Велинград - online - ОТЗВУК: Дискусията за Клептуза като приказка 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон

ОТЗВУК: Дискусията за Клептуза като приказка
Публикувано 2010-12-07 09:55:27 от темпо

“Много е красиво! Що се отнася до състоянието му, то иска решително подобряване от страна на местната власт!”
(мнение за Клептуза от интернет форум)

Преди време изразих своето мнение на страниците на вестника относно казуса ”Клептуза”, в което направих прогнози и предложения. Уви, след като се запознах с преминалата ”обществена дискусия”, се убедих,че се сбъднаха не само прогнозите, но и опасенията ми...

Може би трябва се чувстваме особено поласкани, че въобще е имало дискусия, след като в началото бе обявено, че “по закон такова обсъждане не е задължително, но че то е безкрайно задължително за кмета Иван Лебанов и неговия екип, за да се чуе мнението на хората”. Да, това не е референдум, макар че ако това беше в някое малко швейцарско градче, референдумът би бил задължителен! Но има си хас и сега да нямаше дискусия по този въпрос! Защото ако общината досега е знаела и е могла да направи каквото трябва без съвети и дискусия, защо не го е направила?
“Имало едно време една дискусия...”. Така може би трябваше да започне приказката за тази дискусия, която се открила с въпроса: “Какво точно обсъждаме”? За каква дискусия тогава си говорим? Не ви ли прилича на онзи виц ”А, бе, не съм чел книгата, но тя не ми харесва”. Ама за какво ставало дума - за езерото, за сградата,за паркинга или за нещо си... Вярно е, че за каквото и да си говорим, става дума за пари, ама отново се направи опит да се постави каруцата пред коня. Защото за пореден път никой не разбра: КАКВО искаме да бъде КЛЕПТУЗА?
Поне знаем какво не искаме - не само ние, но и хилядите посетители на СПА-ЧУДОТО ВЕЛИНГРАД! Достатъчно е да се надниква по-често в интернет–форумите, а не да се гадае на боб:
“Преди 3 месеца бях там, наистина е красиво, но не и подържано. Доста занемарено изглеждаше. Мисля, че община Велинград би трябвало да се замисли за тази забележителност, имайки в предвид, че това е визитката на този курортен град...”
“Езерцето си седеше, заобиколено от десетки кръчми и капанчета, разнасящи миризма на скара, някои с лекьосани покривки, но пред всички със сервитьор, приканващ посетителите да седнат.” “Общо взето езерото се е превърнало в поредното място, от което всеки иска да печели, без да влага стотинка”. “Може ли следващият път да бъде с музикален фон?”
Има стотици такива мнения. Надявам се, че всички “отговорни фактори” все пак могат да ползват интернет и сами да се убедят,че това е масовото мнение на посетителите, а не самохаресването на някой си... И ако на някой още не му е ясно, че на огромната част от посетителите не им харесва Клептуза в сегашния му вид, той очевидно има проблем със сетивата си.
КЛЕПТУЗА не трябва да бъде повече някакъв механичен сбор,а ЦЯЛОСТЕН, ВЗАИМОСВЪРЗАН КОМПЛЕКС от езеро, парк, сграда, мостчета, паркинг, услуги, емоции за деца и възрастни, цялостно ПРЕЖИВЯВАНЕ!... Няма смисъл от единия елемент, ако не е подчинен на другите. Няма смисъл да се вайкаме за сградата на ресторанта, ако всичко край нея си остане същото, че и по-лошо. Няма смисъл да правим паркинг вместо парк, защото няма кой да дойде и какво да гледа и отново се прави опит да се готви тигана, без да е уловена рибата. Още повече, че наскоро Административен съд - Пазарджик отмени двете решения, с които Общински съвет - Велинград преобразува част от отредения за парк парцел до Чепино баня в паркинг. Ами сега?
И по света, и у нас има достатъчно добри примери. За пореден път предлагам да се посети парка в Добрич, откъдето може да се ползват идеи.
Благодарим на депутата А. Даскалов за непрекъснато повтаряната теза за “публично-частното партньорство”, като само остава да каже кой да бъде партньорът. Ама все си мисля, че той, както и областна и общинска управа ,е крайно време да направят нещо друго. Какво означават втръсналите лозунги, че ”Клептуза е уникален обект и емблемата на Велинград”? Ами защо тогава не му се издейства пред държавата и пред международни организации специален статут, без това да означава ”под егидата на ЮНЕСКО”? Как така за хиляди други неща в България се печелят пари по европроекти, а за Клептуза не може? И въобще някой правил ли е подобни опити?
Изключително перспективно е евентуалното членство Велинград в Европейската асоциация на историческите СПА градове (ЕАИСГ), както и включването му в международната СПА-дестинация. Но нека припомня един от задължителните изисквания на ЕАИСТ към тези всеки един град-член: ”да има традиции в културните и развлекателни дейности (театър, казино, концерти и др.)”. Има ли някой, който да се съмнява, че един атрактивен обект КЛЕПТУЗА би бил много силен коз на Велинград за това членство?
Похвално е започналото цялостно реиновиране на пътя от с. Церово до Велинград (респ. до Разлог, Гоце Делчев и Гърция). Навярно скоро ще завърши ремонтът на околовръстното шосе в частта му от гробищата до Чепино. Всичко това може и трябва да се използва. Но дали сме готови?
Великолепно е, че международният фестивал за детска забавна песен “Дъга над Клептуза“ намери място в Националния календар за извънкласни дейности на МОМН. Това е също косвена реклама на явлението Клептуза.
Хотелиерите искали конкретни проекти? Някой искал публично-частно партньорство? Ами ако Клептуза не е конкретен обект, здраве му кажи. Нали точно там би трябвало да ходят посетителите на хотелите. А хотелиерите, преди да плачат за паркинги и терени, нека направят необходимото и поправят нацвъканото от тях край хотелите и в по улиците на града, но това е друга тема.
Друг е въпросът, че този обект трябва да се превърне в конкретен проект. Нима няма специалисти, които на база на дискусията и предложенията да подготвят варианти на проекти, които да бъдат обсъждани? Нима не може чрез правителството да се привлекат подобни наши и чужди експерти? Ето, точно тук държавата може и трябва да помогне - във финансирането на тази предпроектна дейност. А ако общината не може (или не иска) да направи това, ние ще си правим изводи. В края на краищата има други избори, други по-можещи хора...
И чак когато се утвърди един проект, трябва да се мисли за финансиране на неговата реализация, в т.ч. и пред ЕС, където ще погледнат с други очи на един премислен и обоснован проект, а не като на обща идея. Няма кой сега, без да му е ясно за какво става дума, да каже, че би дал пари. Може да се помисли и за дарителска акция от гражданите, за да станат те съпричастни към това, което и символът на града. Биха могли да се обсъдят и други възможности за финансиране. Но отново повтарям: пари могат да се търсят само за конкретен, обществено одобрен проект..
Всеки от нас може да си представи,какво биха направили досега и много отдавна в Гърция или Турция с подобно чудо. Ние обаче искаме да печелим, без да влагаме усилия,средства, сърце. Е, не става...
Що се отнася до съветниците (а и до Общинска администрация), искам да им напомня, че са се клели не в публично-частното партньорство,а: “...във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите и да работя за тяхното благоденствие.”. Защото доста зачестиха случаите, при които някои от тях все не знаят за какво става въпрос, ама гласували за нещо си. Пресен пример - случаят за залата на покрития басейн.
Не знам защо, но във Велинград обществените проекти се случват все мъчително, все с неохота, все на парченца, а не цялостно. Та като гражданин предлагам на вестника, като започне кампанията за местни избори през 2011 г., да постави тази клетва в рамка като лого на вестника. Както и обществено поръчение за Клептуза!
“Имало едно време едно езеро - Клептуза...”. Тази приказка от бъдещето звучи много зловещо, нали. Но като се имат предвид немалкото изчезнали, разрушени или недействащи обекти в нашия град, нищо чудно някога и това да се случи. Ако от СПА-център Велинград не се превърне в ЗАСПА-град...
Иван Велчев

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай