Велинград - online - Януарски бум на безработицата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Януарски бум на безработицата
Публикувано 2010-02-02 08:48:11 от Темпо

Традиционно високата безработица в общините Велинград и Ракитово отбеляза бум в първия месец на 2010 г. С рекордните 25.21% община Велинград е на първо място по ниво на безработицата в област Пазарджик, следвана с 20.76% от община Ракитово. Всеки четвърти в работоспособна възраст във Велинград и всеки пети в Ракитово е в редиците на безработните. Сравнението показва проблема в дълбочина: безработицата в България през последния месец е средно 9.13%, за област Пазарджик тя е 12.33%, а за община Велинград - близо три пъти по-голяма от общата за страната и два пъти за областта.

Директорът на Бюро по труда - Велинград Тошко Кютов съобщи, че са очаквали бум на съкращенията през януари и февруари и той е факт. През януари цифрата на безработните се е увеличила с близо 300 човека и вече е около 7200. Най-много са съкратените от дърводелските фирми, шивашки цехове, строителство и обработката на хмел. Налице е и тенденцията да се регистрират като безработни хора, които досега са работели в чужбина, но заради кризата са загубили работните си места там - те са близо 10% от новорегистрираните безработни във Велинград и Ракитово. Секторът туризъм не е толкова засегнат от кризата и съкращения почти няма. Според г-н Кютов се очаква след февруари да започне възстановяване на бизнеса и наемане на работна ръка.
На фона на сериозните проблеми на трудовия пазар само две фирми (по една от Велинград и Ракитово) са заявили желанието да се възползват от възможността персоналът да работи на 4-часов работен ден. Основната бариера за ползване на тази кризисна мярка е страхът на работниците да подпишат договор за работа на 4 часа и възнаграждение от 120 лева.
По данни на Бюро по труда - Велинград входящият поток на безработните през януари е 1148 човека, от които новорегистрирани са 1119. Изходящият поток (броят на постъпилите на работа) е 867 човека. Най-голям шанс за намиране на работа отново дава програмата на социалното министерство “От социални помощи към осигуряване на заетост” (ОСПОЗ). Бюро по труда - Велинград съвместно с общината е спечелила 8 проекта по тази програма, които започнаха от януари. 453 работни места се разкриват в аварийните дейностни при зимни условия и още 111 места по други проекти. Работи и програмата за обучение на безработни до 29 години, за които в момента са организирани курсове по английски език и компютърна грамотност.
Друга алтернатива са работните места за чужбина, към които хората проявяват интерес, но за мнозина пречка е изискването за владеене на език. Възможности все пак има:
* търсят се жени за гледане на възрастни хора в Германия, като е нужно добро познаване на немски език (не по-ниско от III степен), добро здраве и практически опит за дейността.
* Финландия търси лекари и медицински сестри, тъй като страната има проблеми със застаряването на населението и недостиг на персонал в здравеопазването. Изискванията са добро ниво на английски език и документи за квалификация. Интервю с кандидатите ще се проведе на 17 февруари в Пловдив.
* Дания търси стажанти във ферми, като местата са за учащите се в селскостопански училища или завършили такива преди година. Стажът може да започне по всяко време на годината, началното възнаграждение е около 1270 евро бруто. Фермите са за плодове, зеленчуци, животни, а стажантите трябва да владеят английски и да са мотивирани да учат датски език. Повече информация за предложенията за работа в чужбина може да се получи от Бюро по труда - Велинград.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 76.77 %
PM 2.5 µg/m3 30.35
PM 10 µg/m3 39.48

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води