Велинград - online - Парадоксално, но факт: 722 000 лева висят във въздуха 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Обектив: Парадоксално, но факт: 722 000 лева висят във въздуха
Публикувано 2009-01-06 09:58:27 от Темпо

В края на 2008 г. приходите в бюджета на община Велинград са се увеличили със 722 558 лева над планираните. Тези пари трябваше да бъдат преразпределени с решение на Общинския съвет на извънредна сесия на 30 декември 2008 г. и Общинска администрация представи проект за какви дейности да бъдат отпуснати. Но след час и половина скандали в комисиите и още час спорове по време на заседанието, мнозинството на ДПС, ВМРО и БЗНС и съветниците от ГЕРБ не гласуваха актуализацията на бюджет’2008. Така общината разполага със средства, но няма да ги усвои своевременно - парадокс, който се случва за първи път през последните 20 години!
Дискусиите по точката отново показаха, че голяма част от съветниците не познават законовата база. Наложи се в залата управителката на “Спортни имоти и плажове” Атанаска Хрисчева да обяснява като на първолаци какви са разликите между общинско предприятие и търговско дружество, а главният счетоводител на общината Христо Савов да разяснява основни правила за формулиране на решенията на Общинския съвет, за да са те законосъобразни и изпълними.
Като най-спорни се откроиха парите за “Спортни имоти и плажове”, за които се оказа, че има вече гласувани решения на Общинския съвет. Д-р Ж. Чешмеджиев попита защо не са изплатени гласуваните 50 000 лева за ремонт на кухнята на общинска болница и получи отговор от Хр. Савов, че в решенията си съветниците трябва да записват точно откъде да се вземат парите. Александър Гагов се върна към 500 000-те лева за извършено, но неразплатено строителство, които мнозинството отказа да гласува на предишната сесия. Това предизвика гнева на Екатерина Каферинова, която настоя председателя Мустафа Джамбаз да си влезе в ролята и да не допуска обсъждания извън дневния ред.
Гневно бе изказването и на съветника Тома Пачалов, който попита колегите си: “Какво правим - не даваме пари за образование и здравеопазване? В какво сме се превърнали? Какви сме ние, на какво се правим? Срам и резил за целия град и община!”. Този Общински съвет направи една година и има съветници, които не са си отворили законите поне от кумова срама, допълни Т. Пачалов. Според него част от съветниците си мислят, че могат да управляват общината като фирма. На тях Т. Пачалов напомни, че Общинският съвет не е място за обучение и че най-лесно се прави политика на гърба на другите. Затова и се е стигнало до положение, което го няма никъде по света - общината да има пари, но съветниците да не искат да ги разпределят.
“Кой е председател на Общинския съвет - М. Джамбаз или Ал. Гагов, кой води сесията?!”, попита кметът Иван Лебанов след бурна размяна на реплики между Ал. Гагов и Хр. Савов. Кметът заяви, че не приема да бъдат унижавани служителите на Общинската администрация (почти всички те този път бяха в залата). Според Иван Лебанов мнозинството не актуализира бюджета на общината, защото иска кмет слаб, кмет менте, на когото да може да извива ръцете, но това няма да се случи. Той подчерта, че в името на прозрачността администрацията е предложила за гласуване от Общинския съвет дори разходи, за които законът не изисква това. “Бил съм коректен и съм подал ръка независимо на кое мнозинство. Но докато вие се качвахте и сваляхте, Общинска администрация трябваше да работим!”, каза кметът и отново обвини мнозинството, че му извиват ръцете, защото искат да си раздадат общински парцели и пари. Освен това съветници искат и изпълнителната власт, но това не трябва да става. В края на изказването си кметът предложи: “Да си разпределим функциите и да си подадем ръка в името на общинския, не в личен интерес”.
Веднага след този призив и без посочване на аргументи ДПС, ГЕРБ, ВМРО и БЗНС отхвърлиха актуализацията на бюджета, която бе подкрепена само от десетте съветници от “Зелена България”, БСП и ЗНС.
Последица от това, че бюджет’2008 не бе актуализиран, ще бъде спирането на вече гласувани от Общинския съвет решения за отпускане на средства - кои точно ще стане ясно тази седмица.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води