Велинград - online - Люта битка за шефското място в “СИП” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Люта битка за шефското място в “СИП”
Публикувано 2009-08-03 23:50:26 от Темпо

Лютата битка за директорското място в общинското предприятие “Спортни имоти и пазари” продължи и през изминалата седмица. Както в. “Темпо” съобщи в предишния брой, на 21 юли 2009 г. кметът Иван Лебанов е прекратил трудовия договор на Анна Кондарева, а на следващия ден е назначил на поста Костадин Златев. На сесията на 30 юли като допълнителна точка съветникът от БЗНС Георги Чинков внесе искане за отменяне на кметската заповед, с която е прекратен договора на Анна Кондарева. Припомняме, че г-жа Кондарева бе предложена за длъжността преди 6 месеца от БЗНС, чийто местен лидер е Георги Велев.

Заместник-председателят на Общинския съвет Александър Гагов определи заповедта като пореден пример за незачитане на Общинския съвет и обвини кмета, че отсъства от пета поредна сесия. Председателят Мустафа Джамбаз цитира решение и наредба на местния парламент, според които директорите на общинските предприятия се назначават от кмета по ред, определен от Общинския съвет, а трудовите им договори се сключват, прекратяват и променят след решение на Общинския съвет. На въпрос от д-р Чешмеджиев дали Общинският съвет има правни основания да отменя заповедта на кмета, г-н Джамбаз цитира чл. 45, ал. 2 на ЗМСМА, според който Общинският съвет може да отменя актове на кмета на общината, които противоречат на актове, приети от съветниците. Заповедта на кмета може да се обжалва и пред Административния съд. 18 от присъстващите съветници от различните политически групи гласуваха за отмяна на заповедта, един бе против, а двама се въздържаха. Избрана бе и комисия от трима съветници - Ал. Гагов, Г. Чинков и Л. Белев, която да осъществи контрол по приетото решение. Решението отменя заповедта за освобождаване на А. Кондарева и задължава кмета да прекрати договора на К. Златев. На основание чл. 60 от Административно-процесуалния кодекс се допуска предварително изпълнение на решението и се постановява то да бъде незабавно изпълнено от кмета на община Велинград и от инж. Юлия Гагова, която е била назначена за врид директор на “СИП” със заповед на Анна Кондарева от 20 юли 2009 г.
След гласуването заместник-кметът Валентина Цветанова поясни пред съветниците, че са подкрепили едно противоречиво решение, защото заповедта на кмета за прекратяване на трудовия договор на А. Кондарева е по чл. 71 от Кодекса на труда. Този член позволява срочните договори да бъдат прекратявани без предизвестие.
Броени часове след приключване на сесията на 30 юли представители на мнозинството в Общинския съвет са отишли на Пазара, за да приведат решението в действие. До реална смяна на директора обаче не се е стигнало, тъй като към този момент не е имало влязло в сила решение на Общинския съвет или друга правораздавателна институция.
На следващия ден Общинска администрация разпространи прессъобщение с официалната си позиция по случая и мотивите за освобождаване на г-жа Кондарева. В прессъобщението се казва: “Със заповед № 907 от 21.07.2009 г. кметът на община Велинград Иван Лебанов прекрати трудовите отношения на общината с директора на ОП “Спортни имоти и пазари” Анна Кондарева. Трудовият договор с г-жа Кондарева бе сключен за изпитателен срок от 6 месеца и прекратен в същия срок. Основание за освобождаването й от длъжност е фактът, че предприятието работи на загуба в размер на 57 633 лeва за периода от началото на годината до 27.07.2009 г. Отчетените приходи са на стойност 167 367 лева, а разходите възлизат на стойност 225 000 лева.
Загубите от синята зона са в размер на 20 125 лева, като разходите са на стойност 60 000 лева, а приходите са едва 39 875 лева. Намалели са постъпленията от Централния минерален плаж. За периода януари - юли през изминалата 2008 г. те са били 70 568 лева, а през тази година са отчетени 38 595 лева. Освен това във връзка със сините зони в общината са постъпили многократни жалби от граждани.”
Без никакво съмнение битката ще продължи - както между двете власти в общината, така и на съдебния фронт. В тази битка има още два важни казуса: предложеното от мнозинството на БЗНС-ДПС-ВМРО преобразуване на “СИП” в търговско дружество и делото, което ексуправителката на “СИП” Атанаска Хрисчева води срещу своето освобождаване от поста. В момента г-жа Хрисчева е назначена за заместник-управител по икономическите въпроси.
И докато борбата за власт продължава, в общинската хазна влизат все по-малко приходите от традиционно печелившите Пазар и Плаж, а въведената с идеята за печалба синя зона е на загуба. Никак не е маловажен и въпросът за състоянието на обектите, стопанисвани от ОП “СИП” - снимките от Пазара казват повече от всякакви коментари.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.45 %
PM 2.5 µg/m3 32.30
PM 10 µg/m3 35.35

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай