Велинград - online - Свилен Топчиев: “Лепеница” е дива пещера, ще предложи различно изживяване на тур 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Свилен Топчиев: “Лепеница” е дива пещера, ще предложи различно изживяване на тур
Публикувано 2010-09-11 09:56:18 от темпо

Свилен Топчиев е председател на ракитовското сдружение “Суткя” - неправителствена организация, която направи много, за да може пещерата “Лепеница” отново да отвори врати за туристи. Сдружението развива разнообразна обществено полезна дейност, а от 2009 г. е и колективен член на Българското дружество по спелеология като правоприемник на създаденото на 27 юли 1930 година Пещерно дружество в Ракитово. Потърсихме г-н Топчиев, за да получат читателите на “Темпо” по-пълна информация как и при какви условия вече ще може да бъде посещавана затворената от дълго време пещера:


- Г-н Топчиев, какво ще се случи на 11 септември 2010 г. в пещерата “Лепеница”?
- По идеята на Община Ракитово и Община Велинград, сдружение “Суткя” и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград на 11 септември ще бъде тържествено отворена за посещение част от пещера “Лепеница”.
През април 2010 г. Министерството на околната среда и водите издаде заповед, с която разреши посещенията в първите 600 метра от втория етаж на пещерата. Така наложената през 1962 година забрана отпадна и режимът бе променен. Предстои малко обезопасяване на тези 600 метра в някои участъци, имаме проект, който се съгласува с РИОСВ. Посещенията на туристи ще бъдат само с водач пещерняк - вече имаме обучени по съответните правила. Групите посетители ще са малки, по 7-10 човека. Засега пещерата няма да е осветена и ще се влиза само с екипировка. Желаещите могат да се обадят в сдружение “Суткя” и ние ще предоставим обучен пещерняк.
- Защо туристите да изберат точно “Лепеница”?
- “Лепеница” ще предлага нещо различно от всяка друга пещера. Тя е запазена в абсолютно натурален вид, в нея няма промени, няма осветление и спомагателни съоръжения - “Лепеница” е дива пещера. В по-трудните участъци се лази с ръце и крака, затова наличието на екипировка и водач е задължително. Благодарение на това “Лепеница” ще предложи на туриста едно съвсем различно изживяване.
- Ще се заплаща ли за влизане в пещерата?
- Да, ще има заплащане. Таксата е нужна за осигуряване екипировка и на водач, както и за поддържане на пространството около входа на пещерата.
- Как ще рекламирате новата атракция за туристите?
- Ще разчитаме на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград. Преди месеци в Ракитово се проведе голяма среща, на която бяха обсъждани възможностите за алтернативен туризъм, включително като допълнение към СПА-туризма във Велинград. Пещерният туризъм е само част от пакета алтернативни форми, с които можем да привличаме туристи. Хубаво е освен СПА-центровете да предложим и повече атракции за туристите във Велинград и Ракитово.
- Какви са задачите пред общините Ракитово и Велинград по отношение на пещерата “Лепеница”?
- Надяваме се предстоящото откриване на 11 септември да подтикне общините да оправят двата подхода към пещерата - откъм Велинград и откъм Ракитово. Освен оправянето на пътищата, е нужно да се помисли и за паркинг, за да има къде да оставят колите си бъдещите посетители.
Ще отбележа и че дейността на “Суткя” е изцяло доброволна. Ние сме готови да вложим още доброволен труд, особено за обезопасяване на пещерата. Но не можем сами и имамем нужда от съдействието на общините. Например за финансиране на довършителните курсове за планински водачи, които минаха първия модул, но имат още два модула. Община Ракитово подпомогна обучението на водачите пещерняци. Разчитаме Община Велинград и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград да ни подадат ръка за довършване обучението на планинските водачи.
- Как ще продължи работата на “Суткя” в посока алтернативен туризъм?
- Развитието на алтернативния туризъм има две страни. Едната е свързана с обектите, които искаме да покажем - крепости и други исторически места, изграждане на места за почивка, туристически атракции и т.н. Докато тази страна все още не е довършена, няма добра маркировка, няма маршрутни пътеки, няма пейки и беседки, голяма част от обектите се нуждаят от още много работа и на преден план излиза втората страна - планинските водачи. Тяхна е задачата да разказват, да станат добри аниматори, да запълнят празнотите в туристическата инфраструктура с повече информация. Така че за момента ще разчитаме на обучените водачи и ще продължим да работим за съхранение на обектите на културно-исторически туризъм, за довършване и разнообразяване на атракциите. Отварянето на “Лепеница” ни прави оптимисти!
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 86.25 %
PM 2.5 µg/m3 38.51
PM 10 µg/m3 41.14

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica