Велинград - online - Община Ракитово се рекламира като неоткрития бисер на алтернативния туризъм 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон

Община Ракитово се рекламира като неоткрития бисер на алтернативния туризъм
Публикувано 2010-03-16 09:02:51 от Темпо

Община Ракитово се заема с амбициозната задача да обучи 25 планински водачи, които да се превърнат в двигатели на туризма в региона. За обучението са нужни 25 000 лева, от които към момента са осигурени 5400 лева. Общинският съвет е гласувал по 100 лева на човек, съветникът Атанас Попчев е дарил две заплати, а сумата продължава да се събира. Очаква се курсовете да започнат това лято, като задължително ще включват и зимен модул.

Обучението на планинските водачи стана повод за разширена среща, посветена на алтернативния туризъм. На 11 март Община Ракитово събра като съмишленици по темата много гости: народния представител от ГЕРБ Ангел Даскалов, зам.-областният управител Ваня Минкова, зам.-кметовете на община Велинград Дияна Кехайова и Исмет Бабучи, г-н Горанов от РИОСВ - Пазарджик, директора на ДЛС “Ракитово” Валентин Мечев, представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград, асоциация “Планини и хора”, Асоциация за алтернативен туризъм, Българската федерация по спелеология, творческа къща “Фелая”. От страна на домакините участваха ракитовското сдружение “Суткя”, фондация “Бъдеще за Костандово” и Туристическо дружество “Цепина” от Дорково. Представител на Общински съвет - Ракитово бе Красимир Вандев, председател на бюджетната комисия.
С ендоминутно мълчание участниците в срещата почетоха паметта на кмета Ангел Говедарски, който приживе милееше и работеше за развитието на туризма. Г-жа Емилия Еленкова, кмет на община Ракитово, откри форума и обяви, че той слага основа за развитието на алтернативния туризъм в региона. Поздравителни адреси изпратиха Италианската търговска камара в България и Асоциацията за насърчаване на икономическото развитие и местното самоуправление, която работи съвместно с Испания.
Г-жа Янакиева представи акценти от Стратегията за развитие на туризма в община Ракитово. Общината се самоопределя като “неоткрития бисер на алтернативния туризъм”, а уникалното съчетание на природа и история тук крие наистина огромен потенциал за процъфтяване на туризма във всичките му форми - селски, фестивален, маршрутен, вело, културен, поклонически, билков, еко, спортен, ловен, занаяти и т.н.
Зам.-кметът на Ракитово Крум Георгиев акцентира и на благоприятното местоположение на СПА-столицата Велинград и съчетаването на възможностите на двете съседни общини за разнообразно и комплексно обслужване на туристите. Партньорството ни с Ракитово е неизменно, подчерта и зам.-кметът на Велинград Дияна Кехайова. Борис Голомехов допълни, че Велинград и Ракитово са разделени само административно, но искат ли да успее туризмът, трябва да са заедно.
Най-емоционалното изказване бе на Румен Вандев от сдружение “Суткя”, който сподели, че чака и желае тази среща вече 20 години. Той изрази задоволството от подкрепата на толкова институции и обяви, че Общинска администрация, Държавно ловно стопанство “Ракитово” и гражданството вече са сключили “бракосъчетание” - подписали са рамково споразумение за сътрудничество, което ще доведе до трайно партньорство в областта на туризма.В същото време Румен Вандев с голяма тревога съобщи, че има планове да бъде закрита паралелката по туризъм, съществуваща вече 4 години в СОУ “Св. Климент Охридски” в Ракитово.
За даденостите на Ракитово и за ползата от обучението на планинските водачи говори г-жа Бакърджиева от “Фелая”, която подготвя филм за общината. Г-н Чачаровски от Асоциацията за алтернативен туризъм отправи и критики - липсват кафяви табели за историческите обекти, има една затвореност сред хората, които търсят само държавна работа и това трябва да се преодолее.
Г-н Жалов от федерацията по спелеология разясни законовите спънки пещерата “Лепеница” да бъде отворена за посещения на туристи. Тази година предстои отбелязването на 80 години от създаването на пещерното дружество в Ракитово, което е първото, създадено в провинцията. Г-н Жалов изрази надежда, че ще се намерят млади хора от Ракитово, които да поемат щафетата в пещерното дело.
Идеята за развитие на туризма е голяма, но ако този ентусиазъм не зарази всички, ще си останем в сферата на пожеланията, предупреди инж. Валентин Мечев.
Оптимизъм вдъхнаха думите на депутата Ангел Даскалов, който потвърди вече поетите си анжименти по отношение на туризма. Той обеща да бъде партньор за законодателните инициативи по чакащия разглеждане Закон за пещерите.
Иван Шошев от ТД “Цепина” настоя успоредно с подготовката на планинските водачи да се работи за обектите, на които тези водачи да заведат туристи. В това отношение община Ракитово разчита най-много на проекта за палеонтологичното находище край Дорково и крепостта “Цепина” на стойност 2 550 000 лева, въпреки че самофинансирането от близо 400 000 лева е трудно за общинския бюджет.
Срещата завърши с трапеза и изпълнения на ансамбъл “Бояна” към читалище “Просвета” - Костандово.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води