Велинград - online - Нов казус след решението на ВАС: Поръчката за чистотата - нищожна, договорът с “ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Нов казус след решението на ВАС: Поръчката за чистотата - нищожна, договорът с “
Публикувано 2010-03-30 14:54:10 от Темпо

Върховният административен съд (ВАС) сложи точка на един от казусите, възникнал с проведената от община Велинград през 2008-2009 г. обществена поръчка за чистота и озеленяване.
С решение от 2 март 2010 г. ВАС отхвърли жалбите на кмета Иван Лебанов и на “Еко-Титан” ЕООД срещу две решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 2009 г.
Думата на тричленния състав на ВАС е окончателна и след нея влизат в законова сила решенията, с които КЗК обявява за нищожни решенията на кмета Иван Лебанов за откриването на процедура за възлагане на обществената поръчка, за класиране на участниците и обявяването на изпълнител.
Върховните съдии проследяват хронологията на обществените поръчки: първата е открита с решение от 6 октомври 2008 г. и впоследствие прекратена, което се обжалва от 3 фирми, участвали в процедурата. Втората поръчка е открита с решение от 17 декември 2008 г., като е разширен предметът на дейност - към чистотата е добавено и озеленяване. Съдът потвърждава решението на КЗК, че съществуват две процедури, открити от един възложител с един и същ предмет и е допуснато съществено процесуално нарушение, защото първата процедура не е била приключила при откриване на втората. Затова КЗК отменя прекратяването на първата поръчка и връща преписката на възложителя Община Велинград за продължаване на първата процедура. Тъй като това не се случва, КЗК обявява за нищожно и решението, с което е извършено класирането на участниците във втората процедура и избора на изпълнител на поръчката.
Очаквано, решението на ВАС предизвика юридически и политически отзвук. От името на партия ВМРО бе внесен проект за решение за редовната сесия на Общинския съвет на 24 март. Този проект предвиждаше със свое решение съветниците да спрат плащането на парични средства по договора между общината и “Еко-Титан”, а кметът да бъде задължен да възстанови финансирането на “Стройком” и общинската фирма отново да поеме чистотата и озеленяването. В проекта бе заложено и т.нар. “предварително изпъление”. Точката обаче не влезе в дневен ред, тъй като получи минимална подкрепа - само 4 гласа от ГЕРБ и ВМРО, а 16 съветници гласуваха против нейното включване. Мотиви за отхвърляне на точката изрази Екатерина Каферинова на заседанието на комисията по общинска собственост: Общинският съвет няма правомощия в областта на обществените поръчки и не може да се произнася по съдебно решение и то в отсъствието на кмета Иван Лебанов, който в деня на сесията все още беше във далечна Канада.
Междувременно бе огласено и юридическото становище на адвокат Иван Груйкин за правните последици от решението на ВАС. Юристът счита, че съдът се е произнесъл само за законосъобразността на административни актове на кмета, но не и за валидността на договора с “Еко-Титан”. Този договор е предмет на друг съдебен спор, който се води все още на ниво Районен съд - Велинград. Адвокат Груйкин препоръчва да се изчака това дело да приключи окончателно, като през това време дейностите по чистотата да се извършват от “Еко-Титан”. Според Иван Груйкин “Стройком” ЕООД няма валиден договор за извършване на дейността, а сключеният през 2005 г. анекс е незаконосъобразен.
От своя страна в писмо до председателя на Общинския съвет М. Джамбаз управителят на “Стройком” инж. Борис Станудин обявява, че ще сезират омбудсмана, Комисията за държавен и финансов контрол, Сметната палата и Прокуратурата.
От “Еко Титан” продължават да изпълняват договора по чистотата и озеленяването, обявиха и график за пролетно почистване.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай