Велинград - online - Ще успеят ли каменчани или да? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Ще успеят ли каменчани или да?
Публикувано 2010-02-09 09:15:25 от Темпо

Когато на едно място се съберат “кмета, даскала и попа”, българинът вярва, че работата ще стане. Колкото и илюзорно да им се струва на скептиците, Инициативният комитет “Да поработим за Велинград” успя да събере на едно място кмета Иван Лебанов, директорката на Основно училище “Христо Ботев” Марияна Байлова и отец Антон от храма “Света Троица” в кв. Каменица. Не само те, а и доста жители на квартала, се отзоваха на поканата за събрание под девиза “Каменчани, на работа”. Вечерта на 4 февруари в малката зала на читалище “В. Левски” бяха и ученици от ПГГС “Хр. Ботев”, които също ще се включат в инициативата.

С две думи идеята е всеки да свърши малко общополезна работа, за да може кварталът да посрещне летния туристически сезон по-чист, по-подреден, по-зелен. В подкрепа е създаден доста голям изпълнителен комитет, в който влизат София Ключкова от ИК “Да поработим за Велинград”, Мария Матева и Илияна Капсъзова от ОТНЧ “В. Левски”, Марияна Байлова, отец Антон, Ангелина Колева от Историческия музей, Надежда Ганчева от ПГГС “Хр. Ботев”, Мария Къдреева от Културния клуб на пенсионера и Елена Гълева от Горско стопанство “Чехльово”. За почетни членове на комитета инициаторите обявиха кмета Иван Лебанов, народния представител Ангел Даскалов, председателя на комисията по туризъм в Общинския съвет Георги Чинков и председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов.
Дългосрочната цел е до 2013 г. квартал Каменица да се превърне в екологично чиста ваканционна територия, която да привлича повече туристи и това да доведе до повече работа и доходи за населението. На събранието бяха набелязани първите стъпки, които трябва да са факт до юни 2010 г. София Ключкова представи оперативен план за хигиенизиране на квартала, в който са изброени улица по улица, мостче по мостче, чешма по чешма и т.н. - всички обекти на градската среда, които се нуждаят от почистване, боядисване, асфалтиране, озеленяване със съответните отговорници. Не бяха пропуснати детските площадки, заслоните, туристическите пътеки, параклисите, хижите. Трябва да се включат всички - от най-малките в детските градини до най-възрастните в пенсионерския клуб, заяви г-жа Ключкова. Оказа се, че ентусиазмът е заразителен и че въпреки коментарите “Идва чичко Каров!” и “А пари откъде?”, много хора заявиха готовност да участват. Повлия и фактът, че по време на срещата бяха прожектирани снимки, които ИК “Да поработим за Велинград” беше направил преди 3 години и се оказа, че част от сметищата, порутените обекти, дупките по улиците все пак са оправени и към днешна дата не изглеждат по тогавашния грозен начин. Въпреки отбелязания прогрес, сред създадените групи има и такава с име “Грозни гледки” като гаранция, че работата по отстраняването им ще продължи.
До началото на лятото трябва да започне работата по изграждането на бъдещия параклис “Свети Власий” и павилион за минерална вода до извора “Власа”. На кмета Иван Лебанов бе напомнено обещанието да се направи пералня в Асфалтова база, а пералнята до “Власа” да бъде превърната само в атракция за туристите. С най-голяма острота бе поставен проблемът за отваряне на Кална баня, за което хората настояват повече от година. Каменчани поискаха да бъде урегулирано с триъгълник кръстовището на Кална баня, да се подменят плочките по тротоарите в центъра на квартала, да се почисти каптажът за минерална вода на Кремъчна баня и паркът на Сярна баня. Ще започнат ремонти и направа на тоалетни на гробищата, под Гергевана ще се направи чешма “Вяра, Надежда и Любов”, а преди лятото ще бъде изготвена и рекламна дипляна за Каменица. “Като изчистим навсякъде, ще покажем, че така е по-хубаво”, каза София Ключкова и бе подкрепена с поредица от изказвания, че всеки трябва да поддържа чисто и красиво, да не изхвърля боклуци в дерето и в гората, да допринесе с малко за общото дело.
Кметът Иван Лебанов, който присъства заедно със заместниците си Валя Цветанова, Дияна Кехайова и Георги Янчев, първо благодари на каменчани, че са подкрепили подписката общината да си върне минералните води. Сега ситуацията в Общинския съвет е благоприятна, подчерта г-н Лебанов и пое обещание общината да помага.
“На този етап градът е в отчайващо състояние, но не можем да прехвърляме всичко на общината, а всеки трябва да направи по малко, да има отношение!”, каза отец Антон. Той изрази задоволство, че се печелят проекти, но и разочарование, че при ремонта на църквата по проект “Красива България” е крадено грозно и брутално, а наказани няма.
В подкрепа на инициативата, зародила се сред гражданите, се обяви и общинската съветничка Екатерина Каферинова, която не скри, че в началото е била скептична по отношение на ИК “Да поработим за Велинград”.
В залата въпросът на София Ключкова “Ще успеем ли или да?” получи единствения възможен отговор. А след думите идва ред на работата.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.79 %
PM 2.5 µg/m3 26.66
PM 10 µg/m3 32.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай