Велинград - online - Гората и нашето бъдеще през погледа на “Млад европеец” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството

Гората и нашето бъдеще през погледа на “Млад европеец”
Публикувано 2010-02-16 08:59:18 от Темпо

На 10 февруари в Градската галерия клуб “Млад европеец” към Професионалната гимназия по горско стопанство “Хр. Ботев” с ръководител Здравко Ботушанов и лектор инж. Любка Байлова представи еко-урок. Офциални гости бяха: Исмет Бабучи - зам.кмет на община Велинград; Станимир Живков - еколог на общината; Марияна Байлова - директор ОУ ”Хр. Ботев”; Людмила Кьосова - ръководител на ”Грийн Тийм” към СОУ ”В. Левски”; Катя Владимирова - ОУ ”Н. Рилски” с деца от 4-ти клас, които искат да учат при нас; София Ключкова - председател на ИК “Да поработим за Велинград”; Найден Петров - директор на ДЛС ”Чепино”; Йордан Чалъков - началник на Регионалния инспекторат и експертите Пенка Нанева и Валентина Кайтазова.

“Млад европеец” е един от десетте клуба, които работят усилено през последните четири месеца и половина, благодарение на спечелен от Училищното настоятелство проект “Млади лесовъди”, финансиран от ОП “РЧР” и ЕСФ. Всички ученици на ПГГС, а в това число и младите европейци, през петте години от обучението завинаги свързват живота си с българската гора и затова не е случайно, че те решиха да представят темата “Гората и нашето бъдеще”.
Според проф. Пухалев “Гората е онази реалност, която от край време е свързана с хората. От праисторически времена до наши дни хората естествено са свързали своето развитие със съществуването на гората. Човек се раждал в гората и своя живот той отмервал с живота на дърветата. Тя им е давала подслон, поминък и храна. Дълголетието на гората, нейната красота и богатства са изградили в човека представата за нея като нещо свръхестествено и свръхземно. Той започва да обожествява нейните загадки, могъщество и красота”.
От друга страна обаче още през 1820 г. Ламарк пише: “Човекът, заслепен от своя егоизъм, става недостатъчно предвидлив даже и за това, което се отнася до неговите собствени интереси. Вследствие на безгрижното си отношение към бъдещето и равнодушието към себеподобните той сам като че ли способства за унищожаване на средствата за самосъхранение и с това за изтреблението на своя вид... Като че ли предназначението на човека се състои в това да унищожи своя род, като предварително направи земното кълбо непригодно за обитаване”.
Все по-големият демографски прираст, злоупотребата с природните ресурси, изсичането на горите - всичко това води до появата на глобални екологични проблеми. Глобални, защото засягат интересите на цялото човечество и не съществуват граници, които да ги спрат. Поради значимостта на тази тема Надежда Малчева и Яким Юруков по задълбочен и атрактивен начин представиха своя мултимедийна презентация, като показаха както фактите, така и нужните действия от страна на цялото човечество за преодоляване на критичното състояние на планетата.
В следващата разработка, като логично продължение на темата за състоянието на планетата и мястото на гората в по-доброто ни бъдеще, Славчо Илиев представи реч на индиански вожд, произнесена през 1884 г. по повод купуването на земята на неговото племе от американското правителство.
Владимир Цанов разказа какво представлява идеята за устойчивото развитие и как всеки от нас може да намери своето място в нея. Идеите си Владимир демонстрира с интересна мултимедийна презентация, подкрепена с подходящи снимки. Явор Дебелушин и Георги Атанасов разказаха за многобройните ползи, които извличаме от горските екосистеми и колко свързана е гората с живота на хората. За да видим какви са идеите на специалистите за подобряване на всички видове ползвания от горите и подобряване качеството на българската гора, Тони Забурдяев представи своята разработка, свързана с многофункционалното стопанисване на горите.
Преди финала на урока разгледахме резултатите от направената в началото на нашата среща анкета. Христо Беширов, Сали Каравели и Ангел Попов раздадоха на всички гости анкетни карти за отношението на хората към глобалните екологични проблеми. След старателна обработка на данните от нашия компютърен специалист Иван Миров, обявихме пред всички анализа на направените анкети.
И накрая Петър Марков и Теодор Бегов направиха своя разумен, но и много емоционален извод за това какво е гората за нас и колко важно е нейното място в нашето общо бъдеще.
Финала на еко-урока, разбира се, бе емоционален. Учениците от клуба рецитираха стихове за гората и запяха заедно с всички гости прекрасната песен “Хубава си, моя горо”.
инж. Любка Байлова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 77.90 %
PM 2.5 µg/m3 27.40
PM 10 µg/m3 36.04

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica