всички училища. Към 01.10.02 г. в Община Велинград са заети 729 щатни бройки педагогически и помощен персонал. Извършените съкращения във връзка с Наредба №5 на МОН и решение №612 на МС - общо 78 щатни бройки. С решение №193 на ОбС се гласуваха 57 щ.бр. възпитатели, които да работят по условията на ПМС №66. Това беше един от най-удачните варианти да се запазят полуинтернатните групи и съответните възпитатели.В кадрово отношение сме спазили всички нормативни изисквания по назначаване и съкращаване на педагогически персонал, както и по сформиране на отделните паралелки.
С решение на ОбС допълнително разкрихме ПДГ в с. Горно Дъбево. Гласувани бяха и паралелки - смесени и маломерни в училищата от района, с цел по-оптимални условия за развитие на децата, избягване на излишно транспортиране и икономия на средства за транспорт.
Летните училищни ремонти, които ежегодно извършваме, приключиха успешно. С решение на ОбС бяха гласувани 91 600 лв. за тези дейности в училищата и детските градини. Към деветмесечието разходваната част от тези средства възлиза на 65 639 лв.
След като през 2001 г. обзаведохме модерен компютърен кабинет в училището в Сърница, изпълнихме и заплануваното за тази година - компютърен кабинет в СОУ “В. Левски” Велинград. На срещата с младежите през октомври аз поех личен ангажимент с компютри да бъде оборудвано и СОУ “Кирил и Методий”.
Със средства по Строителната програма на Общината и след решение на ОбС беше подменена част от дограмата на училище “В. Левски”, където всъщност ремонтът беше най-мащабен. Нещо важно , което успяхме да постигнем за училищата е и това, че издействахме бройки за училищни лекари и стоматолози.

ПРОЗРАЧНОСТ И ОТЧЕТНОСТ
Прозрачност и отчетност са два от основните ангажимента, които поех към хората, гласували ми своето доверие преди три години. Това е и основанието ми в края на всяка от тях да предлагам подробен отчет за извършената работа. Тези обещания се опитвах да спазвам и през цялото това време чрез редовните пресконференции, срещи и интервюта, защото именно чрез тях най-добре се осъществява връзката от гражданите към местното самоуправление и обратно.
Във всеки годишен отчет изказвам благодарност за добрата съвместна работа с Общинския съвет, защото по-голямата част от всичко добро постигнато досега дължим именно на нея. Благодаря на всички, които през трите години са работили с грижа за просперитета на Общината! Специална благодарност изказвам на фирмите, направили инвестиции в Община Велинград и да уверявам, че ние ще продължим да работим в посока – създаване на добър инвестиционен климат за всички, които решат да вложат средства и да реализират идеите си на територията й. Поднасям извиненията си към всички граждани, чиито проблеми не сме успели да разрешим на местно ниво и искам да вярвам, че с откриването на фронт офиса на входа на Общината ще можем да извършваме исканите от тях услуги качествено и срочно, ще им спестяваме време и отрицателни емоции.
Разчитам на позитивното мислене на жителите на Община Велинград, защото позитивните мисли водят до градивни дела .Много бих се радвал, ако на постигнатото добро искрено се радват всички хора, защото то касае самите нас и успешното развитие на нашия прекрасен град.
Кмет на Община Велинград: д-р Цветан Дафов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.01 %
PM 2.5 µg/m3 35.66
PM 10 µg/m3 37.86

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica