Велинград - online - Мнозинството твърдо отхвърли оспорванията на кмета 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Мнозинството твърдо отхвърли оспорванията на кмета
Публикувано 2008-11-25 09:08:08 от Темпо

На 17 ноември се проведе извънредно заседание на Общинския съвет. Причината: оспорените от кмета Иван Лебанов 3 решения от октомврийската сесия.
Най-много дебати, пререкания и прехвърчащи искри имаше по първото оспорвано решение, а именно да бъде или не удължен срокът за наем на търговски обект ”Лаваца”. Решението на мнозинството от редовната сесия бе сключеният през 2007 г. от кмета Стоян Дулев след проведен конкурс едногодишен договор да не се удължава. Най-много въпроси имаше към арх.Енев, който много подробно и нееднократно трябваше да отговаря на съветниците. В отговорите си архитектът се позова на решение на Общинския съвет, коeто определя като “временен търговски обект” всеки такъв с размери над 60 кв.м. и липсата на какъвто и да е подзаконов акт, който да уточнява нещо друго. Той обясни, че обектът не е павилион, а покрита градина, зала за ресторант и затова се определя като временно преместваем обект.Част от обекта е разположен на общинска собственост, но е на калкан с частна собственост (кухнята на заведението) и няма начин това общинско място да бъде дадено на търг, защото който и да е другият ползвател, ще трябва да спази сервитутът от 3 м. и тогава от парцела остава много малко място, което няма как да бъде използвано за търговски обект. В момента ”Лаваца” плаща наем от 822 лева - пари, от които общината има нужда и призова да се уважават решенията на предишните общински съветници и кметове, за да има устойчивост,стабилност и сигурност.
В разгорещения дебат се намеси и народният представител Фидел Беев, който заяви: “Против съм по начина, по който се прави. Това не е преместваем обект. Ако Общинският съвет приеме предложението на кмета за удължаване на срока за ползване, ще го дам на прокурора”.
Съветникът д-р Чешмеджиев изрази опасения, че събаряйки обекта, общината няма да може да го ползва заради калкана с частната собственост. Екатерина Каферинова подчерта, че Общинският съвет трябва да взема решения по законосъобразност и по целесъобразност и защити оставането на “Лаваца”. Според Снежана Велева най-важният въпрос е удачно ли е пред дарението на баба Цвета, където се помещава и Градската художествена галерия, да има ресторант и ако има грешка, не е ли време да си я оправим. Златко Златанов зададе уместните въпроси за собственика: какъв е, коректен ли е към общината и изрази мнението си, че щом Общинска администрация няма забележки към собственика, не би трябвало във време на икономическа криза хората, работещи в заведението, да останат без работа.
Кметът Иван Лебанов подчерта, че иска само удължаване на срока за ползване, не да се дада за вечни времена и подхвърли, че ще очаква на сесиите съветниците да разгледат и изпълненията на концесионните договори за баните и стадиона.
От името на групата на БСП Венко Бозев заяви, че решението, което ще се вземе е и морално и се обърна към съветниците от ДПС да гласуват със съвестта си. Борис Голомехов предложи наемът да се увеличи със 100 лева на месец и с това предложение дебатите бяха прекратени. От присъстващите 25 съветници 15те от мнозинството ДПС-ВМРО-БЗНС гласуваха “за” и препотвърдиха решението си от редовната сесия. Д-р Чешмеджиев обясни своя отрицателен вот с думите: “Решението зачерква 10 заплати на работещите в заведението и над 10 хиляди лева загуба от наем за общината, защото спорът отива в съда”.
По второто върнато решение дебати почти нямаше, въпреки огромната важност на проблема: на предишната сесия мнозинството върна възможността за високо строителство във Велинград. Ек. Каферинова отбеляза, че нарушават собствения си правилник, според който не може да се променя решение на съветниците по-рано от 6 месеца. Кметът Иван Лебанов отново отбеляза, че се приема свръхзастрояването на града и се обърна към съветниците от ДПС с думите “Не похабявайте града!”.След като 15 съветници от ДПС-ВМРО-БЗНС гласуваха “за”, кметът предложи на ОбС да разреши на Кръстава и Бирково да може да се строят 10 етажни сгради.
Третата точка бе за определяне на помещение за офис на РУСО. Отново се разгоря спор, който завърши по неочакван начин. Д-р Чешмеджиев предложи след като сградата на “Стройком” според Ал. Гагов е неподходяща, защото не е в центъра на града, ВМРО да отстъпи своя клуб в старата сграда на общината за нуждите на РУСО. Венцислав Елинчин прие предложението с думите: “Ако е в полза на хората, нямаме нищо против”, а Ал. Гагов го подкрепи. Зам.-кметът В. Цветанова веднага поиска официален документ за това решение, което да бъде внесено от ВМРО в деловодството, за да може Общинска администрация да си свърши работата. С 15 гласа мнозинството потвърди старото си решение, с което отказва да даде на РУСО помещения в сградата на “Стройком”. До края на работната седмица документ от ВМРО в деловодството на общината не беше внесен.
Веска Божкова

И областният управител върна решение
Областният управител Георги Петърнейчев също върна решение на Общински съвет - Велинград от октомврийската сесия. Според него има незаконосъобразни текстове в приетите изменения на наредбата за общинската собственост. Областната управа счита, че не е съобразено със закона решението, че отказите на Общинския съвет за извършване на замени не подлежат на обжалване. Тези откази подлежат на контрол по реда на закона за местното самоуправление.
Върнатото от областния управител решение ще бъде повторно гласувано на редовната сесия тази седмица на 27 ноември.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica