Велинград - online - В Ракитово чакат чудотворната икона “Златната ябълка” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

В Ракитово чакат чудотворната икона “Златната ябълка”
Публикувано 2009-07-27 21:34:47 от Темпо

В дните на Богородичния пост, между 1 и 14 август, в храма “Света Неделя” в Ракитово ще бъде донесена чудотворната икона на Света Богородица от Горни Воден, известна като “Златната ябълка”. Отец Стоил съобщи, че лично Пловдивският митрополит Николай ще придружи светинята в Ракитово. По време на визитата си митрополит Николай ще посети и новостроящия се параклис “Св.св. Кирил и Методий” в местността Дъното на язовир “Батак”. Параклисът се въздига от инициативен комитет начело с отец Стоил.

Чудотворната икона, пред която предстои да се поклонят вярващите от Чепинското корито, има изключителна история. Смята се, че е изрисувана през 16 век от неизвестен автор.Изображението е върху дърво с темперни бои, които и до днес изглеждат неподвластни на времето. По-късно иконата се сдобива със сребърен обков, тежащ 2 килограма. Нарича се “Света Богородица Одигитрия (Пътеводителка). Заради присъсващите в изображението три ябълки иконата е наречена и “Златната ябълка”. Вярва се и има многобройни доказателства, че помага на жени, които имат проблеми със забременяването. Чудотворната икона помага и при много други житейски проблеми и към нея се отправят множество молби.
Векове наред иконата е в манастира “Света Богородица - Успение” в Горни Воден. Селището, възникнало през 2-3 век сл. Христа, днес е квартал на Асеновград. До 1924 г. е било населено с гърци и са го наричали “малката Елада”.
Първото запазено писмено свидетелство за чудо, сътворено с помощта на иконата, е от 1765 година. В описание на игумена Ананий Клинис от манастира “Св.св. Кирик и Юлита” е разказано за неплодна жена, която заради дълго пътуване закъсняла за празника и не могла да получи от благословения хляб. Виждайки в това лош знак, жената започала горко да ридае и трогнала божия служител. Като не намерил дори трошица от благословения хляб, той дал за утешение на жената единствената ябълка, оставена като дар пред иконата на Богородица. След като родила дете, изпълнена с вяра и благодат, жената богато украсила иконата на Богородица и дарила една златна ябълка.
В народната памет иконата се свързва и със сестрата на цар Борис III княгиня Евдокия. През 1934 г. тя преспала една нощ в църквата в Горни Воден и след това оздравяла от тежка болест. За благодарност царят дарил мрамора, с който облицовали пода на храма и златно енголпие (панагия) - медальон с кръгла икона, който се носи само от висши духовници.
От 18 век в църквата в Горни Воден се чества уникалният за този регион на страната празник “Златната ябълка”. Той се пада винаги в петата съботата от Великденския пост. Още в първия петък от поста се чете акатис и иконата на Света Богородица се окичва с ябълки, които престояват там 5 седмици. На празника на “Златната ябълка” в църквата се носят пити, които се освещават и раздават. Ябълките от иконата се раздават на безплодни жени, като трябва да се изядат целите, включително със семената и дръжките.
В близост е манастирът “Св. св. Кирик и Юлита” и всяка година на празника Преполовение се прави литийно шествие с иконата от църквата до манастира. Шествието е било забрането от комунистическата власт през 1946 г., но от 2000 г. е възстановено и в него участват стотици вярващи. От 19 век датира и друг обичай: храмът се обикаля с 3 бели конеца, от които след това се плете коланче и жените го носят около кръста си, докато родят. Традицията възниква след като една жена получава съновидение, в което Богородица я напътства как да се изплете специалния колан.
Все още не е уточнено на коя дата между 1 и 14 август чудотворната икона ще бъде в църквата в Ракитово. Веднага след като дата стане известна, вестник “Темпо” ще я съобщи, за да могат повече хора да се помолят пред “Златната ябълка”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.28 %
PM 2.5 µg/m3 32.42
PM 10 µg/m3 35.48

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води