Велинград - online - “Лепеница” посрещна първите гости, чака още много 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

“Лепеница” посрещна първите гости, чака още много
Публикувано 2010-09-14 08:20:24 от темпо

Километър след изхода на пътя Велинград - Сърница нова табелка гордо сочи: “Пещера “Лепеница” - 6 километра”. Най-големите дупки по стария път към Лепеница са запълнени с чакъл, а последните 2.2 километра пътят е горски, но храсталаците са надлежно почистени и достъпът на туристите е осигурен - и пеша, и с автомобил.

На 11 септември пещера “Лепеница” отново отвори врата и посрещна първите туристи - точно 5 десетилетия след официалното й затваряне през 1960 година. Интересът към събитието беше много голям, въпреки ситния и студен дъжд на място дойдоха любители на туризма - с велосипеди, с деца, с каски и с чадъри.
Внушителен бе броят и рангът на официалните гости: зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, депутатите от ГЕРБ Гинче Караминова и Ангел Даскалов, областният управител д-р Дончо Баксанов и заместничката му Ваня Минкова, началникът на Регионалния инспекторат на МОНМ Йордан Чалъков. В ролята на домакини бяха кметовете на Ракитово Емилия Еленкова и на Велинград Иван Лебанов. Присъстваха заместник-кметовете на двете общини и символичен брой общински съветници. Тук бяха основните “виновници” за отварянето на пещерата - хората от сдружение “Суткя” с председател Свилен Топчиев, който бе основният гид на първите посетители на “Лепеница”. Включи се активно и Съюзът на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград с председател Златко Златанов, помагаха и от Туристическо дружество “Юндола 1919” начело с председателя Борис Голомехов.
Г-н Иво Маринов нарече събитието хубав повод и доказателство, че когато институциите, местната власт и бизнеса работят заедно, се случват добри неща. От името на Министерството на икономиката и туризма той обеща, че ще помагат за развитието на пещерата, защото това е шанс за развитие на алтернативен туризъм и целогодишни посещения на туристи, включително от чужбина, във Велинград и Ракитово. Заместник-министърът специално благодари на всички, които са работили за отварянето на пещерата “Лепеница”.
Нова страница в развитието на двете общини след 50 години забвение - такава бе оценката на областния управител д-р Баксанов. Той посочи изключително кратките срокове, в които откриването на пещерата става факт: през февруари 2010 г. министърът на околната среда Нона Караджова е подписала заповед за отваряне на първите 600 метра, през март се проведе първата голяма работна среща в община Ракитово, а на 11 септември се прерязва лентата на стария-нов туристически обект.
Велинградският кмет Иван Лебанов видя в това поредно потвърждение на максимата “Съединението прави силата”. Специалните му благодарности бяха към кметицата на Ракитово Емилия Еленкова, като г-н Лебанов припомни, че началото на идеята за отваряне на “Лепеница” са сложили заедно с нейния баща - покойния ракитовски кмет Ангел Говедарски. “Въпреки че пещерата е на територията на община Ракитово, ние сме най-доволни, защото тя е най-близко до Велинград”, каза кметът Лебанов.
Г-жа Емилия Еленкова се върна към първите създатели на пещерното дружество в Ракитово преди 80 години, към първите проучвания и картирането на пещрата, към първите посещения в нея през 1925 г. Сегашната цел е пещерата да запази в максимална степен естествените си условия, а човешкото въздействие да остане минимално. Нека у туристите да остане усещането, че те са първите посетители в “Лепеница”, пожела г-жа Еленкова и благодари на зам.-министър Иво Маринов, Областна управа, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и Сдружение “Суткя”.
След прерязването на лентата дойде ред на най-интересната част - влизането в самата пещера. Районът около пещерата дни преди това бе почистен, поставена е мрежа на водо-охранителната зона, има импровизирани стълби до височината, където е входът на “Лепепница”. Специално за откриването вътре в пещерата бяха запалени свещи, тъй като тя не е осветена. Първи гост на “Лепеница” беше зам.-министър Иво Маринов, който разгледа голяма част от пещерата. Част от хората се отказаха още в първите метри, тъй като веднага след входа следва нисък участък, който изисква екипировка или поне задължителна каска. Занапред посещенията в “Лепеница” ще са само организирани и с водач-пещерняк, тъй като достъпните 600 метра от пещерата ще останат неосветени и минимално обезопасени.
Като награда за смелостта на първите “пещерняци”, в подножието на “Лепеница” бе поднесена щедра почерпка и дори лошото време не успя да попречи на празничното настроение. С официалното откриване обаче работата не свършва, а трябва да продължи, за да стане “Лепеница” една от емблемите на алтернативния туризъм в Чепинско.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 79.19 %
PM 2.5 µg/m3 34.73
PM 10 µg/m3 37.01

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай