Велинград - online - Ще бъде ли 2009 годината на кризата и във Велинград? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Ще бъде ли 2009 годината на кризата и във Велинград?
Публикувано 2009-01-06 09:56:09 от Темпо

Цял свят посрещна 2009 г. с понамалял оптимизъм заради надвисналата финансова и икономическа криза. Дори и българските управници, на които им се привиждаше, че ще сме някакъв приказен остров на стабилност, си дадоха сметка, че ако не искат да станат смешни, трябва да престанат с бодряшките изявления.
Кризата ни притисна още в края на 2008 г., когато редица сектори в местната икономика усетиха, че пикът мина. Във Велинград вече има фирми и предприятия, които съкратиха работници, намалиха заплатите и търсят начини да оцелеят. С въпроса ще бъде ли 2009 годината на кризата и във Велинград потърсихме мнението на професионалисти от четири важни за града ни бранша: строителство, туризъм, мебелопроизводство, недвижими имоти. Ето техните анализи и прогнози, които чертаят сложна и нелека 2009 година и в нашата община:

Тодор Енев, главен архитект на Община Велинград:
Пикът на случайните обекти мина
Не може през 2009 г. да не намалеят инвестициите в строителство във Велинград. Но това ще са по-скоро инвестициите в случайни обекти, които са кампанийни и са тръгнали да строят, защото всички строят. Тези, които знаят какво искат, ще продължат, защото са дошли и вече са инвестирали в покупка на земя, строителни книжа, строителство и добър мениджмънт.
В строителството едно е да построиш, друго е да мениджираш добре. Ще приключи практиката с обекти, които се строят добре и после няма кой да ги управлява - и в момента има такива. Ще оцелеят тези, които успеят да построят и да включат обекта в работен режим.
Тези инвеститори, които се опират изцяло на банки, ще имат проблеми - от август 2008 г. реално спря финансирането от страна на банките, последните такива средства дойдоха през юли. Това означава, че преди да започнат, трябва да направят много добра сметка не как ще построят обекта, а как той ще работи.
За всички, които се лутат, ще кажа, че сега е моментът да се строи. Защото цената на килограм желязо от 2.50 лева на порт Варна сега е 1.09 лева. Цените на строителните материали ще падат, защото няма търсене, а има голямо предлагане.
Конкретно за Велинград: ако има географски апетитни точки в България, то Велинград е една от тях. Имаме невероятен ресурс, който все повече хора осмислят - минерална вода, слънце, чист въздух, много добро разположение. Друг бонус за инвеститорите е, че във Велинград няма сезонна забрана за строителство. Пикът на случайните обекти, на практиката “Като няма какво да правим, дай да строим”, мина. Но интерес към Велинград от страна на сериозни инвеститори има.

Рени Панайотова, агенция за недвижими имоти “Инфоинвест”:
Цените се нормализират, купувачите са по-капризни
Пикът на пазара на недвижимите имоти във Велинград мина и в момента цари спокойствие. Атрактивните места си остават търсени, ново строителство в кооперации се продава на цени 500-600 евро на кв.м. Цените не са паднали чак толкова много, но има и отлив в интереса към имоти във Велинград. Инвеститорите вече не държат като по-рано да купуват на всяка цена, а искат изградена инфраструктура около земята: продават се УПИ с ток, вода, канал, път, а знаем, че де факто на общината не достигат средства за изграждане на тази инфраструктура. Купувачите вече са по-капризни, с по-големи изисквания. Всички са в изчакване както ще се случи на пазара.
Банките имат и отпускат пари, но при много по-строги изисквания към клиентите: постоянен трудов договор, осигуровки на по-високи заплати. Независимите оценки на обектите паднаха на 60-70%, но банките търсят много по-високи залози и гаранции.
Във време на криза горещо препоръчвам инвестирането в недвижим имот. Независимо колко ще трае кризата, инвестицията в недвижим имот си остава най-сигурното нещо.
Когато се заговори за кризата, имаше огромна вълна от предлагане на имоти. Сега има затишие, всеки иска да се поогледа и поослуша. Кризата ще се отрази и благотворно в две посоки - върху цените и върху качеството на услугите. На пазара ще останат тези с достатъчно опит, авторитет и рутина. Качеството на работната ръка във Велинград също е проблем, който е от голямо значение. Не може броят на агенциите за недвижими имоти да е колкото са магазините. Цените на недвижимите имоти също стигнаха своя пик, сега ще се нормализират. Така кризата въпреки всичко ще има и положителни страни и ще доведе до отрезвяване, което е добре.

Владимир Коцев, фирма “Братя Коцеви”, председател на сдружението на мебелопроизводителите “Родопска мебел”:
Най-важното е да не се свалят цените
За всяка фирма от нашия бранш през 2009 г. ще е различно. Има фирми, които вече са съкратили работници, но и такива, които работят и имат поръчки. В главите на хората постоянно се набива, че идва криза и някои не знаят какво да правят и как да оцелеят. В мебелопроизводството януари и февруари са слаби месеци и сега всеки се чуди дали да остави работниците или да съкращава. Този година почти никой няма да приеме предложенията за остави стока на склад или на консигнация. Възможно е пак да заработи нелоялната конкуренция със свалянето на цените, защото доста фирми имат кредити и са на загуба. Но свалянето на цените не е решение и вреди на всички!
Във Велинград строителството не е намаляло много, но общо в строителния бранш спадът е драстичен. Колеги, които работеха предимно за строителството (дъски, кофражи и т.н.), почти са спрели. При мебелите може би ще се усети по-късно, сега има поръчки за обзавеждане на хотели и частни домове.
Банките спряха финансирането за строителния сектор, а това повлича и мебелопроизводството. Не дават оборотни кредити, което също ще се отрази на производството на мебели. Най-важното е всички да не свалят цените. Който е решил да купи, ще купи. Коледните намаления и отстъпки не са фактор, но ако масово мебелопроизводителите намалят цените, това ще доведе до фалити на фирми. За момента фалити няма и дано да няма и през 2009 г.!

Стефка Костова, туристическа агенция ”Велинград Холидейз”:
През 2009 туристите няма да бъдат повече от 2008
Въпреки световната финансова криза, туристите няма да се откажат да пътуват. Смятам, че 4 и 5-звездните СПА хотели ще продължат да посрещат своите гости, които са клиенти с финансови възможности, предпочитания и изисквания. Независимо от това е необходима гъвкавост в работата на екипите по отношение на цена, качество, предлагана услуга. Считам, че ще оцелеят тези представители на туристическия бизнес, които държат на качеството на туристическия продукт.
Друга група туристи, която досега е предпочитала 2 и 3-звездни хотели, ще промени поведението си и най-вече относно цената. Ще предпочете пътуване за по-кратко време, по-рядко, до по-близка дестинация и там, където има баланс между цена и качество.
И все пак гостите на града ни през 2009 година със сигурност няма да бъдат повече от тези през изминалата година.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica