Велинград - online - Незаконните работилници - закрити, за горските служители - никакви компромиси 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Бизнес: Незаконните работилници - закрити, за горските служители - никакви компромиси
Публикувано 2002-07-03 18:14:43 от Темпо

Ето и част от въпросите, на които отговориха г-н Мехмед Дикме, г-жа Меглена Плугчиева и ген. Бойко Борисов пред журналисти във Велинград:
- Какви драстични мерки ще се вземат срещу нарушителите?
Мехмед Дикме: Една част от информацията не подлежи на разгласяване, защото как бихме могли да хванем хората, които извършват нарушения, ако предварително им кажем какво ще правим. Много сериозен контрол ще има във всички предприятия в страната, завишен контрол и по отношение извозването на дървесината. След взетите мерки ще намалеят пожарите, незаконната сеч, незаконната преработка, ще намалеят и проблемите, свързани с незаконния лов и риболов. Това е една демонстрация на воля с обединени усилия да решим всички онези проблеми, които бяха натрупани в страната.
- Какво точно ще се направи срещу незаконните дърводелски работилници?
Мехмед Димкме: Те ще бъдат ликвидирани, ще бъдат закрити, защото не може едно незаконно нещо да съществува.
- Но от години на територията на Велинград съществуват много незаконни работилници! Мехмед Дикме: Ето, крайно време е да спрат да съществуват незаконно, ще ги издирим и за това ще работим.
Меглена Плугчиева: Първо, ние ги знаем къде са и тук искам да припомня, че преди 2 години стартира проверка на МРРБ и една голяма част от цеховете бяха запечатани със спрени ток и вода. И на някои бяха дадени предписания, за да изпълнят определени стандарти и условия, хигиенни нормативи, на Инспекцията по труда, на контрола за незаконно строителство, на органите на НОИ, на данъчните служби. Сега ще работим комплексно - ще искаме незаконните работилници да бъдат спрени и да се прави проверка с прокурорско разрешение за пълна инвентаризация вътре в цеха и от там по пътя към митниците, защото те също са включени в тези проверки.
- Има ли данни от началото на годината колко незаконни работилници са затворени? Меглена Плугчиева: Има само в региона на Пазарджик 270 работилници и цехове, незаконно работещи. Но различните институции проверяваха сами за себе си и се късаше веригата. Сега проверката има комплексен характер, за да се обединят усилията и да не се работи на парче.
- Има ли наказани държавни служители, които са замесени в незаконни действия?
Меглена Плугчиева: Има вече дисциплинарно уволнени и трябва да се знае, че няма да има компромиси за нито един държавен служител в системата на горите. Защото не е тайна, че една част от тези груби нарушения и създадените криминални вериги не стават без участието, без наблюдението на служители от системата на горите. В района на Варна от зам. директора до горския стражар бяха дисциплинарно уволнени. В с. Гърмен, Гоцеделчевско, е последният случай, където има процедурни нарушения. И там от зам.директора до горския стражар получиха последно предупреждение. От данните за миналата 2001 г. е известно, че са били уволнени 47 служители от системата на горите.
Мехмед Дикме: Там, където се установи участие на наш служител в тези вериги на незаконна сеч и преработка на дървесина, дисциплинарното уволнение ще бъде най-малкото наказание. Не случайно казахме, че и главният прокурор, и министърът на правосъдието също ще предприемат съответните мерки. Имаме съгласието на главния прокурор, включително и за ония преписки, които залежават от доста години. - Осигурени ли са финансови средства за тези проверки?
Мехмед Дикме: Осигурени са в бюджета на всяко министерство. Тази оперативна група няма да разполага с допълнителен бюджет, а той е разчетен в рамките на всяко едно министерство.
Бойко Борисов: Аз се радвам, че 95% от задачите в тази оперативна работа са поверени на нашите служби, но ще трябва да попитам нашия отговорник по тила дали са приведени такива средства в нашето министерство. Защото на нас ще ни трябват бензин, коли... (М. Мехмед обяснява на ухо на ген. Борисов, че вече се привеждат средства на всяко министерство, участващо в тази програма). Искам да добавя и това, че съвместно с Агенцията по заетостта ще обучим 4-5000 души, които в момента са безработни, и те ще помагат за опазването на реколтата. Просто ще работят 4-5 месеца в системата на МВР.
- Как ще се спре изтичането на информация от средите на горските служители?
Меглена Плугчиева: Не мога да дам 100% гаранция, че това може напълно да стане и наистина част от информацията да изтича. И за това се надявам на взаимодействие между ведомствата и тук водеща роля да има полицията, защото те са професионалисти в тази област.
Бойко Борисов: Тук са директорите на регионалните дирекции на МВР, началниците на служби “Полиция” в по-големите градове, директорите на дирекциите “Полиция”, “Жандармерия”, “Гранична полиция”. Това са хората, които ще изпълняват тази програма и оперативния план. 95% от задачите са за тези служби. Ние сме алармирали многократно за проблемите и сега с тази програма държавата реагира на един много сериозен проблем. България е туристическа държава, а в съседна Гърция няма гори, а само голи баири. А ние имаме прекрасна природа, дивеч, риба, всичко, което може да направи тази държава една прекрасна туристическа страна, а това зависи от нас.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 76.30 %
PM 2.5 µg/m3 32.81
PM 10 µg/m3 45.61

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води