Велинград - online - “Славееви скали” - маршрут предизвикателство 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

“Славееви скали” - маршрут предизвикателство
Публикувано 2010-09-11 09:33:39 от темпо

Това лято на самия център на Велинград се появиха табели за два туристически маршрута - връх Острец и Славееви скали. Маркировката, полезна както за велинградчани, така и за гостите на града, е дело на Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев”. Средствата са от спечелен проект, финансиран от Европейския социален фонд.

Маршрутът до Острец е сред най-познатите и посещаваните, докато по пътя за Славееви скали туристите-ентусиасти са значително по-малко. Избираме тази посока и защото според специалисти именно тя е една от най-перспективните за развитие на културен туризъм в Чепинско.
Следвайки новите табели, се изкачваме до параклиса “Свети Георги” над Каменица и продължаваме към параклиса “Свети Никола”. Горският пункт в местността Никульова църква е своеобразно “кръстовище”, от което едината посока сочи към Стария чарк, а другата - към Славееви скали. Широкият горски път дава възможност редом с любителите на пешеходния туризъм да преминават различни МПС - планински мотори, бъгита, бусове. Но в един момент маркировъчните табели отклоняват желаещите да се качат до Славееви скали от широкия път към планинска пътека, която се вие нагоре в гората. В средата на изкачването пред погледа се извисява група скали, но не бързайте да се радвате, че сте достигнали крайната точка - това са Мечи скали, а до Славееви скали има още катерене.
Чак когато изкачите билото, пред вас се възправя внушителният скален феномен. Услужлива ръка е поставила дървена стълба в основата на голямата Славеева скала, за да може човек да се изкачи до най-високата й точка. А оттам до хоризонта Родопите се ширват пред погледа в цялата си красота, величие и простор. Скалата е висока над 10 метра и се откроява сред останалите.
Удовлетворението да се изкачиш до скалите и да се насладиш на гледката е огромно. В същото време обаче дошлият дотук турист със сигурност ще почувства поне две липси. Първата е по отношение на маркировъчните табели - на нито една от тях, по цялото трасе, няма данни за дължината на маршрута (тя е около 5 км) и неговото времетраенето. А това е информация, нужна за туриста, особено за такъв, който решава да измине маршрута сам, без специален водач, разчитайки на маркировката и иска да знае поне за колко километра преход трябва да се подготви. Ако ги имаше тези няколко цифри, новата маркировка би била много по-пълна и по-полезна, защото сега сочи само вярната посока.
Втората набиваща се на очи празнота е липсата на информация за самия скален феномен. На мястото я няма дори обичайната табелка с надморската височина. А ако искате да научите нещо повече за уникалността на свещената Славеева скала, трябва да си потърсите и прочетете информация предварително.
Теренно проучване и документиране на неизвестния дотогава археологически обект през 2001 г. е направил Димитър Байраков (сега археолог в Исторически музей - Велинград) и подробности можете да намерите в неговия блог. Според изследователя скалните изсичания на Славеева скала сочат, че тук е имало култови съоръжения - жертвени олтари, басейни, ямки за жертвоприношения, а намерените при разкопки фрагменти от керамични съдове и глинени лъжички се отнасят до късната бронзова или ранната жеязна епоха. Димитър Байраков отбелязва и визуалната връзка с голяма територия на Западните Родопи, което също определя Славеева скала като своеобразен религиозен център, свещена територия на древен култов и ритуален комплекс. През март 2009 г. светилището “Славеева скала” официално е регистрирано в Археологическата карта на България, а през септември същата година са извършени сондажни разкопки, които установяват в близост и наличието на долмен (мегалитно съоръжение), което е уникално за Родопите.
Новата маркировка на маршрута до “Славееви скали” безспорно е чудесно начало. Но за да се разкрие целия потенциал на Славееви скали като културно-исторически обект, се изисква още много работа и тя е концентрирана в подготовката на бъдещ проект. За неговото разработване са обединили усилията си Агенцията за регионално развитие/Център за бизнес и информация - Велинград и местния музей. Ако проектът намери подкрепа и финансиране, “Славееви скали” има всички шансове да накара туристите да открият тук още едно вълшебно място на картата на Родопите.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 75.50 %
PM 2.5 µg/m3 35.85
PM 10 µg/m3 38.20

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica