Велинград - online - Теснолинейката - история и атракция 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 23
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“
· Велинградчанка пробяга маратона в Копенхаген
· Извършено бе най-мащабното зарибяване на река Чепинска
· Поредно отличие за МФГ „Каменчани“
· Фестивалът в Костандово се превърна в тридневен празник

Теснолинейката - история и атракция
Публикувано 2009-08-11 09:28:22 от Темпо

Всяка година през август теснолинейката Септември - Велинград - Добринище има рожден ден. За жепейците 1 август е важна дата, а историята на релсовия път - част от тяхната професионална съдба. Виктор Ангелов е един от дългогодишните служители на ЖП-гара Велинград. Днес, вече пенсионер, той припомня най-интересното от историята на теснолинейката:

Пътуването по теснолинейката Септември - Велинград - Добринище се превърна в атракция за много туристи и гости на страната ни. Влакчето, което по маршрута си се изкачва и слиза по силно пресечен планински терен, едва ли има равно на себе си по красота.
Тази линия е по-красива и от обявената за паметник на техниката известна теснолинейка в планината Хард в Германия.
От Септември до Велинград линията минава по дефилето на река Чепинска, пресича Чепинското корито, насочва се към Аврамовата седловина, разделяща Рила от Родопите. Влакчето преминава през много тунели, докато се изкачи на височина 1268 метра над морското равнище - на най-високата на Балканския полуостров гара Аврамови колиби. Линията прави осморка по трасето си, като за този участък, проектиран от френски инженер, е използвано муле да покаже точното трасе.
Десетки години по линията пътуват множество пътници и туристи, превозват се най-различни стоки - до времето, когато голяма част от тези дейности се иззе от автотранспорта. Години наред жп-линията е най-важната и удобна връзка между Пазарджик и Разлог. Но с намаляването на пътниците са закрити и някои гари като Цепина, Света Петка, Черна Места и Велинград-юг (Чепино), която е закрита през 1993 г. и сега е само спирка. Най-рано е закрита линията Кочерино - Рилски манастир.
Строежът на жп-линията Септември - Добринище започва през 1921 г. За 5 години, при тежки планински условия и с примитивна техника, трасето стига до село Лъджене. Първоначално релсите са тип ЧБР с маса 19.91 кг/м с междурелсие 760 мм. Предложението на инж. Николов за междурелсие 1000 мм след дълги спорове не се приема. През 1955 г. релсите са сменени с тип РПШ с маса от 31.18 кг/м. През 1958 г. релсите вече са тип Р-49 с маса 49 кг/м.
Линията започва да работи с локомотиви и вагони, взети от линията Червен бряг - Оряхово.От 1928 г. в експлоатация са 4 парни локомотива от серия 500-76, произведени в Полша. След това са доставени локомотиви серия 600-76, които се ползват до идването на дизеловите мотриси. През 1942 г. са доставени 3 дизелови мотриси, а през 1952 г. още две, купени от Унгария. През 1966 г. са закупени 3 локомотива от Германия и 7 от Румъния. Парните локомотиви са спрени от движение.
В строежа на линията, в участъка Септември - Лъджене, са участвали руски белогвардейци. В участъка Лъджене - Банско са работили фрунски инженер и пленени немски войници, свалени от самолет 70-2.
Едновременно със строежа на линията са строени и гарите. Гара Чепино е построена с доброволен труд и средства от населението на два етажа. Гара Лъджене е била едноетажна постройка с 3 стаи. Трасето на линията не е минало през Каменица, защото не са си дали имотите и тогава между селата Лъджене и Каменица било направено шосе. Преди откриването на гарата в Лъджене каменските първенци видели, че е поставена табела “Гара Лъджене - Каменица”. Обидили се и казали, че ако Каменица не мине отпред, те няма да присъстват на откриването. Желанието им било изпълнено.
На някои от гарите по линията били построени водни кули - Банско и Велинград, а на Долене, Света Петка и Якоруда - водни кранове, откъдето парните локомотиви се зареждали с вода.
Линията е завършена през 1938 г. Сам цар Борис III карал влака до Добринище. Многобройно население се стичало на гарите да види двете чудеса - цар и влак. На гара Якоруда царят бил посрещнат от Каменската духова музика.
През годините много хора във Велинград са свързали съдбата си с теснолинейката, която е изиграла огромна роля и за развитието на Чепинския край. Днес парното влакче е една от най-интересните атракции, които можем да предложим на туристите.
Виктор Ангелов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.04 %
PM 2.5 µg/m3 27.62
PM 10 µg/m3 29.87

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай