Велинград - online - Велинград и Ракитово са горската митница на България 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Разни: Велинград и Ракитово са горската митница на България
Публикувано 2002-05-12 11:16:21 от Темпо

В хотел “Велина” на 30 април се проведе регионално съвещание по охраната на горите, дивеча и рибата. Участваха представители на всички държавни институции, свързани с големия проблем за опазването на българската гора: Национално управление на горите, парламент и областни управи, Агенцията по събиране на държавните вземания, Върховна прокуратура, Националните служби “Полиция” и “Жандармерия” и др.
Според първоначалната информация покана да участва в съвещанието е била изпратена и до главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, но същия ден той бе извън страната. Във Велинград обаче дойде лично заместник-министърът на земеделието и горите Меглена Плугчиева.
На регионалното съвещание бяха поставени проблемите на 5 области: Пазарджик, Благоевград, Пловдив, София и Смолян. Цифрите и данните от подробния доклад на инж. Пиронков, началник отдел “Охрана” към НУГ, показаха, че незаконният добив на дървесина не намалява, тревожна е ситуацията с дивеча и рибата. В същото време от наложените глоби в петте области за общо 5 773 000 лева са събрани едва 4.8%.
Над 40% от тези актове са съставени в района на Велинград и Ракитово. Затова не бяха изненада силните думи на началника на РУГ - Пазарджик инж. Иван Кормушев, че контрабандата минава по маршрута Велинград - Ракитово - Костандово - Дорково и това е най-голямата горска митница в България. В Пазарджишко има над 1000 банзици, едва 10% от тях имат акт 16 и са законни. Търговете са напълно опорочени, търговците се договарят предварително и няма никакво пазарно наддаване. Контролни марки има всеки нарушител. Няма кой да озапти някои кметове (в Белово), а в горите е истинска мелачка на кадри. Законът за горите се нуждае от преразглеждане, каза инж. Кормушев.
Подобни изводи се чуха и в докладите на шефовете на РУГ в другите четири области. Инж. В. Аврамов от Благоевград изведе на преден план пословичните нарушения в Разлог, Елешница и Якоруда. Той счита, че над 75% от цеховете са незаконни. В същото време лични интереси в кметствата, съдебната власт, МВР и лесничействата работят срещу опазването на гората. Лесничеите не са мобилни, а всички горски пунктове са дадени в частни ръце. Горчивите истини не спести и шефът на РУГ - Смолян инж. Атанас Ташев, който призна: “В дървената мафия има и наши служители”.
Тенденциите в горския отрасъл са негативни, констатира в изказването си народният представител от НДСВ проф. Стоян Кушев, който оглавяваше Съюза на ловците и риболовците. Според него проблемът е свързан с бедността и безработицата, а решението е планинското население да си изкарва прехраната в гората. Инетресите на гората трябва да се обвържат с интересите на местното население, смята Стоян Кушев.
Къде се къса диалогът между отговорните ведомства, пролича от изказванията на поканените гости. Традиционно силни са връзките с Пожарната. Връзката НУГ - полиция и жандармерия засега работи успешно. Слабостите са, че има ефект само по време на проверките, а също така, че изтича информация към нарушителите. Връзката НУГ - Агенция за държавни вземания тепърва ще се създава и укрепва, тъй като наказателните постановления съвсем отскоро се изпращат в Агенцията. Доколко тънка е връзката с Националния строителен контрол говори фактът, че въпреки поканата техен представител не се отзова.
Големият проблем си остава взаимодействието с Прокуратурата, което повече от десетилетие липсва или е крайно недостатъчно. Бившият районен прокурор на Велинград Тодор Мерджанов сега направи изказване като представител на Окръжна прокуратура - Благоевград. Той посочи, че начинът да не работят незаконните цехове е да им се спре ел. захранването. Освен това предложи НУГ за издава лиценз кои фирми имат право да бичат объл дървен материал, откъдето идва основната незаконна търговия. Според Т. Мерджанов трябва да се премахнат търговете и преговорите в сегашния им вид.
Прокурор Цонев от Върховната административна прокуратура предложи две работещи идеи: към ВАП шефовете на лесничейства да изпращат за проверка забавените от районните прокуратури преписки и да се организира обучение на актосъставителите, чиято правна грамотност е ниска.
Съвещанието бе закрито от заместник-министър Плугчиева. Тя очерта перспективата: лесничействата ще управляват дърводобива, ще има бърза процедура за продажба на конфискуваната дървесина, моделът на управление на горите ще се промени по образец на Германия и Австрия с бъдещото създаване на национална горска компания. Накрая бяха приети 19 мерки, които да подобрят охраната в горите. За да заработят те обаче са нужни редица промени в законодателството.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай