Велинград - online - ПРАВО НА ОТГОВОР: Въпросът за Чепино баните не е наш въпрос 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант

ПРАВО НА ОТГОВОР: Въпросът за Чепино баните не е наш въпрос
Публикувано 2010-11-09 08:46:08 от темпо

Преди седмица концесионерът на Чепино баня Георги Велев публично, по време на сесия на Общинския съвет, обвини Стоян Христов, че има интерес да вземе баните и затова е предизвикал проверките от Басейнова дирекция. Даваме думата на г-н Стоян Христов, председател на съвета на директорите на Международната асоциация по балнеология и туризъм “Сирона”, за да се чуе и неговата позиция по темата:


Ние от Международно сдружение по балнеология и туризъм „Сирона” и в частност аз не мога да предизвикам такива проверки. Както ви е известно, Сдружението се занимава с развитие на здравния туризъм в комплексите на “Сирона”, като повишаване качеството на услугите, увеличение на туристопотока и развитие на нови направления, а не с интриги и сплетни.
Но искам в хронологичен порядък да сложим фактите на масата. В края на декември 2009 г. пуснахме да работи новият петзвезден комплекс “Свети Спас”. Месеци преди това водихме коректни разговори с Общинска администрация, че това място срещу хотела, което не може да се нарече парк, трябва да се реновира. Там пасат коне, овце и крави, плъзнали са кърлежи, има незаконно построени заведения с външни тоалетни, запустял басейн, в който се развъждат змии и гущери, бунище за отпадъци, няма път, да не говорим за местта за отдих - само името му е парк. Тъй като Община Велинград няма пари, ние подсигурихме финансиране и направихме проект, който мина през всички комисии в Общинския съвет и влезе в дневен ред за сесия. В деня на сесията проектът бе оттеглен! Написахме писмо до кмета и областния управител, в което питам защо не ни дават да оправим парка. Питаме и до ден днешен отговор няма! Всеки гост на нашия хотел е изумен как може срещу нас да има такава гледка. Подчертавам, че ние нямаме абсолютно никакви комерсиални намерения - искаме да направим парк за отдих, както това стана в парка около “Бор” – без чалгаджийници, кебапчийници и други “измислени атракции”. Не парк на Стоян Христов или “Сирона”, а на всички. Ние ще се борим с всички сили това да се случи, защото сме направили голяма инвестиция срещу този парк и не желаем гостите и собствениците да гледат разрухата отсреща. В същия момент, когато ние искаме да реновираме парка, се оказва, че има хора, които искат там да не е парк, а да е строителна площадка, някой си мисли, че Велинград му е бащиния. Има и реституция на земи, не знаем защо общината не е защитила своите интереси пред съдебните институции и сега някой трябва да отговаря пред закона за това. В същото време ние искаме парк, сигурни сме, че и хората от Чепино, а и от целия град, искат парк. Казват, че там имало много интереси, но ние питаме за какви интереси може да става въпрос, като е общинска собственост? Интересът на “Сирона” е да се реновира тази общинска собственост и да помагаме при нейното стопанисване - нищо повече! Да има места за отдих, детски площадки, алеи, осветление, чистота, да построим параклис на святото място “Св. Спас”, да изчистим и обновим последната спирка на автобусната линия и други подобрения около комплексите “Свети Спас”. Ако това се наричат “интереси на “Сирона”, то тогава сме готови да приемем това обвинение!
Въпросът за баните не е наш въпрос. Баните в Чепино ги е имало и трябва да ги има още дълги години. Искаме те да съществуват, искаме те да са боядисани, реновирани, да са част от интериора на парка. Не знам кой ни приписва, че искаме баните. Не го разбираме този бизнес с баните. За нас те са атракция, която бихме рекламирали пред нашите гости. Нямаме никакви намерения да стопанисваме бани - това изобщо не се вписва в концепцията на нашия бизнес за развитие на комплекс от затворен тип със самостоятелни открити и закрити басейни, модерен СПА и медицински център, развлекателни обекти и зони за отдих.
Цинично звучи, че ние сме искали да се развали концесията - това не е наш проблем, получава се махленски разговор. Басейнова дирекция е държавна институция, която преценява кого и как да проверява, и кого и как да наказва. Ние имаме 7 проверки от същата дирекция за 1 година. Тоест на всеки месец и половина ни проверяват как изпълняваме договора за минералната вода. Ние също имаме задължения към Басейнова дирекция, разсрочили сме ги и ги плащаме. Недоумявам как може човек, който 10 години не е плащал за водата, да твърди, че комшията е виновен?! Не е наша работа да информираме Басейнова дирекция и никога не сме го правили. Изобщо, за какво да информираш Басейнова дирекция за нещо, което тя самата е констатирала много, много отдавна и е водила съдебни дела с концесионера?!
През последно време получаваме предупреждения от отговорни служители в Община Велинград да си мълчим, защото, видите ли,”«има нередности в бизнеса на “Сирона”, т.е. преведено на друг език, да гледаме мръсотията през прозорците на комплексите и да чакаме да се застри парка отсреща. Съжаляваме, че трябва да го кажем така, като за непросветени хора. България е правова държава и всеки е равен пред закона, както и всеки е длъжен да спазва закона. Инвестициите на МСБТ “Сирона” на територията на Велинград са прозрачни, обезпечени с финансиране от български банки и финансови институции, направени по надлежния ред, съобразени с всички законови разпоредби в държавата. Досега са извършени над 11 финансови и данъчни проверки. Ежемесечно сме проверявани от Здравната каса, от РИОКОЗ и контролни органи на всички нива. Едва ли трябва всичко направено добро за града не само от нас, а от всички, които са инвестирали в по-малък или по-голям бизнес, да бъде омаскарено. По повод на това се сещам за онази крилата мисъл, казана в началото на миналия век от Константин Иричек, изследвайки българската народо психолоогия: ”Българите имат чудната способност да бъркат работата един другиму и накрая да изпитват удоволствие от това”.
Но нека погледнем и други наболели въпроси за Велинград, които навярно вълнуват не само нас, но и всички жители и гости на града.
Първо: Не кметът на Велинград е виновен за всичко, което се случва в Общината! Всеки от общинската администрация трябва да носи отговорността.
Подкрепяме всяко нещо, което прави общината и е за доброто на Велинград. Чест прави на кмета Иван Лебанов това, което се случва с ремонта на парковете. Чест му прави, че създаде Търговската улица. Поздравяваме го за отварянето на пещерата “Лепеница” за туристи и за още много подобрения по кварталите. Много добре разбираме, че общинският бюджет е така направен, че парите не стигат. Но има и много неща, които не опират до пари. Питаме например може ли Общинска администрация да вземе решение за бунището на входа на Велинград? Кой носи отговорност за наглед дребни неща като бараката, наречена спирка, загрозяваща входа на Клептуза? Не е въпрос на пари и не е работа на кмета да реши проблема с конете, които пасат в парковете или замърсяват улиците. Общинска администрация трябва да си върши работата, защото се издържа с данъците, които ние плащаме.
Повече от всякога и повече от всичко трябва професионално отношение на управлението на Общината в областта на туризма - изграждане на организационна структура, приоритетно решаване на най-важните и наболели проблеми, отговорност от всички и за всичко, което се случва, правилно разчетен общински бюджет и ефективно използване на малкото пари, които ги има, участие на общината в европейски програми, привличане на нови инвеститори, изграждане на инфраструктура и още много, много други въпроси. За всяко едно от тези неща трябва да има добре разработени програми и реално работещи структури.
Второ: Приоритет ли е за общинското ръководство темата за туризма?
Възможно ли е за 3 години Общината да не може да намери време на общинска сесия да разгледа така наболелите въпроси за туризма. Йезуитски се казва, че всички проблеми на туризма ще бъдат обсъждани на една сесия, макар че надали изобщо ще има такава. Въпросът за туризма е въпрос за хляба, за настоящето и бъдещето на Велинград - всеки ден, на всяка сесия цялата община, обществеността на града, трябва да е ангажирана с него. Къде е лобито на туристически бранш сред общинските съветници? Възможно ли е хотелиерите и ресторантьорите във Велинград да не могат за толкова дълъг период от време да поставят своите въпроси за решаване на общинската сесия? И изобщо ефективно работеща ли е тази структура или трябва ново обединение на туристическия бранш в града?
Трето: Няма реклама в чужбина на Велинград като туристическа дестинация.
Редовно участваме в международни изложение, срещаме се с много хора, работещи в туристическия бизнес, натрупахме, бих казал, огромен опит в тази област, станахме членове на ESPA, DMWV и др. Навсякъде всички ни повтарят едно и също: “Трябва да рекламирате Велинград!” Не стига само градът да го наречем СПА столица на Балканите – трябва развитие!
Питаме дали е прерогатив на отделните хотели или е цялостна политика на общината да рекламира. Къде са местата, където трябва да рекламираме балнеологията - руския, немския, скандинавския, израелския пазар? За това трябват контакти на ниво община с институции в съответните чужди държави и подкрепа на българските дипломатически представителства, въпрос е на разчети и сериозна организация и пак опираме до въпроса за отговорността на Общинска администрация - трябва човек в общината, който да се занимава с рекламата на Велинград. Едната компонента е какво предлагаме тук, но другата компонента е как светът да научи за нас. Рекламата също не е само пари, а и отношение. И пак виновен е не кметът, а този, който не си върши работата. Има изключително голям потенциал в Русия - толкова ли е трудно Общинска администрация да изпрати рекламни материали, плакати, брошури в посолството в Москва, консулствата в Екатерининбург и Новосибирск, заместник-кмет да отиде да презентира Велинград в Русия, Германия, Израел, Скандинавските държави – може хотелите да поемат разходите по командировката. Известно е, че “Сирона” има офиси в Москва и Берлин. Нито един човек от Общинска администрация не се обърна досега към нас да окажеме помощ или пък да разработим съответна програма, с която да рекламираме града. И още много, много други въпроси, на които трябва да има отговори.
Четвърто: Гражданското общество като коректив на властта.
Дошъл е моментът гражданското общество на Велинград да стане истински коректив на властта. Дошъл е моментът да се отсее, както казва народът, плявата от житото. Особено радостно е, когато се чува гласът на обществото, когато има хора в общинските сесии да поставят въпросите, които не се страхуват да говорят на глас и най-важното – да назовават с имена онези, които пречат или пък имат други интереси (има се предвид “да се спретне някоя далавера”).
Пето: Нова политическа структура в управлението на града.
През следващата година ще има избори за местно управление. Дали не е време да се замислим кой как ще ни управлява през следващата година.
Вече е време да се даде път в политиката на млади, способни и образовани хора, със свежи идеи, неподкупни и корумпирани. Новото начало – това ше локомотивът, който да дърпа напред града! Не е достатъчно да имаш въздух и минерална вода, не е достатъчно да лежиш на стара слава – необходими са нови и нови идеи, нови решения. Това е пътят, по който трябва да тръгне Велинград, за да стигне там, където всички искаме - да бъде просперираща туристическа дестинация.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-06-24 10:04:06
Температура 26.90°C
Топл. индекс 32.56°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#114 42

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 39.32 %
PM 2.5 µg/m3 219.76
PM 10 µg/m3 250.10

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай