Велинград - online - Над 1100 подписа против затваряне на Инфекциозно, лекари пишат до министри 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Разни: Над 1100 подписа против затваряне на Инфекциозно, лекари пишат до министри
Публикувано 2002-05-14 16:16:21 от Темпо

Над 1100 велинградчани подкрепиха подписката срещу закриване на Инфекциозното отделение в общинската болница. Организаторите на подписката съобщиха, че на 13 май тя ще бъде внесена официално в общината - до кмета и до Общинския съвет. На 15 май Общинският съвет ще обсъжда темата. Междувременно група лекари изпрати писмо до вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лидия Шулева, министъра на здравеопазването Божидар Финков и председателя на Акредитациония съвет към МЗ проф. д-р Петър Николаков. Писмото е подкрепено от д-р Бонка Попова, д-р Анна Колчагова, д-р Ганка Филипова, д-р Съдбина Топорчева, д-р Дора Табакова, д-р Ромил Попов, д-р Василка Настева, д-р Радиана Кюркчиева, д-р Емил Драгийски, д-р Вили Хрисчева, д-р Веселин Хърлев, д-р Иван Костадинов, медицинските сестри Илинка Сапунова и Иванка Спасова. В писмото се казва:
Имаме Инфекциозно отделение (ИО), отговарящо максимално на съвременните изисквания, в болница, построена преди 45 години, с перфектно обучен персонал. При последната акредитация на “МБАЛ-Велинград” от проф. Маркова на 26 ноември 2001 г. същото отделение е акредитирано да остане в структурата на болницата.
Имаме лекари специалисти по заразни болести (пенсионери), има също възможност да се създаде млад лекар-специалист.
Специалистът-пенсионер може да бъде консултант до оформяне на специалист-завеждащ. Така че условия за сключване на договор с РЗОК по клинична пътека “вирусен хепатит” са налице, което ще осигури за болните (включително по посока на чревни и въздушно-капкови енфикции) безплатно лечение и изследване.Имаме перфектна бактериологична лаборатория и епидемиологичен отдел, които са способни да се справят със задълженията си.
Как може с лека ръка да се унищожи отделение с 10 легла, напълно осъвременено като база, което поема болни от куротния ни град, от Ракитово и околните селища и тези от по-далечния висок район - например болните от Сърница трябва да пътуват още 50 км до Пазарджик. Условията в ИО - Пазарджик не са по-добри от нашите. При епидемии, естествено, че десетте легла не ни стигат и тогава е възможно ползването на ИО в Пазарджик. Това е нещо двупосочно: когато в Пазарджик има такъв проблем, те редовно са пращали болни за лечение в нашето ИО.
Защо трябва да се затвори отделение, създадено с помощта на дарители - фирми и граждани, чието желание е нашите болни да се лекуват тук? Да попитаме републиканския консултант по заразни болести д-р Майда Тихолова: може ли и трябва ли заразно болните да се лекуват по домовете, както ни препоръча във Велинград проф. Запрянов? Лечението на такива болни без диагностично изследване, с антибиотици “на сляпо” много често създава хронично болни и здрави бацилоносители - пресен пример е салмонелозното хранително отравяне в Русе.
Били сме свидетели на дизентерийни епидемии, взривни хранителни отравяния от салмонели, стаф. ауреус и др.; менингитни епидемии от менингококи или вируси; епидемии от хепатит; хеморагичен нефрозонефрит без смъртни случаи; чревни и белодробни инфекции от дифтерия, стафилококи и др.
Кое ни гарантира, че всичко това няма да се случи пак? Рисков фактор е намалената защита на населението, което се манифестира с увеличението на туберкулозата. Рисков фактор е нашата питейна вода, която в по-голямата си част е от карстов извор и въпреки пречиствателната станция при силни дъждове водата помътнява и трябва де се хиперхлорира. Рисков фактор е, че нашият район е ендемично огнище на хеморагичен нефрозонефрит. Рисков фактор е, че Ракитово и селата Костандово и Дорково са огнища на хепатит. Рисков фактор са съмнителните хранителни продукти, неотговарящи на санитарните изисквания. Рисков фактор е безотговорното лечение от лични лекари без изследвания, в дома.
Надяваме се проблемът да се реши в интерес на болните хора и в интерес на квалифицираните кадри, които се занимават с тяхното лечение и обслужване.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.62 %
PM 2.5 µg/m3 32.12
PM 10 µg/m3 35.17

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води